Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Papilomos, angiomos, ksanteliazmos ir kiti odos dariniai: ką derėtų apie juos žinoti

Įvairūs odos dariniai – tai dažna odos problema, atsirandanti tarp skirtingo amžiaus žmonių. Nors dauguma darinių yra gėrybiniai ir nekelia pavojaus žmogaus sveikatai, jie gali kelti diskomfortą. Laikui bėgant, jie gali supiktybėti, todėl labai svarbus yra stebėjimas, o esant poreikiui – konsultavimasis su gydytoju dermatovenerologu, rašoma „Skin Olympus Clinic“ pranešime žiniasklaidai.
Apgamas
Apgamas / 123RF.com nuotr.

Kaip pastebi „Skin Olympus Clinic“ medicinos gydytoja Jorinta Jokubaitė, dažniausiai dermatovenerologo kabinete apžiūrimi dariniai yra gėrybiniai, nors reikėtų tikrintis reguliariai. Esant poreikiui, juos rekomenduojama pašalinti.

Daugumai procedūrų specialaus pasiruošimo nereikia. Priklausomai nuo jos sudėtingumo, gali būti taikoma vietinė nejautra, o odos gijimas nesudėtingas. Esant piktybiniams dariniams, paprastai taikomas chirurginis šalinimas.

Papilomos

Papilomos – tai gėrybiniai, minkšti, neskausmingi, odos spalvos ar kiek rusvi dariniai, sukelti viršutinio odos sluoksnio išvešėjimo. Literatūroje šie dariniai dar vadinami akrochordonais ar minkštosiomis fibromomis.

Dažna šių darinių lokalizacija yra kūno linkiai, todėl papilomos neretai pastebimos kirkšnių, pažastų, vokų, kaklo srityse ar po krūtimis. Joms būdingas kabantis prisitvirtinimas „ant kojytės“, todėl šiuos darinius renkamasi šalinti ne tik dėl kosmetinių, bet ir dėl praktinių priežasčių, pavyzdžiui, kraujavimo rizikos.

Nors jų atsiradimo priežastis nėra tiksliai žinoma, papilomų skaičius gali didėti su amžiumi.

Hemangiomos

Hemangiomos, dar kitaip vadinamos tiesiog angiomomis, yra dažni gėrybiniai kraujagysliniai odos dariniai. Dažnai praktikoje pasitaiko nedidelės, apvalios formos vyšninės angiomos, įgavusios savo pavadinimą dėl sodrios raudonos spalvos.

Vyšninių angiomų atsiradimas sietinas su amžiumi ir hormoniniais organizmo pokyčiais, pavyzdžiui, nėštumo periodu. Rečiau pasitaiko įgimtos hemangiomos, kurios diagnozuojamos ankstyvame amžiuje. Esant poreikiui, vyšninės hemangiomos gali būti šalinamos kraujagysliniu lazeriu, tačiau tinkamiausias gydymo būdas parenkamas tik įvertinus darinio dydį ir lokalizaciją apžiūros metu.

Fotolia nuotr./Ne kiekvienas ant kūno pastebėtas gumbelis, mazgelis ar kitoks darinys – piktos ligos ženklas.
Fotolia nuotr./Ne kiekvienas ant kūno pastebėtas gumbelis, mazgelis ar kitoks darinys – piktos ligos ženklas.

Ksanteliazmos

Ksanteliazmos – tai gėrybiniai odos dariniai, sudaryti iš riebalų sankaupų ląstelėse makrofaguose. Šių darinių pavadinimas kildinamas iš graikų kalbos žodžio „xanthos“, reiškiančio geltoną spalvą.

Ksanteliazmų formavimuisi įtakos turi riebalų apykaitos sutrikimai organizme, nutukimas, cukrinis diabetas, virškinamojo trakto ar kitos ligos. Šie dariniai gali signalizuoti apie padidėjusią širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Ksanteliazmos yra linkusios ataugti, ypač asmenims, turintiems padidėjusį cholesterolio kiekį, todėl gali būti reikalingos pakartotinės šalinimo procedūros. Dažniausiai jos pastebimos akių srityje.

Apgamų šalinimas

Apgamai yra sudaryti iš pigmentą gaminančių ląstelių melanocitų. Apgamų dydis, spalva, paviršius gali skirtis priklausomai nuo apgamo tipo. Apgamus galima suskirstyti į įgimtus ir įgytus gyvenimo eigoje, pastarieji sudaro didžiąją dalį mūsų kūno apgamų.

Nors jų atsiradimą gali veikti genetiniai, išoriniai ir hormoniniai veiksniai, didžiausią įtaką apgamų atsiradimui gyvenimo eigoje daro ultravioletinių saulės spindulių poveikis. Gėrybinių apgamų, kuriuos šalinti pataria kvalifikuotas gydytojas, naikinimo būdas priklauso nuo apgamo lokalizacijos, dydžio ir rūšies.

123RF.com nuotr./Melanoma
123RF.com nuotr./Melanoma

Kaip atpažinti pačiam?

Atipinį ar dar kitaip displastiniu vadinamą apgamą pastebėti padeda „bjauriojo ančiuko“ taisyklė: ji nusako apgamą, kuris savo išvaizda akivaizdžiai išsiskiria iš visų kitų turimų odos darinių.

Taip pat apgamus įvertinti padeda vadinamoji ABCDE taisyklė – kiekviena abėcėlės raidė anglų kalboje apibūdina požymį, kuris padeda įtarti piktybinius apgamo pokyčius:

  • A – angl. asimmetry: darinys asimetriškas ;

  • B – angl. border: darinio kraštai netaisyklingos formos;

  • C – angl. color: darinyje pastebite kelias skirtingas spalvas, darinio spalva pakito;

  • D – angl. diameter: apgamo skersmuo didesnis nei 6 mm;

  • E – angl. evolving: apgamo išvaizdos pasikeitimas pastaruoju metu.

Be to, padidėjusią odos vėžio riziką turi žmonės, kurie:

  • Vaikystėje patyrė stiprius nudegimus saulėje.

  • Ilgą laiką praleidžia tiesioginiuose saulės spinduliuose.

  • Turi daugiau nei 50 apgamų.

  • Yra vyresnio amžiaus.

  • Turi šviesią odą.

  • Mėgsta soliariumus.

Pasinaudoję šiomis taisyklėmis, rekomenduojamą reguliarią odos darinių apžiūrą galėsite atlikti namuose. Pastebėjus įtartinus odos darinio požymius, verta kreiptis į gydytoją dermatovenerologą odos darinių patikrai. Kasmetė arba retesnė odos darinių patikra padeda greitai pastebėti piktybinius odos darinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius