Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tenerifėje gyvenanti mergina atskleidė salos realybę: siaubą kelia ne tik turistų priekabiavimas

Penkiolikmetė Celia Quintero tvirtina, kad kai kuriose Tenerifės dalyse yra itin daug triukšmingų turistų, kurie priekabiauja prie moterų ir merginų. Dėl to vietiniams gyventojams ten net draudžiama lankytis.
Protestai prieš turizmą, Tenerifė
Protestai prieš turizmą, Tenerifė / „15min“ fotomontažas

Tenerifėje gyvenanti paauglė pasmerkė triukšmingus turistus, teigdama, kad jie pavertė dalį salos vietiniams gyventojams neįžengiamomis zonomis, rašoma „Daily Star“.

Penkiolikmetė C.Quintero, prisijungusi prie Kanarų salose vykusio protesto prieš neigiamą turizmo poveikį, papasakojo apie šiurpų įvykį, kai ją persekiojo vokiečių poilsiautojai ir privertė pasislėpti užeigoje.

Aš viena nevažiuočiau į pietinę salos dalį, ten nesaugu jaunoms moterims.

C.Quintero, jaučianti spaudimą net mokykloje, atskleidė, kad kai kurios pamokos dėstomos anglų kalba, kad būtų patenkintas turistų antplūdis: „Reikia mokėti anglų kalbą, nes esame priklausomi nuo turizmo ir norime išlikti saugūs“.

Vida Press nuotr. / Protestai prieš turizmą, Tenerifė
Vida Press nuotr. / Protestai prieš turizmą, Tenerifė

Per demonstraciją kalbėdama su „Express“, ji perspėjo: „Aš viena nevažiuočiau į pietinę salos dalį, ten nesaugu jaunoms moterims“.

Jos 21 metų brolis Jaime, taip pat dalyvavęs protesto akcijoje, patikslino jų poziciją, sakydamas, kad jie nėra nusiteikę prieš turistus, bet siekia, kad jų namai būtų lankomi pagarbiau ir tvariau.

Jaime apgailestavo dėl vietos paplūdimių, nusėtų lankytojų paliktomis šiukšlėmis, būklės ir pridūrė: „Mes norime atkreipti dėmesį į klaidingą nuomonę, kad nenorime turistų. Esame čia tam, kad pakeistume turizmą. Ši sala yra graži, ir jei jos nesaugosime, turistai neturės ką pamatyti“.

Vida Press nuotr. / Protestai prieš turizmą, Tenerifė
Vida Press nuotr. / Protestai prieš turizmą, Tenerifė

Aktyvistai ragina riboti lankytojų skaičių, į šalį persikeliančius žmones ir naujų viešbučių statybą. Jie taip pat reikalauja padidinti mokesčius, kurie būtų vėl investuojami į nukentėjusias bendruomenes. Tačiau įtampą jaučia ne tik Tenerifė – praėjusį šeštadienį protestai vyko ir Gran Kanarijoje bei Fuerteventūroje.

Apytikriai 50 000 žmonių išėjo į Tenerifės gatves, iš megafonų aidėjo skanduotės „Kanarų salos turi ribą“ ir plakatai su įvairiais užrašais. Didėjantis salos gyventojų nepasitenkinimas paskatino Kanarų salų vadovus įspėti, kad turistai nesijaustų nepageidaujami, nes jų pajamos priklauso nuo turizmo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr. / Protestai prieš turizmą, Tenerifė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr. / Protestai prieš turizmą, Tenerifė

Kanarų salų prezidentas Fernando Clavijo atkirto aktyvistams, pavadindamas jų argumentus „turistų fobija“. Pastaraisiais mėnesiais tarp vietinių gyventojų kilo įtampa, o britams buvo liepta „važiuoti namo“. Vietiniai gyventojai netgi ragino tramdyti turistus. Gyventojai Jungtinės Karalystės turistų bangas pavadino „invazija“ ir paprašė jų grįžti namo, o kai kurie net liepė britams išsiblaivyti.

Vienas emigrantas laikraščiui „Daily Star“ sakė, kad dėl to vietiniai gyventojai patiria rimtų problemų net ne sezono metu, o kitas emigrantas perspėjo, kad „sukilimas“ yra neišvengiamas. Vietiniai gyventojai skundžiasi, kad britai supirkinėja namus, skundžiasi ir mažais atlyginimais bei nekilnojamojo turto, kurį galėtų išsinuomoti, trūkumu.

Vida Press nuotr. / Protestai prieš turizmą, Tenerifė
Vida Press nuotr. / Protestai prieš turizmą, Tenerifė

Kai kurie net teigė, kad dėl būsto trūkumo jie gyvena „urvuose“, o kiti piktinosi turizmo poveikiu vietos paplūdimiams, natūralioms buveinėms ir aplinkai. Deja, kelionių ekspertas paaiškino, kad „mažai tikėtina“, jog turistai galės pakeisti iš anksto užsakytas atostogų datas ar kryptis nemokėdami papildomo mokesčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius