Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 28

Rugilės namuose laksto penki Rytų Europos aviganiai: „Šunų visada bijojau. Bet mintis įsigyti keturkojį kilo, kai persikėlėme į namą“

Rugilė Masiulevičienė pasakoja, kad jos draugystė su šunimis buvo visiškai netikėta net jai pačiai. „Save visą laiką laikiau katinų žmogumi, o šunų netgi bijodavau. Ta baimė buvo tokia stipri, kad visi draugai žinojo, jog augintinius reikia nuo manęs „paslėpti“, – prisimena Rugilė.
Rugilė augina Rytų Europos aviganius
Rugilė kartu su vyru augina Rytų Europos aviganius / Asmeninio archyvo nuotr.

Tačiau kai ji persikėlė gyventi į namą, atėjo mintis, jog norėtų įsigyti šunį: „Daug skaičiau, domėjausi ir tikėjau, kad susidraugausiu su savo šunimi, taip pat labai norėjau atsikratyti savo baimės. Prasidėjo paieškos – svarstėme tikrai labai ilgai, kokia veislė tiktų, šuniuko nesirinkome pagal išvaizdą“, – sako pašnekovė.

Kadangi pažįstami turėjo Rytų Europos aviganių veislyną, Rugilė su vyru nusprendė pasidomėti – gal šie šunys tiktų jų šeimai. Ir nors iš pirmo žvilgsnio ji manė, kad šie šunys ne jai, vėliau, pasidomėjus veislės ypatumais, persigalvojo. Šiandien šie šunys – patys geriausi draugai.

Arvydo Dimšos nuotr./Rugilė kartu su vyru augina Rytų Europos aviganius
Arvydo Dimšos nuotr./Rugilė kartu su vyru augina Rytų Europos aviganius

Šeimos namuose laksto penki aviganiai

„Po pirmojo šuniuko užsimanėme antro, o paskui viskas klostėsi labai greitai. Dalyvavome įvairiose parodose, vis labiau domėjomės šia veikla ir pradėjome gyventi labai aktyviai.

Lauke aviganis dūksta ir yra aktyvus, o grįžęs iškart persijungia ir tampa ramutėlis.

Antrą šunį mes parsivežėme iš Ukrainos ir šiandien mūsų namuose jų yra penki. Susidomėjome veisimu, tačiau tas kelias yra labai ilgas ir tikrai iš to neuždirbsi – tai daugiau širdžiai artima veikla.

Pirmą šunį įsigijus pradėti veisti tikrai nėra protinga, reikia ne tik domėtis, bet ir gilintis, rasti pačius geriausius šunis veisimui“, – sako Rugilė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Rytų Europos aviganis kartu su šeimininku
Asmeninio archyvo nuotr. /Rytų Europos aviganis kartu su šeimininku

Ji pasakoja, kad Rytų Europos aviganiai išties nuostabūs šunys, nes juos telpa tiek ramybė, tiek aktyvumas. „Jiems reikia tiek aktyvios, tiek protinės veiklos, tačiau šis šuo tobulai prisitaiko prie savo šeimininkų.

Jeigu kurią dieną negalėsite su juo užsiimti, pavyzdžiui, susirgote, šuo bus šalia jūsų ir nieko neprašys. Tad lauke aviganis dūksta ir yra aktyvus, o grįžęs iškart persijungia ir tampa ramutėlis. Su kitais šunimis jie nėra linkę draugauti, nebus taip, kad paleisite juos su kitais šunimis ir jie lakstys aikštelėje.

Reikalinga dresūra – kiek įdėsite, tiek turėsite, tačiau yra ir tokių šeimininkų, kurių patirtis ne ką mažesnė nei rimto dresuotojo. Mūsų šunys nėra agresyvūs ar pikti žmonėms, todėl mes galime dalyvauti parodose, kartu atostogauti, jie visiškai neutralūs kitų žmonių atžvilgiu“, – sako Rugilė, paklausta apie šios veislės šunų charakterį.

Tinka šeimai ir mėgstantiems aktyvią veiklą

Moteris pabrėžia, kad nereikia galvoti, jog šeimininkams nieko nereikės daryti, įdėti pastangų auklėjant šunį, nes tai paklusni veislė.

„Taip, tai puikūs, protingi ir paklusnūs šunys, tačiau reikia įdėti darbo. Jie tikrai tinka kaip pirmas augintinis, tačiau iš kitos pusės, renkantis pirmąjį šunį, aš visada rekomenduoju rinktis ne konkrečią veislę, bet konkretų veisėją. Jis papasakos apie veislę, supažindins su pliusais ir minusais, auginimo ypatybėmis, kaip elgtis, auklėti šunį. Atradę ryšį su veisėju, atrasite ir savo svajonių augintinį“, – pataria Rugilė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Rugilė augina Rytų Europos aviganius
Asmeninio archyvo nuotr. /Rugilė augina Rytų Europos aviganius

Ji sako, jog aviganis puikiai tiks šeimai: „Nors sakoma, kad tai vieno šeimininko šuo, kurį jis myli ir kurio klauso labiausiai, tačiau tikrai aviganis meilus visai šeimai.

Pastebime, kad aviganiai tikrai puikiai prisitaiko ir žino, kaip elgtis su vaikais. Tačiau turite auklėti ne tik šunį, bet ir vaiką. Pirmiausia šeima su vaikais turi suprasti, kad šuo – nėra žaislas ir, žinoma, nerekomenduoju su jokiu šunimi palikti vaikų be priežiūros, ypač, kol vaikai yra visai maži“, – sako Rugilė.

Ji pabrėžia, kad Rytų Europos aviganiams reikia ne tik fizinės veiklos – jiems būtina ir protinis aktyvumas. „Su šunimis išeiti ir vaikščioti tris keturias valandas nėra jų iškrovimas. Vaikščioti tikrai yra puiku, bet šuo turi gauti darbo. Geriau vaikščiokite valandą, bet duokite jam veiklos, pavyzdžiui, galima pasikartoti komandas, paieškoti skaniukų, pažaisti su kamuoliuku, interaktyviais žaislais ir t. t.

Renkantis pirmąjį šunį, aš visada rekomenduoju rinktis ne konkrečią veislę, bet konkretų veisėją.

Tai aviganiams labai svarbu. Užsiimti protine veikla galite ne tik lauke, bet ir namuose, ypač, jeigu būna dienų, kai negalite ilgiau pasivaikščioti su augintiniu lauke. Po protinės veiklos šunys gali būti dar labiau pavargę ir ilgiau ilsėtis nei po pasilakstymo“, – sako Rugilė.

Ji priduria, kad fizinė veikla bet kokiu atveju būtina ir siūlo ją derinti prie sezono, pavyzdžiui, šiltuoju metų lauke šuniui puikiai tiks ne tik vaikščiojimas, bet ir plaukimas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Rugilė augina Rytų Europos aviganius
Asmeninio archyvo nuotr. /Rugilė augina Rytų Europos aviganius

„Mes su vyru esame visiškai gamtos ir miškų žmonės, todėl labai mėgstame laiką leisti lauke. O šunys visada su mums – važiuojame atostogauti, mėgstame vandens telkinius, todėl nieko nėra geresnio už galimybę pabusti penktą ryto, plaukti žvejoti, o visa tai vainikuoja šunų draugija“, – sako pašnekovė.

Priežiūra, mityba ir meilė

Rytų Europos aviganius šeima šeria taikydama raw mitybos principus. Per dieną vienas šuo suvalgo apie 1 kilogramą mėsos, todėl per mėnesį suvalgytų mėsos kilogramų skaičius gali pasiekti ir 150! Tačiau, pasak šeimininkės, šie šunys apskritai nėra išrankūs maistui, visgi geriausia rinktis super premium klasės maistą.

„Priežiūra nėra sudėtinga, tačiau plaukų nuo šių aviganių namuose yra tikrai daug. Patarimas paprastas – dažniau šukuokite savo augintinius ir plaukų bus tikrai mažiau“, – sako šunų šeimininkė. Ji priduria, kad tai ganėtinai sveika veislė, tačiau norintiems sveiko šuniuko reikėtų pasidomėti ir tėvų sveikata, ir jų sąnarių būkle – tai silpnoji šių augintinių vieta.

Per dieną vienas šuo suvalgo apie 1 kilogramą mėsos.

Penkis Rytų Europos aviganius auginanti šeima sako, kad augintiniai yra paklusnūs, kadangi svarbiausias darbas – iki pirmų metų šunį išmokyti dresūros ir taisyklių namuose ir lauke.

Asmeninio archyvo nuotr. /Rugilė augina Rytų Europos aviganius
Asmeninio archyvo nuotr. /Rugilė augina Rytų Europos aviganius

„Jie laiko mano lydere, ta, kurios verta klausyti, tad problemų nekyla“, – sako Rugilė, paklausta apie tai, ar sunku prižiūrėti nemažą skaičių augintinių, kurie reikalauja dėmesio ir rūpesčio.

Labiausiai šios veislės šunys tiktų žmogui, kuris yra gana aktyvus, mėgstantis laiką leisti ne namuose, turintis lyderio savybių, kadangi patys šunys yra labai protingi, galvojantys, todėl visuomet atras galimybę užlipti šeimininkui ant galvos. Ir nors tai darbinė veislė, kuri puikiai vadovaujasi savo protu, reikia nepamiršti priminti, kas yra šeimininkas, vedlys, o jis turi būti tvirtas, kad šuo juo pasitikėtų.

„Aš savo šunys myliu už tai, kad jie tiesiog yra ir nieko nereikalauju atgal. Man gera būti su jais, leisti laiką, nes šuo – man pirmiausia draugas, šeimos narys, su kuriuo praleistas laikas yra neįkainojamas“, – sako R.Masiulevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius