Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasiplaukiojimai mažais laiveliais atveria dideles povandenines paslaptis: rasite ne tik nuskendusį mišką ežero dugne

Berlyno palydoviniai miesteliai, Anglijos pilių prieigos tiesiog apipinti vandens maršrutais. Kas gerą pusvalandį nedideli laivai atsišvartuoja nuo krantinių. Nori ramybės – meti audio gidą į šoną ir gėriesi paukščiais, nori istorinių žinių – klausaisi gido. Panašias patirtis bando pritaikyti Molėtų ar Birštono krašto laivavedžiai, teigiama pranešime žiniasklaidai. Ekspertai sako, kad pažintinės kelionės laivais yra „ant bangos“, bet sunkumų bus.
L. Leškevičiūtė, M. Navickas, laivas Laumaris
L. Leškevičiūtė, M. Navickas, laivas Laumaris / Asmeninio arch. nuotr.

Dubingių laivui – tik metai

Laura Leškevičiūtė kartu su vyru Mariumi Navicku 12 vietų laivą „Laumaris“ į Dubingių bangas nuleido lygiai prieš metus. Iš pradžių mėginta plaukti reguliariai, bet atvykę lankytojai grafiką pakoreguoja savaip. Kol kas jis nėra nusistovėjęs ir reguliarus.

Kartais kompanijos užsisako ne įprastinę 1,5 valandos kelionę, o keturių valandų. Jų pasirinkimas pateisinamas – Dubingiai arba Asveja yra 22 km ilgio. Kompanijos dažnai susivilioja išlipti nedidelėje salelėje vieno iš giliausių Lietuvos ežerų viduryje – o tai irgi užtrunka. Ėjimas įbridus iki kelių primena kadrus iš magiškų filmų. Instagraminių nuotraukų būna sočiai.

Bet kuriuo atveju, savaitgalio dienomis „Laumaris“ pūškuoja 6–7 kartus per dieną. Visi grafikai Facebook‘e skelbimai savaitę į priekį. Plaukti šiuo laivu kainuoja 10 eurų keleiviui, senjorams ir vaikams taikomos nuolaidos. Laura ir Marius gana principingi – jokių šėlionių ant vandens – plaukiant galima išvysti kelias dešimtis garnių, kragų ar gulbių, o tai pakeri.

Mindūnuose nori žuvies

Panašiai „į rėmus“ netelpa ir Mindūnų bendruomenės katamarano grafikai. Jį labiausiai pamėgę Vilniaus ir Kauno jaunieji finansininkai ar IT specialistai. Jiems didžiausia pramoga ne žvejoti, o plaukiant mėgautis puikiais Baltųjų Lakajų vaizdais ir vaišintis rūkytais karšiais. Katamaranas išplaukia iš Mindūnų kempingo prieplaukos, ten ir priimami užsakymai įvairioms grupėms iki 12 asmenų.

Reguliarūs reisai kol kas nepasiteisina, nes pavienių lankytojų nėra daug.

Nemune aidi muzika

Tuo tarpu laivo „Algirdas“, plaukiojančio tarp Birštono ir Prienų savininkas Mindaugas Žiedelis sako, kad antrą vasarą šeštadienio pavakarę vykstantys muzikiniai dviejų valandų kruizai „Birštonas-Prienai-Birštonas“ įstatė laivą į grafiką. 70 proc. vietų laive jau užpildyta. Žinoma tai vienos dienos per savaitę kruizas.

Kiti reguliarūs kruizai vyksta net 2 kartus savaitgaliais, t.y. 1 val. kruizas „Apžvalginis Birštonas“ su gido pasakojimu kurie vyksta šeštadienį ir sekmadienį 13:00 val. ir 15:30 val.

10 metų į grafikus jau įspraustas kruizas ir „Kaunas-Birštonas-Kaunas“. Į 9 valandų programą įtalpinta 4 val. ekskursinė programa laive, pažintis su Birštonu bei nuvežimas į Kauną ar Birštoną.

Ekspertai pavienes entuziastų iniciatyvas vertina pozityviai, tačiau pabrėžia bendros informacinės sistemos būtinybę. „Laivų siūlomų pasiplaukiojimų Lietuvoje jau yra, tačiau jie išbarstyti – tai Plateliuose, tai Biržuose, – sako M. Žiedelis. – Net Vilniuje plaukiama nereguliariai“.

Tuo tarpu Gamtos tyrimų centro darbuotojas dr. Jonas Satkūnas teigia, kad vandens keliautojams būtų įdomu atskleisti ežerų povandeninį pasaulį. Štai plaukiant Dubingių ežeru daugeliui atrodo, kad tai tarsi upė su lygiu dugnu, tuo tarpu ežero dugne dėsningai žioji net 34 gilios duobės, kurias išmušė iš po ledyno besiveržiantys galingi vandens srautai. Tai klasikinis rininės kilmės ežero guolis. O kur kitos ežerų paslaptys – nuskendęs miškas Baltųjų Lakajų dugne, povandeniniai šaltiniai, Luokesų polinė gyvenvietė ir kitos.

„Žmonės yra kiek pamišę dėl gamtos – jie vos nesimeldžia žvaigždėms observatorijoje, savos magijos turi ir aukšti besitraukiančio ledyno suformuoti Dubingių krantai“, – sako ekspertas.

Aplikacijos „Hoperfy“ kūrėjas Tadas Kertenis sako, kad vietinis turizmas turėtų augti dviženkliais skaičiais. „Palanga, Nida, Šventoji jau yra pabodusios. Žmonėms norisi laukinės gamtos pažinimo“, – sako ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito