Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Triskart čempionas E.Atamanas: „Giannis sakė, kad aš geriausias treneris pasaulyje“

Ne visi, įskaitant ir jo paties treniruojamus žaidėjus, supranta kaip, bet Erginas Atamanas ir vėl tai padarė. Prieš šį sezoną Atėnų „Panathinaikos“ vairą perėmęs turkas jau pirmuoju bandymu sugrąžino Graikijos milžiną į Eurolygos viršūnę, o po triumfo finale negalėjo paslėpti plačios šypsenos.
Erginas Atamanas
Erginas Atamanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2021 ir 2022 metais triumfavęs Eurolygoje su Stambulo „Anadolu Efes“, dabar E.Atamanas tą patį pakartojo ir su „Panathinaikos“.

Tik Željko Obradovičius dabar yra iškovojęs daugiau Eurolygos titulų šiame amžiuje (šešis), o E.Atamanas susilygino su Ettore Messina.

„Nuostabus jausmas. Manau, kad mes pasiekėme vieną įspūdingiausių rezultatų Europos istorijoje, – džiaugėsi turkas. – Po to, kai komanda buvo 17 vietoje, atvykti čia ir laimėti palaikomiems 15 tūkst. „Panathinaikos“ sirgalių yra neįtikėtina. Atsilikome 15 taškų ir turbūt daugelis, pradedant jumis, ėmė galvoti apie tai, koks tai nuobodus finalas. Bet mes taip negalvojome – per pertraukėles, rūbinėje kalbėjome apie tai, kaip reikia padidinti agresyvumą. Sumažinome skirtumą iki 7 taškų, paskui pasivijome, o ketvirtame kėlinyje žaidėme tobulą krepšinį.“

Eurolygos treneriai, laimėję titulą šiame amžiuje

  • Željko Obradovičius – 6
  • Ettore Messina, Erginas Atamanas – 3
  • Pini Gershonas, Pablo Laso, Dimitris Itoudis – 2
  • Svetislavas Pešičius, Xavi Pascualis, Dušanas Ivkovičius, Georgios Bartzokas, Davidas Blattas, Chusas Mateo – 1

E.Atamanas vos atvykęs į Atėnus liepė PAO sirgaliams pirkti bilietus į finalo ketvertą, o viso sezono metu prognozavo, kad jo komanda galiausiai iškels taurę. Jis priminė ir apie dar vieną išsipildžiusią savo prognozę.

„Sakiau, kad Sloukas bus finalo MVP. Aš juk sakiau, kad mes laimėsime titulą, o jis bus MVP. Taip ir nutiko“, – šypsojosi E.Atamanas.

„Scanpix“ nuotr./Kostas Sloukas ir Erginas Atamanas
„Scanpix“ nuotr./Kostas Sloukas ir Erginas Atamanas

Jis prisiminė ir pirmąjį savo pokalbį su „Olympiakos“ aprangą į „Panathinaikos“ iškeitusiu K.Slouku, žibėjusiu finale ir surinkusiu 31 naudingumo balą.

„Pirmą dieną, kai susitikome oro uoste vasarą, pasikalbėjome, kad visada būdavome oponentai. Dabar sujungėme jėgas ir triumfavome. Jis dar turi dvejų metų kontraktą, aš tik vienerių, tad galiu sėkmę garantuoti tik vieneriems metams, o po to nežinau“, – juokėsi turkas.

Jis prisiminė ir ankstesnius savo triumfus Eurolygoje bei teigė, kad šįkart buvo gerokai ramesnis.

„Buvau labai emocingas ir nervingas, kai iškovojau pirmąjį titulą prieš „Barcelona“. Šiandien buvau labai ramus ir tikėjau. Sakiau žaidėjams prieš rungtynes negalvoti apie tai, jog žaidžia finale. Turėjome tiesiog žaisti gerą krepšinį ir daryti savo dalykus. Negalime galvoti apie rezultatą. Praleidome 36 taškus, atsilikome, bet nepanikavome ir laimėjome panašiai, kaip laimėjo mano komanda 2022 m. finale. O dabar aš turiu dvi pergales finale prieš Madrido „Real“, – teigė E.Atamanas.

Jis sulaukė ypač daug liaupsių iš savo auklėtinių po pergalės finale, o bandydami paaiškinti E.Atamano magiją žaidėjai traukiojo pečiais.

„Jis daro stebuklus ne mano galvai, aš per durnas, kad suprasčiau. Jis eina ir laimi titulus“, – sakė Marius Grigonis.

VIDEO: Marius Grigonis – apie saldų triumfą Eurolygos finale

Kaip E.Atamanui pavyko per metus priešpaskutinėje pozicijoje buvusią ekipą paversti čempioniška?

„Jei perimi komandą, kuri buvo 17 vietoje, ir pakeiti beveik visus žaidėjus, turi jai iškelti didelius tikslus. Per pirmą treniruotę OAKA arenoje parodžiau žaidėjams šešis čempioniškus plakatus, – prisiminė E.Atamanas. – Sakiau visiems, kad atvykau čia, kad iškelčiau dar vieną. Juos rodžiau vyrukams ir per paskutinę mūsų treniruotę prieš kelionę į Berlyną. Sakiau jiems, kad tik laimėję, mes iškelsime savąjį. Tikėjau savimi, o taip pat norėčiau padėkoti visiems graikų sirgaliams, nes jie nuo pirmos dienos mane gerbė ir tikėjo.“

„Scanpix“ nuotr./Erginas Atamanas
„Scanpix“ nuotr./Erginas Atamanas

E.Atamanas šelmiškai šypsojosi, kai buvo paminėtas neįtikėtinas faktas – Eurolygos ir vėl nelaimėjo pirmąją vietą reguliariajame sezone užėmusi komanda. Taip nutiko jau septintą kartą iš eilės.

„Geras pastebėjimas, kitais metais visi stengsis neužimti pirmos vietos reguliariajame sezone (juokiasi). Nežinau, kodėl taip nutinka, bet taip jau yra“, – sakė E.Atamanas.

Galiausiai jis atskleidė šventęs pergalę ir su dviem buvusiais auklėtiniais bei NBA žvaigžde, kuris jam išsakė ypač malonų komplimentą.

„Po rungtynių Krunoslavas Simonas, Vasilije Micičius ir Giannis Antetokounmpo šventė kartu ir pasikalbėjome. Su Simonu ir Micičiumi iškovojome du titulus „Efes“ komandoje, turėjome puikius laikus. Tai buvo nuostabu. Ačiū Gianniui Antetokounmpo, kuris po rungtynių priėjo prie manęs ir pasakė, kad aš esu geriausias treneris pasaulyje. Jei NBA MVP taip sako, aš labai didžiuojuosi dėl to. Jis kalbėjo ne apie Europą, o apie pasaulį. Ačiū Gianniui“, – išsišiepęs kalbėjo E.Atamanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito