-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunas tampa laikinąja mados sostine: vyks jaunųjų mados talentų konkursas „Injekcija“

Jaunųjų mados talentų konkursas „Injekcija“ gruodžio 10 d. pirmąkart organizuojamas Kaune – Europos kultūros sostinėje. Jaunatviško maksimalizmo, unikalumo ir drąsos pripildytas renginys vyks Lietuvos tarpukario moderniosios architektūros šedevre – Kauno centriniame pašte. Savo darbais dizaineriai iš aštuonių pasaulio valstybių protestuos prieš abejingumą, kalbės apie emocinius sunkumus bei privers susimąstyti: degti ar rusenti? Apie tai rašoma pranešime žiniasklaidai.
Jaunųjų mados talentų konkursas „Injekcija“ 2021 m.
Jaunųjų mados talentų konkursas „Injekcija“ 2021 m. / Gusto Scinsko nuotr.

Šių metų „Injekcijos“ tema – protestas. Anot konkurso sumanytojos ir organizatorės, dizainerės Sandros Straukaitės, tokį teminį pasirinkimą padiktavo išskirtinė šių metų renginio vietos istorija.

„Prieš 50 metų šalia Kauno centrinio pašto susidegino devyniolikmetis Romas Kalanta. Drąsus jaunuolio protestas tapo fakelu Lietuvos nepriklausomybės atgavimo judėjimui. Iš šių metų dalyvių to ir tikimės – drąsos išreiškiant savo poziciją, dėmesį pritraukiančių sprendimų ir ryžto pasirenkant: degti ar rusenti?“, – jau keturioliktąjį kartą organizuojamą konkursą pristato S.Straukaitė.

Tautvydo Stuko nuotr./Jaunųjų mados talentų konkursas „Injekcija“ 2021 m.
Tautvydo Stuko nuotr./Jaunųjų mados talentų konkursas „Injekcija“ 2021 m.

Kauno centrinis paštas – architekto Felikso Vizbaro šedevras, pastatytas 1931 m. Jame elegantiškai dera tarptautinis modernizmas ir tautinio stiliaus dekoro elementai. Pašto interjeras gausiai dekoruotas ir žymiausių to meto dailininkų darbais: salės viršų puošia K.Šimonio paveikslai ir P.Kalpoko išpiešti 103 pašto ženklai.

Pasak renginio organizatorės, ši išskirtinė vieta pasirinkta ne tik dėl jos architektūrinio grožio, bet ir dėl joje slypinčios simbolinės reikšmės – į ir iš Kauno centrinio pašto kasdien keliaudavo tūkstančiai žinučių. Savąsias žinutes – išskirtines mados kolekcijas – gruodžio 10 d., 18.00 val., žiūrovams pristatys ir „Injekcijos“ konkurso dalyviai. Todėl ir šių metų konkurso vizuale vaizduojamas pašto ženklas, kuriame dizaineris žirklėmis, simbolizuojančiomis jo darbą, kerpa pasaulį taip, kad jis būtų panašesnis į dangaus tobulybę.

Mados menas kaip protestas

„Mada – mūsų patiriamų išgyvenimų išraiška. Dizainerių darbuose galima matyti, kada jiems skauda, liūdna, neramu ar džiugu. Tektoniniai visuomeniniai lūžiai gali įkvėpti kūrybai. Kaip labiausiai mane paveikusį įvykį visada įvardinu Lietuvos nepriklausomybę. Dar buvome tik Dailės akademijos studentai, bet degėme begaliniu noru kurti ir daryti svarbius darbus čia ir dabar. Tuo metu protestas reiškė drąsius veiksmus ir ryžtą. Dabar savo poziciją jaunimas vis dažniau išreiškia nepersidirbimu ir kuo mažesniu išteklių naudojimu. Tikiu, kad kiekviena karta turi savas protesto priežastis ir formas. Labai smalsu ką ištransliuos šių metų „Injekcijos“ dalyviai“, – teigė S.Straukaitė.

Noatės Atkočiūnas vizualas/„Injekcijos“ vizualas
Noatės Atkočiūnas vizualas/„Injekcijos“ vizualas

Vienas garsiausių mados protesto pavyzdžių – Lady Gagos suknelė iš mėsos. 2010 m. į MTV apdovanojimus ja pasipuošusi dainininkė buvo apkaltinta maisto švaistymu, gyvūnų teisių pažeidimu. Vis dėlto, apsivilkdama tokią suknelę atlikėja siekė atkreipti visuomenės dėmesį į JAV kariuomenės sprendimą nepriimti į tarnybą homoseksualių žmonių.

Šiais metais „Injekcijos“ finalo dalyviai savo darbuose taip pat kalbės visuomenei aktualiomis temomis. Kolekcijose bus galima atrasti individo troškimą suprasti save, laisvės troškulį siekiant išsilaisvinti iš okupacinio režimo. Taip pat tapti dviejų priešingų asmenybių simbiozės liudininkais bei pabandyti įsivaizduoti, kaip atrodys pasaulis ateityje, kai nebeturėsime visų mums reikiamų išteklių.

Nuo Injekcijos iki Infekcijos

Į konkurso finalą pateko 15 dizainerių. Ant „Injekcijos“ podiumo pasirodys dizaineriai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Japonijos, Kinijos, Italijos, Ispanijos, Danijos, Belgijos ir Latvijos.

Šių metų „Injekcijoje“ savo kūrybą pristatys: Ayana Horrai iš Japonijos, Aušrinė Kepežinskaitė, Emilija Vansytė, Ginerva Corvo iš Italijos, Gintaras Rėpšas & Rūta Tamošiūnaitė, Giulia Mauro iš Italijos, Goda Blockytė, Karina Panina, Kevin Guzman iš Ispanijos, Mingze Sun iš Kinijos, Povilas Gegevičius, Ramunė Juknytė, Valdemara Jasulaitytė & Marija Petraitytė, Vanesa Jackevič ir Vitalijs Kondrasciuks iš Latvijos.

Konkurso nugalėtojams bus suteikta galimybė savo kolekciją pristatyti „Mados infekcijoje“ – ryškiausiame mados festivalyje Lietuvoje. Dalyvių darbus vertins kompetentinga „Injekcijos“ komisija: mados iliustratorė ir stilistė Goda Pelaitytė, dizainerė Akvilė Jančauskaitė, dizaineris Saimonas Tartenis, latvių dizaineris, MAREUNROL‘S dueto narys Rolands Peterkops ir kostiumų dailininkė, dizainerė ir „Mados infekcijos“ idėjinė vadė Sandra Straukaitė.

Pauliaus Gasiūno nuotr./Sandra Straukaitė
Pauliaus Gasiūno nuotr./Sandra Straukaitė

Į šių metų gruodžio 10 d. (šeštadienį), 18.00 val., Kauno centriniame pašte (Laisvės al. 102, Kaunas) vyksiantį „Injekcijos“ finalą bilietus įsigyti galima ČIA.

Mados talentų konkursą „Injekcija“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius