Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 28

Budistas ir šintoistas vienu metu – kodėl japonai nemato bėdos iškart išpažinti kelias religijas?

Mums atrodo savaime suprantama, kad jei esame Romos katalikai, negalime tuo pačiu metu būti ir musulmonai. Atsisakyti religijos ir ją pakeisti nauja dažniausiai būna itin svarbus bei sudėtingas įvykis mūsų (Vakarų) kultūros kontekste. Japonijoje egzistuoja kiek kitoks požiūris: tą pačią dieną galite sudalyvauti šinto religijos festivalyje, vakare pamedituoti, o atsikėlę ir nuėję į darbą – vadovautis Konfucijaus mokymo principais. Dvi, trys, o jei reikia, ir daugiau religijų vienu metu? Japonams tai nekelia didelių problemų.
Japonas
Japonas / 123RF.com nuotr.

Kas japonams yra religija?

2018 metais Japonijos Kultūros reikalų agentūra atliko tyrimą ir jis parodė gan įdomius rezultatus. 80 proc. Japonijos gyventojų nurodė reguliariai praktikuojantys japonų etninės religijos, šintoizmo, elementus – lankėsi šventyklose, meldėsi namų altorėliuose ar dalyvavo festivaliuose. Beveik tiek pat žmonių nurodė praktikuojantys ir budizmą: taip pat lankosi budistiniuose maldos namuose, medituoja ar kalba sutras.

Atrodytų, kad tyrimas meluoja, juk taip gautųsi, kad 160 procentų japonų vienaip ar kitaip išpažįsta šias dvi religijas. Tačiau čia ir prasideda visas įdomumas – Europoje sugebėjome ilgus šimtmečius pjautis dėl tos pačios krikščionybės atšakų, o tekančios saulės šalyje ir šintoizmas, ir budizmas pakankamai taikiai sugyveno daugiau nei 1000 metų.

Žvelgiant giliau į atliktą tyrimą, pastebima dar viena keista tendencija – net 62 procentai apklaustųjų, paklausti, kokiai religijai save priskirtų, atsakė, kad... jokiai. Tikrais budistais save laiko 31 procentas, o tyrais šintoistais – tik trys procentai. Žinoma, yra ir krikščionių, tačiau jų tradiciškai nuo seno tėra 1 procentas.

123RF.com nuotr./Šie įspūdingi vartai – įėjimas į Niko šventyklą
123RF.com nuotr./Šie įspūdingi vartai – įėjimas į Niko šventyklą

Viena iš didesnių problemų kyla, kai bandome suvokti, ką japonams reiškia „religijos“ konceptas. Mums tai yra tam tikrai doktrina, vertybių ir kosmologinio pasaulio modelis, kurio ne tik kad taisyklių laikytis privalome, bet turime save pašvęsti išskirtinai vienai doktrinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius