Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trečia Dakaro ralio diena: pirmas prie starto linijos stoja Antanas Juknevičius

Antrąją Dakaro ralio dieną smėlio kopose, sudariusiose 90 proc. viso numatyto dienos greičio ruožo, suklupo, užklimpo ar netgi Dakarą baigė ne vienas lenktynininkas. Nelengva ši diena buvo ir lietuviams, tačiau finišą pasiekė visi, visi stos ir prie trečiosios dienos starto linijos. Šią dieną, kaip žada organizatoriai, kopų taip pat bus per akis.
Darius Vaičiulis (kairėje) ir Antanas Juknevičius
Darius Vaičiulis (kairėje) ir Antanas Juknevičius / Craft Bearings nuotr.

Trečioji diena bus gerokai ilgesnė: bendras kelio, kurį teks įveikti, ilgis – 502 kilometrai. Greičio ruožo pradžia numatyta prie Pisko miesto, o viso ruožo ilgis – 295 km. Taigi dar keliomis dešimtimis kilometrų daugiau nei dieną anksčiau.

Po finišo lenktynininkai negalės ilsėtis, mat turės važiuoti dar maždaug 200 km bendro naudojimo keliais, kur, prie San Chuano de Markonos miesto, pasieks bivaką.

Organizatorių nuotr./Dakaras 2018. Trečiasis greičio ruožas
Organizatorių nuotr./Dakaras 2018. Trečiasis greičio ruožas

Organizatoriai, beje, apie laukiantį greičio ruožą atsiliepia dvejopai. Seniems Dakaro vilkams, sakė jie, tai bus žaidimų aikštelė, tačiau ralio naujokams šis išbandymas taps vilčių žudiku.

Maždaug 36 proc. visos trasos bus akmenuota žemė, o likusioji dalis – smėlio kopos, kurios antrąją ralio dieną privertė kai kuriuos iš sportininkų užtrukti greičio ruože iki pat sutemų. Nemenka tikimybė, jog trečiąją dieną atsisijos silpniausieji.

Organizatorių nuotr./Dakaras 2018: trečiasis greičio ruožas
Organizatorių nuotr./Dakaras 2018: trečiasis greičio ruožas

TAIP PAT SKAITYKITE: Atskleidė, kas laukia lietuvių Dakare: nuo krikšto smėlynuose iki akmenuotų aukštikalnių

Tai, ką patyrė, tik daugiau

„Tai, ką patyrėme, tas vakarykštis „mažasis armagedonas“, šiandien pavirs didesniu, su daugiau kilometrų, ir daugiau „paskaninimų“. Mes tikrai paliesime vietas, kurias važiavome prieš tai, ir klausimas, kaip padarys organizatoriai: ar mes įvažiuosime ir dalį sekcijos važiuosime taip, kaip važiavome, ar važiuosime prieš, ar kirsime ankstesnę trasą“, – sakė S.Jurgelėnas, kalbinamas tiesiogiai iš Dakaro ralio dirbančio 15min Gazas žurnalisto Žilvino Pekarsko.

VIDEO: S.Jurgelėnas apie trečią Dakaro dieną: „Didžiausias iššūkis laukia netoli finišo“

Anot šturmano, pats blogiausias dalykas būtų, jei tektų vingiuojant kirsti buvusią trasą, mat bus gausybė senų, netinkamų vėžių, bus ir tinkamų, todėl šturmanai turės būti itin akylūs, kad pilotai nenuklystų į šoną.

Maždaug iki 46 trasos kilometro, pasakojo S.Jurgelėnas, laukia ne smėlis, o akmeningos vietos, kurios, nors ir neaukštos, gali „neskaniai išspjauti automobilį“. Iki 80 trasos kilometro – greita smėlinga atkarpa, tačiau čia jau pasitaikys kopų.

„Dinamiška atkarpa ir ta dinamika dažnai pakiša koją, kai įsivažiavę ir dar kojos nuo akceleratoriaus nenuėmę pilotai įšoka į kopas dideliu tempu“, – perspėjo S.Jurgelėnas.

Maždaug 100 kilometrų po šios atkarpos – greitas trasos ruožas, o po jo iki pat greičio ruožo pabaigos, dar apie 50 kilometrų, lauks minkštos ir aukštos smėlio kopos.

„Čia bus didysis iššūkis prieš finišą ir, manau, kasti teks tikrai daugeliui lenktynininkų“, – vertino jau kartą Peru kopas įveikęs šturmanas.

Lietuvių starto laikai

Pirmadienį, sausio 8-ąją, pirmasis į Dakaro ralio trasą leisis motociklininkas Balys Bardauskas. Jis Lietuvos laiku startuoja 14 val. 14 min., iš 120 pozicijos. Organizatoriai šiandien į trasą išleidžia po du motociklininkus iš karto.

Prabėgus valandai nuo motociklininkų starto, į trasą iškeliaus ir automobilių vairuotojai. Pirmasis prie starto linijos stos Antanas Juknevičius, jo startas Lietuvos laiku – 15 val. 56 min. A.Juknevičius startuoja iš 19 pozicijos.

Antrasis prie starto linijos – Vaidotas Žala. Lietuvos laiku į trasą sportininkas leisis 16 val. 08 min. V.Žala startuoja būdamas 29-as.

Galiausiai, 16 val. 14 min. Lietuvos laiku, į greičio ruožą išlėks ir Benediktas Vanagas. Jis startinėje rikiuotė – 38.

VIDEO: B.Vanago Dakaras prasidėjo nesėkmėmis: iš pradžių gedimas, o tada „kūlverstis“ nuo kopos

Pragaras smėlynuose

Antrąją Dakaro ralio dieną pirmi startavo automobiliai, nors įprasta tvarka šiame ralyje – pirmiausia į priekį išvažiuoja motociklininkai ir lengvesnių transporto priemonių vairuotojai, o tuomet ir automobilių bei sunkvežimių vairuotojai.

Specialistai iš karto pabrėžė, kad daugumai ši diena pirmiausia turėjo būti sunki dėl navigacinių iššūkių. Apie tai ankstų rytą kalbėjo Darius Vaičiulis, komandos „Craft Bearings“ šturmanas, prisipažinęs, kad kelio knygoje ypač daug pastabų ir informacijos. Apie klaidžią trasą ir būtinybę važiuoti atsargiau užsiminė ir Saulius Jurgelėnas, „Agrorodeo“ šturmanas.

Visgi ne tik klaidi trasa ir, rodos, bekraštė kopų jūra, pakišo koją kai kuriems ekipažams. Daliai jų teko nusiridenti nuo ypač stačių kopų, kitai daliai – kelioms valandoms užklimpti smėlyje ir beviltiškai laukti pagalbos.

Kai kuriems ta pagalba buvo gal net ir nenaudinga. Pavyzdžiui, 397 numeriu pažymėtam Roberto Recalde'o iš Paragvajaus automobilis, įklimpęs leidžiantis nuo kopos, buvo timptelėtas pro šalį skubėjusio ekipažo. Tačiau toks veiksmas nesibaigė gerai.

Sustoti kelyje amerikiečiui motociklininkui padėjo lietuvis Balys Bardauskas, dėl ko sukėlė didelį nerimą komandai ir sugaišo papildomą valandą trasoje. Į pagalbą Benediktui Vanagui ir Sebastianui Rozwadowskiui po šuolio per kopą ir kūlversčio atskubėjo ir Vaidotas Žala su Sauliumi Jurgelėnu.

VIDEO: Parodė, kaip atrodė B.Vanago „kūlverstis“ trasoje antrąją Dakaro ralio dieną

Šie minėjo, kad B.Vanago juodąjį „Toyota Hilux“ užteko timptelėti ir šis atsivertė, o tuomet nesėkmę patyręs ekipažas pasiekė ir finišą.

Lietuviai finišą pasiekė sėkmingai. A.Juknevičius su D.Vaičiuliu finišavo būdami 19 vietoje, bendroje įskaitoje ekipažas dabar patenka taip, kaip ir žadėjo sportininkas – tarp greičiausiųjų 20 Dakaro ralio lenktynininkų.

V.Žala ir S.Jurgelėnas pirmąją dieną šokę aukštyn, antrąją sulėtino tempą ir finišą pasiekė būdami 27-oje vietoje. Bendroje įskaitoje sportininkai yra 24.

B.Vanagas ir S.Rozwadowskis po antros nesėkmingos dienos iš eilės finišavo 35-oje vietoje. Per vieną poziciją aukščiau nei buvo starte. Bendroje įskaitoje sportininkai yra 43 vietoje.

B.Bardauskas antrąją Dakaro ralio dieną užbaigė būdamas 120 vietoje. Bendroje įskaitoje lietuvis – 122.

2-ojo greičio ruožo nugalėtojai

Motociklai
Vieta Vardas, pavardė Šalis Markė Laikas
1 Joan Barreda Bort Ispanija Honda 2 val. 56 min. 44 sek.
2 Adrien van Beveren Prancūzija Yamaha +00 val. 02 min. 54 sek.
3 Matthias Walkner Austrija KTM +00 val. 04 min. 24 sek.
120 Balys Bardauskas Lietuva KTM +02 val. 56 min. 02 sek.
Keturračiai
Vieta Vardas, pavardė Šalis Markė Laikas
1 Ignacio Casale Čilė Yamaha 3 val. 37 min. 45 sek.
2 Sergei Kariakin Rusija Yamaha +00 val. 00 min. 43 sek.
3 Gaston Gonzalez Argentina Yamaha +00 val. 03 min. 54 sek.
Motobagiai
Vieta Vardas, pavardė Šalis Markė Laikas
1 Reinaldo Varela Brazilija Can-Am 4 val. 18 min. 44 sek.
2 Juan Carlos Uribe Ramos Peru Can-Am +00 val. 08 min. 59 sek.
3 Patrice Garrouste Prancūzija Polaris +00 val. 21 min. 57 sek.
Automobiliai
Vieta Vardas, pavardė Šalis Markė Laikas
1 Cyril Depres Prancūzija Peugeot 2 val. 56 min. 51 sek.
2 Stephane Peterhansel Prancūzija Peugeot +00 val. 00 min. 48 sek.
3 Sebastien Loeb Prancūzija Peugeot +00 val. 03 min. 08 sek.
19 Antanas Juknevičius Lietuva Toyota +00 val. 53 min. 40 sek.
26 Vaidotas Žala Lietuva Toyota +01 val. 24 min. 40 sek.
35 Benediktas Vanagas Lietuva Toyota +02 val. 17 min. 17 sek.
Sunkvežimiai
Vieta Vardas, pavardė Šalis Markė Laikas
1 Eduard Nikolaev Rusija Kamaz 3 val. 24 min. 23 sek.
2 Federico Villagra Argentina Iveco +00 val. 03 min. 25 sek.
3 Ales Loprais Čekija Tatra +00 val. 06 min. 07 sek.

Daugiau rezultatų iš Dakaro ralio 2-ojo greičio ruožo galite surasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius