Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvis įspėja Kretoje esančius turistus: salą kamuoja gąsdinanti Sacharos dulkių koncentracija

„Mano Kreta“ kelionių vadovas Audrius A.Morkūnas pirmadienio vakarą feisbuke pasidalijo svarbia informacija apie tai, kad šiomis dienomis Kretos sala skendės Sacharos dulkėse, kurios gali pakenkti kvėpavimo takams.
Kretos salą kamuoja Sacharos dulkės
Kretos salą kamuoja Sacharos dulkės / Shutterstock nuotr.

„Įspėjimas tiems, kas šiuo metu esate Kretoje. Į salą pasisuko stiprūs pietų ir pietryčių vėjai, kurie atneša daug smulkių Sacharos dulkių. Sinoptikai prognozuoja, kad antradienį ir trečiadienį (balandžio 23–24 d.) kietųjų dalelių kiekis ore normą viršys 20–30 kartų, vietomis, ypač vakarinėje Kretoje prie Chanijos – net 50 kartų ar daugiau, – aktualia informacija Kretoje esantiems turistams dalijosi „Mano Kreta“ kelionių vadovas.

– Toks kietųjų dalelių kiekis gali pakenkti kvėpavimo takams. Ypač rekomenduojama būti atsargiems ir be svarbios priežasties neiti į lauką sergantiems astma, turintiems su kvėpavimo takais susijusių alergijų, kitų kvėpavimo sutrikimų, lėtinių plaučių ligų.

Vaikštant lauke rekomenduojama dėvėti medicinines kaukes – tokias, kokiomis naudojomės per pandemiją, o dar geriau – be svarbios priežasties neiti į lauką.

Prognozuojama, kad ketvirtadienį (balandžio 25 d.) į Kretą pasisuks vakarų, o penktadienį – šiaurės vakarų, vėliau – šiaurės vėjas, kuris nustums ir išsklaidys dulkių debesis, tad vėl virš Kretos bus ne baltas, o mėlynas dangus.

Saugokite save ir artimuosius! Graikijos sinoptikų žemėlapiuose – prognozuojamas Sacharos dulkių paplitimas Kretoje ir Graikijoje artimiausią parą. Fiksuojamas didžiausias kietųjų dalelių kiekis 2815 mg kubiniame metre, kai norma – 50 mg.“

Paprašytas papasakoti, kokia situacija Kretoje yra antradienio rytą, A.A.Morkūnas 15min teigė, kad Centrinėje Kretoje vėjas yra kiek aprimęs, bet saulei kylant jis buvo labai stiprus – vietomis fiksuoti 9 balai pagal Boforto skalę, t. y. apie 25 m/s.

Toks kietųjų dalelių kiekis gali pakenkti kvėpavimo takams.

„Dėl šios priežasties Herakliono oro uostas nepriėmė ir neišleido skrydžių. Dabar susisiekimas oru atnaujintas. Bet gaunu pranešimų, kad ypač stiprus vėjas yra Pietvakarių Kretoje – ten, kur yra garsusis Elafonisi paplūdimys, – sakė lietuvis.

Shutterstock nuotr. / Sacharos dulkės (asociatyvi nuotr.)
Shutterstock nuotr. / Sacharos dulkės (asociatyvi nuotr.)

– Šiandien vakare, ateinančią naktį ir rytoj pirmoje dienos pusėje rekomenduojama neiti iš namų be svarbios priežasties, o būnant lauke šiandien ir rytoj dėvėti apsaugines kaukes.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius