Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ispanijos ir Italijos turistai įspėjami dėl viruso, galinčio sukelti paralyžių

Vakarų Nilo virusu užsikrėtė žmogus Sevilijoje (Ispanijoje), o dar vienas atvejis nustatytas Modenoje (Italijoje). Štai ką reikia žinoti apie šį virusą, rašoma dailystar.co.uk.
Kelionės
Kelionės / Shutterstock nuotr.

Į Ispaniją ir Italiją vykstantys poilsiautojai įspėjami apie galimai mirtiną virusą. Europoje šiek tiek padaugėjo Vakarų Nilo viruso atvejų. Vienas asmuo užsikrėtė Sevilijoje (Ispanija), o kitas atvejis nustatytas Modenoje (Italija).

Šis uodų platinamas virusas vienam iš penkių užsikrėtusių asmenų gali sukelti rimtus simptomus, įskaitant karščiavimą, kūno skausmus, bėrimą ir vėmimą.

Kraštutiniais atvejais pacientus gali ištikti traukuliai, raumenų silpnumas ir net paralyžius. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras patvirtino, kad virusu buvo užsikrėsta vietoje, o ne įvežta iš tropinių regionų.

Shutterstock nuotr./Maliariją perneša uodai
Shutterstock nuotr./Maliariją perneša uodai

Be to, virusas aptiktas Italijos Kječio provincijos uodų organizme. Zikos virusas taip pat aptiktas uodų organizmuose 26 Europos šalyse, įskaitant tokias populiarias atostogų vietas kaip Maljorką ir Menorką, kur lankytojai įspėjami dėl tigrinių uodų, pernešančių šią ligą.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras paskelbė griežtus perspėjimus dėl vis didėjančio uodų platinamų ligų protrūkių Europoje, kur taip pat daugėja dengės ir čikungunjos virusų, praneša „Express“.

ECDC direktorė Andrea Ammon pažymėjo: „Europa jau stebi, kaip dėl klimato kaitos susidaro palankesnės sąlygos invaziniams uodams plisti į anksčiau nepaliestas teritorijas ir užkrėsti daugiau žmonių tokiomis ligomis kaip dengė. Padidėjęs tarptautinių kelionių iš dengės endeminių šalių skaičius taip pat padidins įvežtinių atvejų ir neišvengiamai vietinių protrūkių riziką.“

Praėjusiais metais ECDC pranešė apie 713 vietinių Vakarų Nilo viruso atvejų devyniose Europos šalyse, kurie sukėlė 67 tragiškas mirtis ir pasiekė 22 naujus regionus, kuriuose šis virusas dar nebuvo pastebėtas. Užregistruotų atvejų skaičius buvo mažesnis nei 2022 m., tačiau užkrėstų regionų skaičius yra didžiausias nuo 2018 m. piko – tai rodo, kad virusas plačiai paplitęs geografiškai.

Italija, Graikija, Rumunija, Vengrija ir Ispanija pernai buvo įvardytos kaip pagrindiniai viruso židiniai.

Vakarų Nilo virusas ypač pavojingas vyresniems nei 50 metų žmonėms ir asmenims, turintiems sveikatos problemų, tokių kaip diabetas, aukštas kraujospūdis ir vėžys. Virusas gali sukelti sunkių komplikacijų, dėl kurių reikia gultis į ligoninę, įskaitant meningitą ir encefalitą.

Amerikos ligų kontrolės centro duomenimis, „dauguma Vakarų Nilo virusu užsikrėtusių žmonių nesijaučia blogai. Maždaug 1 iš 5 užsikrėtusių žmonių pasireiškia karščiavimas ir kiti simptomai. Maždaug 1 iš 150 užsikrėtusių žmonių suserga sunkia, kartais mirtina liga. Sumažinti riziką užsikrėsti Vakarų Nilo virusu galite saugodamiesi uodų įkandimų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus