Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidoje bus ieškoma istorinio švyturio pamatų

2024-ieji uostamiestyje paskelbti Švyturių metais, tačiau didingą jubiliejų šiemet mini ir simboliu tapęs, ant Urbo kalno stūksantis Nidos švyturys. Pirmą kartą jis buvo pastatytas 1874 metais, tačiau Antrojo pasaulinio karo pabaigoje sąmoningai susprogdintas besitraukiančios vokiečių kariuomenės.
Nidos švyturys
Nidos švyturys / A.Kundroto nuotr.

Todėl gimtadienio proga skirtoje renginių programoje numatytas ir didis tikslas – archeologinių kasinėjimų metu atrasti senuosius pamatus bei pristatyti juos visuomenei.

Antrąjį savo gyvenimo etapą pradėjęs 1953-aisiais metais, Nidos švyturys jūreiviams, vietiniams gyventojams ir poilsiautojams tarnauja iki šiol, tačiau gilią istoriją menantis kurorto simbolis šiemet švęs 150-ąjį gimtadienį. Ta proga, Neringos kraštas suvienijo jėgas svarbiai šventei ir į paruoštą unikalią programą kviečia atvykti visus, nepraleidžiant į istoriją galinčio įsirašyti dar vieno reikšmingo atradimo.

Tomo Petrovskio nuotr./Dr. Lina Motuzienė
Tomo Petrovskio nuotr./Dr. Lina Motuzienė

„Šiemet minime Švyturio metus, nes senajam Nidos švyturiui sukanka 150 metų ir kartu su savivaldybe bei kitomis įstaigomis esam Nidai sugalvoję didžiulę programą, išskirtinius renginius, kurie vyks rugpjūčio 15-18 dienomis: koncertai, mugės ir, svarbiausia, archeologiniai kasinėjimai, tikintis atrasti senuosius Nidos švyturio pamatus bei juos pristatyti visuomenei“, - pasakoja „Neringos muziejų“ direktorė dr. Lina Motuzienė.

Pašnekovė atvirauja, jog tik nedaugelis iš poilsiautojų žino, kad į Nidos švyturį galima įlipti. Ši vieta – atvira turistams, o įveikus laiptelių gausą ir pasiekus aukščiausią švyturio tašką, atsiveria unikalus į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukto krašto peizažas.

„Jau keletą metų Nidos švyturys yra atviras. Jis dirba visą vasarą, kiekvieną dieną nuo 12 val. iki 18 val. ir visi, nusipirkę bilietą, gali pasimėgauti nuostabiu vaizdu iš švyturio viršaus, nes tokį Nidos vaizdą galima išvysti tik čia“, - teigia L. Motuzienė.

Tomo Petrovskio nuotr./Nidos švyturys
Tomo Petrovskio nuotr./Nidos švyturys

Negana to, kaip visuomet, taip ir šį šiltojo meto sezoną, atvykusius vasarotojus Nida pasitinka su naujovėmis, lankytinuose vietose ir muziejuose rengdama nemokamas ekskursijas bei audio gido paslaugas, pasakojančias ilgaamžę istoriją apie šiame krašte puoselėtas tradicijas, žvejybos amatą bei jūros ir marių paliestą unikalų gyvenimo būdą.

„Mes kasmet siūlome naujovių. Šiemet apsilankius Nidos žvejo etnografinėje sodyboje bus galima nemokamai pasinaudoti audio gidais ir sužinoti ne tik Kuršių nerijos ar Nidos istoriją, bet ir pažinti senuosius Nidos gyventojus, išgirsti faktų apie žvejybą bei išskirtines tradicijas, kurios vyko šiame krašte. Audio gidai taip pat yra ir Thomo Manno kultūros centre, o Kuršių nerijos istorijos muziejuje neseniai atnaujinome ekspoziciją ir rengiame nemokamas ekskursijas“, - pasakoja L. Motuzienė.

A. Kundroto nuotr. Nidos švyturys
A. Kundroto nuotr. Nidos švyturys

Būtent šią savaitę, liepos 13-20 dienomis, Nidoje vyksta XXVIII tarptautinis Thomo Manno festivalis, kurio metu rengiamus koncertus, parodas, filmų peržiūras bei turiningas diskusijas jungia kultūros kraštovaizdžių ir viršūnių tema. Tačiau ir be renginių gausos, pušyno apsuptyje stovintis Thomo Manno namelis traukia Nidos poilsiautojus tiek gardžios kavos puodeliu, tiek apžvalgos aikštele, gavusia Itališko vaizdelio vardą.

„Itališkas vaizdelis yra Nidos ikona, kurią visi veržiasi aplankyti. Čia vyksta renginiai, tuoktuvės. Visgi, tai yra vieta, kurią išgarsino pats vokiečių rašytojas, mat jam čia atvykus, šis vaizdas priminė Italiją ir jis išplatino tokį žodžių junginį“, - įdomiu faktu dalinasi „Neringos muziejai“ direktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus