Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 18 /20:50

Rinktinės išlydėtuvėse – nuostabus Mantas Kalnietis, pratęsimas ir pergalė prieš Europos čempionus

Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms besirengianti Lietuvos krepšinio rinktinė pagaliau sukryžiavo ietis su savęs vertu priešininku, bet vis tiek sugebėjo išlikti nepralaimėjusi. Pirmadienį Kaune Jono Kazlausko auklėtiniai po labai gražios kovos ir pratęsimo 87:83 (19:20, 15:12, 20:25, 18:15, 15:11) palaužė Europos čempionus ispanus.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pastarąjį kartą ispanus lietuviai buvo įveikę 2011-aisiais, tame pačiame Kaune, per „Žalgirio“ arenos inauguracines rungtynes.

Lietuviams pavyko pasiekti bent nedidelį revanšą už praėjusiais metais pralaimėtą Europos čempionato finalą, o pagrindiniais šios pergalės kalviais tapo nuostabiai žaidę Mantas Kalnietis ir Jonas Valančiūnas.

Pirmajame kėlinyje iniciatyva priklausė žemyno čempionams, tačiau ketvirčio pabaigoje blykstelėjo M.Kalnietis.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Joną Kazlauską nustebino Artūro Milaknio skambutis
Ispanų treneris nesuprato Lietuvos rinktinės pasiūlymo
„Žalgirio“ areną prieš mačą su ispanais nuspalvino įspūdinga trispalvė

Ispanams pirmaujant dešimties taškų persvara (20:10), įžaidėjas ėmėsi iniciatyvos, pataikė tris tolimus metimus iš eilės ir svečių pranašumas aptirpo iki taško.

Prasidėjus antram ketvirčių tritaškių seriją pratęsė Adas Juškevičius. Lietuviai pirmą kartą išsiveržė į priekį ir trapų pranašumą išsaugojo iki didžiosios pertraukos – 34:32.

Trečiajame kėlinyje iniciatyva priklausė ispanams, tačiau lemiamą ketvirtį geriau sužaidė lietuviai ir sugebėjo vėl grąžinti intrigą.

Baigiantis rungtynėms vis daugiau iniciatyvos ėmėsi J.Valančiūnas ir M.Kalnietis.

Likus 33 sek. lietuviai turėjo trijų taškų pranašumą (72:69), tačiau Sergio Lullas pataikė nepaprastai sudėtingą tritaškį iš aikštės krašto ir rezultatą išlygino.

Paskutinis M.Grigonio metimas buvo netikslus, tad komandoms teko žaisti pratęsimą – 72:72.

Jo metu iniciatyva priklausė šeimininkams. Pabaigoje ispanai dar bandė gelbėtis pražangomis, tačiau tai jų neišgelbėjo.

Tai buvo jau šeštoji lietuvių pergalė pasirengimo cikle. Prieš tai mūsiškiai nesunkiai įveikė Naujosios Zelandijos, Tuniso, Venesuelos, Nyderlandų ir Baltarusijos rinktines.

Iki pirmadienio mačo savo priešininkus lietuviai triuškino vidutiniškai 28,4 taško skirtumu.

VIDEO: Jonas Valančiūnas apie rungtynes su Ispanija

Dvikovoje su Ispanija šeimininkai neregistravo nugaros skausmus kenčiančio vidurio puolėjo Antano Kavaliausko.

Ispanija šiame mače vertėsi be brolių Pau ir Marco Gasolių, taip pat neregistruoti Ricky Rubio ir Pau Ribas.

Tai buvo paskutinės lietuvių kontrolinės rungtynės namuose. Ketvirtadienį lietuviai jau Malagoje dar kartą sužais su ispanais, o vėliau skris į Pietų Ameriką.

VIDEO: Jonas Kazlauskas: „Artūro Milaknio skambutis prižadino iš pietų miego“

Lietuva – Ispanija 87:83 (19:20, 15:12, 20:25, 18:15, 15:11).

Lietuva: Mantas Kalnietis 24 taškai (4/9 dvit., 4/5 trit., 4/5 baud.), Jonas Valančiūnas 16 (10 atk. kam.), Domantas Sabonis 14 (8 atk. kam.), Jonas Mačiulis 8, Mindaugas Kuzminskas 7, Paulius Jankūnas ir Marius Grigonis po 5, Adas Juškevičius 4, Edgaras Ulanovas ir Renaldas Seibutis po 2, Robertas Javtokas ir Vaidas Kariniauskas taškų nepelnė.

Ispanija: Sergio Rodriguezas 14 (0/3 dvit., 4/8 trit., 2/2 baud.), Sergio Llullas 11, Nikola Mirotičius, Felipe Reyesas ir Willy Hernangomezas po 10, Jose Manuelis Calderonas 9.

Rungtynių eiga:

I kėlinys. Lietuviai rungtynes pradėjo tokia starto sudėtimi: Mantas Kalnietis, Marius Grigonis, Mindaugas Kuzminskas, Paulius Jankūnas ir Jonas Valančiūnas.

Pirmuosius taškus šiose rungtynėse svečiams dėjimu pelnė Willy Hernangomezas, tačiau į tai lietuviai atsakė M.Kalniečio efektingu dėjimu.

Jaunasis W.Hernangomezas dar du kartus deda iš viršaus. Mačo pradžioje lietuviai dažnai klydo tiek puolime, tiek gynyboje, o varžovai tuo naudojosi – 9:4.

Po J.Kazlausko paimtos minutės pertraukėlės iš vidutinio nuotolio pataikė J.Valančiūnas, tačiau kitoje aikštės pusėje Nicola Mirotičius taip pat atakavo taikliai.

VIDEO: Mindaugas Kuzminskas po rungtynių su ispanais

Po Rudy Fernandezo antro taiklaus tritaškio ispanai įgijo dviženklį pranašumą – 16:6.

Po puikaus Jono Mačiulio perdavimo atakos smaigalyje atsidūręs Domantas Sabonis ataką baigė galingu dėjimu.

Kėlinio pabaigoje blykstelėjo M.Kalnietis. Ispanams turint dešimties taškų persvarą Lietuvos gynėjas smeigė tris iš eilės tritaškius ir dar perėmė kamuolį iš Jose Manuelio Calderono.

Po I kėlinio – ispanai buvo priekyje tik vienu tašku (20:19).

VIDEO: Manto Kalniečio mintys apie rungtynes su ispanais

II kėlinys. Tritaškių seriją antrojo kėlinio pradžioje pratęsė Adas Juškevičius. Po jo pataikymo lietuviai pirmą kartą atsidūrė pirmaujančių vaidmenyje – 22:20.

Vis labiau kaistančias aistras teisėjams teko vėsinti techninėmis pražangomis. Abipuse technine pražanga nubausti J.M.Calderonas ir A.Juškevičius.

Į žaidimą labai sėkmingai įsijungė jaunasis D.Sabonis. Po agresyvaus jo žaidimo po ispanų krepšiu lietuviai įgijo keturių taškų persvarą – 26:22.

Svečiams pavyko pasivyti, tačiau tuomet pataikė J.Mačiulis ir vėl grąžino mūsiškiams trijų taškų persvarą – 29:26.

Kėlinį taikliu metimu užbaigė Edgaras Ulanovas. Po pirmos rungtynių pusės lietuviai buvo priekyje 34:32.

III kėlinys. Po didžiosios pertraukos iniciatyvos ėmėsi J.Valančiūnas, tačiau jo vieno pastangų neužteko. Ispanai perėmė iniciatyvą ir buvo įgiję net aštuonių taškų persvarą.

Lietuvių žaidimas pradėjo strigti, o Sergio Scariolo auklėtiniai ėmė tuo naudotis.

Vis dėlto kėlinio pabaigoje lietuviai grąžino intrigą. Iš pradžių pataikė Renaldas Seibutis, tolimą metimą iš aikštės krašto įmetė Paulius Jankūnas ir ispanų pranašumas aptirpo iki minimumo (48:47).

Kėlinio pabaigoje iniciatyvos ėmėsi penkis taškus iš eilės pelnęs Mindaugas Kuzminskas.

Visgi paskutinį ketvirtį lietuviai pradėjo trijų taškų deficitu – 54:57.

IV kėlinys. Paskutinį ketvirtį taikliu metimu pradėjo M.Grigonis, bet iš po krepšio įmetė ir J.M.Calderonas.

Lietuvių užduotis gerokai palengvino patys svečiai. J.M.Calderonas užsidirbo antrą techninę pražangą ir buvo išvarytas iš aikštės.

Puikią atkarpą sužaidė D.Sabonis. Po jo nuostabaus perdavimo dėjimą atliko M.Kuzminskas, o netrukus ir pats puolėjas rezultatyviai užbaigė ataką.

Lietuviams buvo pavykę susigrąžinti iniciatyvą, tačiau tuomet S.Scariolo paėmė minutės pertraukėlę, jo vyrai užbaigė kelias atakas sėkmingai, o viską vainikavo Sergio Rodrizguezo pataikymas vos ne iš aikštės vidurio baigiantis atakai skirtam laikui.

M.Kalnietis pataikė su varžovo pražanga, J.Valančiūnas ramiai įmetė iš vidutinio nuotolio ir lietuviai vėl išsiveržė į priekį 66:65.

Pajutę kraują, lietuviai atgal nesižvalgė. Nors ispanai ir turėjo keletą puikių galimybių, įmesti jiems nepavyko, o lietuvius į priekį traukė D.Sabonis ir J.Valančiūnas.

Likus 33 sek. lietuviai buvo priekyje 72:69, tačiau Sergio Llullas pataikė nepaprastai sudėtingą tritaškį iš aikštės krašto.

Paskutinis M.Grigonio metimas buvo netikslus, tad komandoms teko žaisti pratęsimą – 72:72.

Pratęsimas. Papildomo laiko metu iniciatyva priklausė lietuviams. Po M.Grigonio tritaškio ir J.Mačiulio sudėtingo pataikymo atsilošus, šeimininkai įgijo penkių taškų persvarą (79:74).

Tuomet ispanų gretose iniciatyvos ėmėsi veteranas Felipe Reyesas, pelnęs tris taškus iš eilės ir vėl grąžinęs ispanus į kovą.

J.Mačiulis pataikė tik vieną baudos metimą, bet ispanai įmesti nesugebėjo. Likus 1:30 min. lietuviai pirmavo 80:77, o F.Reyesas nuo baudų metimo linijos įmetė tik kartą.

M.Kalnietis pataikė iš toli, o po akimirkos atliko puikų perdavimą D.Saboniui – 85:80.

Ispanai sumetė abu baudų metimus, o lietuviai pelnyti taškų nesugebėjo. Likus 25 sek. mūsiškiai vėl buvo priekyje trimis taškais 85:82.

M.Grigonis prasižengė prieš Sergio Llullą, tačiau šis pataikė tik vieną metimą. Mantas Kalnietis sumetė abu baudų metimus, o ispanų desperatiški bandymai išsigelbėti buvo nevaisingi.

Su savo sirgaliais lietuviai atsisveikino pergale 87:83.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito