-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 02

„NY Times“: stebuklingas už gyvenimą didesnio žmogaus 100 taškų vakaras

Sekmadienio popietę Alas Attlesas įsitaisė ant sofos šalia savo draugo Tomo Meschery, o netrukus nusikėlė į 1962 metų kovo 2 dieną, rašo „New York Times“.
Wiltas Chamberlainas
Wiltas Chamberlainas / „Scanpix“/AP nuotr.

Jie klausėsi senos ištraukos per radiją. T.Meschery tai buvo pirmas kartas. Kelias palaimingas minutes A.Attleso namai Oklande buvo užpildyti baritoniško Billo Campbello balso. Jis buvo „Philadelphia Warriors“ komandos rungtynių komentatorius, kai 85-erių A.Attlesas ir 83-ejų T.Meschery buvo komandos draugai.

„Prisimenu, kaip trečiajame kėlinyje galvojau, jog vyksta kažkas ypatingo“, – sako T.Meschery.

Tas „kažkas ypatingo“ buvo Wiltas Chamberlainas, dominuojantis „Warriors“ centras, pelnęs 100 taškų jo komandos pergalingose rungtynėse 169:147 prieš „New York Knicks“. A.Attlesas prisimena savo vaidmenį, kaip padavinėjo kamuolį W.Chamberlainui kaip galima dažniau.

Minint šių rungtynių 60-ąją sukaktį, jos gyvena atmintyje kaip JAV kultūrinio paveldo dalis – kaip viską pakeitęs atletas įsitvirtino NBA, kuri nuo pat pradžių buvo baltaodžių lyga.

„Scanpix“ nuotr./Wiltas Chamberlainas
„Scanpix“ nuotr./Wiltas Chamberlainas

Gary Pomerantzas, kurio knyga „Wiltas, 1962: 100 taškų naktis ir išaušusi nauja era“ siūlo giliau pažvelgti į tas rungtynes, sako, jog W.Chamberlaino pasirodymas žymėjo ypatingą virsmą.

„Prisimename Wilto 100 taškų rungtynes iš dalies dėl jų simbolikos, – sakė G.Pomerantzas. – Jos simboliškai sunaikino rasinę kvotą, kurią taikė NBA komandų vadovai, neleisdami pasireikšti juodaodžiams. Gal tai neturėjo efekto iš karto, bet tai privedė prie dabartinio rezultato: NBA nebėra baltųjų lyga.“

A.Attlesas, kuris buvo vienas iš trijų tuometinės Filadelfijos komandos juodaodžių, visą 11 metų trukusią karjerą praleido „Warriors“ klube, tiek žaisdamas, tiek vienu metu treniruodamas ir žaisdamas. Vėliau jis liko komandoje jau vyriausiuoju treneriu, nuvesdamas ekipą, kuri tuo metu jau buvo persikėlusi į Kaliforniją, link pirmo čempionų titulo 1975-aisiais. A.Attlesas buvo išrinktas į krepšinio šlovės muziejų 2019 metais.

T.Meschery sužaidė 10 produktyvių sezonų NBA, kol pradėjo antrą gyvenimo etapą tapdamas anglų kalbos mokytoju vidurinėje mokykloje. Tapęs knygas leidžiančiu poetu, jis yra vienintelis NBA „All-Star“ rungtynėse žaidęs krepšininkas, vėliau išrinktas į Nevados rašytojų šlovės muziejų.

Jason Henry/The New York Times nuotr./Alas Attlesas ir Tomas Meschery
Jason Henry/The New York Times nuotr./Alas Attlesas ir Tomas Meschery

Bet nepaisant visų jų pasiekimų, A.Attlesas ir T.Meschery supranta, kad jų palikimai yra susieti su ta naktimi, kai W.Chamberlainas pataikė 36 metimus iš 63, 28 baudas iš 32, o po rungtynių išvažiavo į Niujorką – tuo metu jis gyveno Harleme – su keliais žaidėjais iš ką tik jo skriaustų „Knicks“.

„Jis miegojo automobilio gale ir girdėjo, kaip jie svarsto galimybę išmesti jį kelkraštyje“, – juokėsi T.Meschery.

Tos rungtynės, daugeliu požymių, nebuvo išskirtinės. Jos vyko Heršio mieste Pensilvanijos valstijoje, netoliese nuo Filadelfijos, betoniniame pastate, kur „Warriors“ sužaisdavo po keletą rungtynių per sezoną. Tose rungtynėse prieš „Knicks“ tribūnos buvo tik pusiau užpildytos. Medinės grindys buvo pritaikytos riedučiams. Rungtynių netransliavo televizija ir tik keli laikraščių žurnalistai atvyko į rungtynes iš Filadelfijos.

Net ir dabar rungtynių radijo įrašas nėra viešas ir gali būti gaunamas tik su NBA palaiminimu („Warriors“ suteikė A.Attlesui ir T.Meschery ketvirtojo kėlinio įrašų kopijas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius