Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Buratos sūris: kuo skiriasi nuo mocarelos ir kaip skaniausia jį valgyti?

Italijos sūrių menas turi ilgą ir garsią istoriją, o vienas iš mažai žinomų, tačiau išskirtinio skonio sūrių, kuris nuolat traukia dėmesį, yra buratos sūris. Jis buvo gaminamas tik tam tikruose Italijos regionuose, žavi savo unikaliu skoniu ir aromatu, kuris leidžia išskirti jį iš kitų sūrių. Šiame straipsnyje aptarsime kas yra buratos sūris, kuo skiriasi nuo mocarelos sūrio, kaip šis sūris gaminamas ir kaip skaniausia jį pateikti.
Burata sūris su pomidorais
Burata sūris su pomidorais / Shutterstock nuotr.

Buratos sūrio maistinė vertė

Pagal maistinę vertę burata labai panaši į mocarelą, tik jos riebumas yra apie 20 %. 100 g buratos sūrio yra:

  • 250 kcal
  • 17,9 g baltymų
  • 25 g riebalų
  • 0 g angliavandenių
  • 536 mg kalcio
  • 21 g kalio
  • 214 vitamino A

Kas yra buratos sūris?

Burata yra minkštas, šviežias itališkas sūris, gaminamas iš karvės pieno. Vien dėl išorinės išvaizdos šį sūrį galima lengvai supainioti su šviežia mocarela – taip yra todėl, kad išorinis apvalkalas pagamintas iš minkštos mocarelos. Tačiau į jį įsmeigę šakutę, maloniai nustebsite pamatę, kad jo viduje yra minkštas sūris, sudarytas iš mažų varškės gabalėlių ir grietinėlės.

Iš tikrųjų itališkas žodis burro reiškia sviestą, todėl galite suprasti, koks riebus ir kreminis yra šis sūris. Buratos sūris kilęs iš pietų Italijos ir atsirado XIX a. pradžioje (praėjus mažiausiai keturiems šimtmečiams po mocarelos atsiradimo). Nuo to laiko burata yra pagrindinis itališkų patiekalų, tokių kaip pica, makaronai ir kaprio salotos, ingredientas. Tačiau, daugelis teigia, kad nėra geresnio būdo valgyti buratą, kaip tik su alyvuogių aliejumi ir itališku batonu.

Kaip gaminamas buratos sūris?

Burata – tai iš esmės mocarelos apvalkalas, apgaubtas sodriu varškės ir grietinėlės mišiniu, suformuotu į vieną elastingą ir plastišką rutuliuką. Tačiau kaip iš mocarelos ir grietinėlės ji tampa gardžiu sūrio rutuliuku, kurį šiandien puikiai žinome? Tai kruopštus italų meistrų ištobulintas procesas. Burata pradedamas gaminti kaip ir bet kuris kitas sūris, t. y. į šiltą šviežią karvės pieną pridedama pieno bakterijų ir šliužo fermentų.

Kai pienas pradeda rūgti, atsiskiria išrūgos, kurios nupilamos. Po to varškė užpilama verdančiu vandeniu ir ištempiama, taip iš esmės pagaminant mocarelą. Tačiau tolimesnis buratos sūrio gaminimas skiriasi nuo mocarelos: iš ištemptos varškės gaminamas maišelis, kuris pripildomas grietinėlės ir šviežios varškės mišiniu. Po to maišelis užspaudžiamas, kad burata įgautų apvalią formą. Tad tokiu būdu gaunamas gardus buratos sūris.

Shutterstock nuotr./Salotos su burata sūriu
Shutterstock nuotr./Salotos su burata sūriu

Kuo skiriasi buratos ir mocarelos sūriai?

Vien dėl išvaizdos buratą lengva supainioti su šviežia mocarela. Tačiau, kaip žinome, išvaizda nėra pagrindinis aspektas. Mocarela yra pagrindinis buratos ingredientas – iš jos gaminamas išorinis apvalkalas. Tačiau, kitaip nei mocarela, kuri gaminama iš per visą ilgį ištemptos varškės, buratos vidus gaminamas iš šviežios grietinėlės ir varškės mišinio. Šių dviejų rūšių sūrių skonis panašus, tačiau dėl grietinėlės burata yra puresnės ir sodresnės tekstūros.

Be to, dėl grietinėlės burata turi daugiau riebalų nei mocarela. Abiejų rūšių sūriai paprastai dedami į tam tikrą skystį, kad išlaikytų drėgmę. Kadangi buratos vidus yra kreminis, ją galima tepti ant duonos.

Kur ir kaip skaniausia naudoti buratos sūrį?

Kad sūrio skonis būtų geriausias, visada patiekite ją kambario temperatūros. Likus maždaug 30 minučių iki patiekimo, išimkite ją iš šaldytuvo ir leiskite sušilti. Buratą valgykite tą pačią dieną, kai ją atidarėte ir kuo greičiau po to, kai nusipirkote. Po kelių dienų jis suges ir skonis taps rūgštus. Kaip jau minėjome, geriausias būdas pasimėgauti burata – paskaninti ją trupučiu alyvuogių aliejaus ir valgyti su traškia itališka duona.

Taip pat buratą taip pat galite patiekti su makaronais, salotomis, vaisiais, uogomis arba kaip picos įdarą (tik nepamirškite jos dėti ant picos jau iškepus, kad nesugadintumėte jos tekstūros ir skonio). Žinoma, šis itališkas sūris taip pat puikiai dera su šviežiais pomidorais ir bazilikais. Be to, buratos sūrį galite pagardinti trumais, taip dar labiau atsikleis jo skonis.

Shutterstock nuotr./Burata sūris
Shutterstock nuotr./Burata sūris

Makaronai su buratos sūriu ir smidrais

Ypatingai skanus ir greitai paruošiamas patiekalas, kuris nustebins ne tik jus, bet ir jūsų šeimą ar draugus.

Jums reikės:

  • 400 makaronų, labiausiai tinka kietųjų kviečių makaronai;
  • 200 g smidrų;
  • 130 g karštai rūkytos šoninės;
  • 1 vnt. buratos sūrio;
  • 1 vnt. kiaušinio;
  • 50 g parmezano sūrio;
  • 1 kubelio daržovių ar vištienos sultinio;
  • 1 skiltelės česnako;
  • juodųjų pipirų, pagal skonį.

Gaminimas:

  1. Dideliame puode užvirkite vandenį, dėkite sultinio kubelį, gerai išmaišykite, kol jis ištirps ir suberkite makaronus.
  2. Į dubenį muškite kiaušinį, berkite gerą saują parmezano sūrio ir viską išmaišykite.
  3. Į virtuvinį trintuvą sudėkite buratos sūrį ir gerai jį sutrinkite. Gautą masę pilkite į prieš tai išplaktą kiaušinio ir sūrio mišinį bei viską gerai išmaišykite.
  4. Keptuvėje pakaitinkite česnako skiltelę ir sudėkite pjaustytą šoninę bei smidrus. Viską gerai apkepkite.
  5. Kai išvirsite makaronus, juos sudėkite į keptuvę, buratos padažą supilkite kartu ir viską gerai išmaišykite.
  6. Patiekite su smidrų viršūnėlėmis ir pagardinkite juodaisiais pipirais.

Sočios pomidorų salotos su kepta vištiena ir buratos sūriu

Šiame recepte naudojami česnakiniai džiūvėsėliai, kurie patiekalui suteikia papildomo sodraus skonio ir nuostabios tekstūros. Pomidorai ir buratos sūris geriausias skonių derinys, o vištiena patiekalui suteikia sotumo, tad šios salotos puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei.

Jums reikės:

  • 600 g pomidorų;
  • 500 g vištienos šlaunelių mėsos;
  • 2 vnt. buratos sūrio;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 4 v.š. džiūvėsėlių;
  • 0.5 a.š. česnakų granulių;
  • 0.5 a.š. Provanso žolelių;
  • 2 a.š. balzaminio acto;
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus, salotoms ir kepimui;
  • keleto baziliko lapelių (šviežių);
  • druskos, maltų juodųjų pipirų, pagal skonį.

Gaminimas:

  1. Sumaišykite česnako granules, provanso žoleles, druską bei pipirus ir šiuo prieskonių mišiniu įtrinkite vištienos šlaunelių mėsą.
  2. Įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus iškepkite vištieną, kol ji gražiai apskrus.
  3. Įkaitinkite kitą keptuvę su šlakeliu aliejaus ir berkite džiūvėsėlius, šiek tiek druskos bei pipirų. Nuolat maišydami apkepinkite juos apie 2 min., tuomet sudėkite smulkintą česnaką ir viską gerai išmaišę kepkite dar keliolika sekundžių.
  4. Supjaustykite pomidorus riekelėmis ir pasūdykite juos.
  5. Didelėje lėkštėje išdėliokite pomidorų riekeles, juostelėmis pjaustytą vištieną, plėšytą buratos sūrį. Pašlakstykite balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi, papuoškite salotas baziliko lapeliais.
  6. Prieš pat patiekdami užberkite pasiruoštų česnakinių džiūvėsėlių.
Shutterstock nuotr./Burata sūris
Shutterstock nuotr./Burata sūris

Vieno kąsnio sumuštiniai su buratos sūriu, pomidorais ir kumpiu

Šie sumuštinukai ne tik gražiai atrodo, bet ir labai gardūs, o pagaminsite vos per keletą minučių. Jie puikiai tiks šventėms patiekti ant vaišių stalo.

Jums reikės:

  • 1 vnt. čiabatos duonos ar prancūziško batono;
  • 100 g vyšninių pomidorų;
  • 1 vnt. buratos sūrio;
  • 50 g vytinto kumpio (serano);
  • 30 g gražgarsčių;
  • šlakelio alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

  1. Duoną supjaustykite riekelėmis. Sudėkite jas į kepimo indą, pabarstykite druska, apšlakstykite aliejumi. Paskrudinkite įkaitintoje iki 200 °C orkaitėje 5–7 min.
  2. Sūrį suplėšykite, pomidorus perpjaukite pusiau.
  3. Ant duonos riekelių dėkite plėšytą buratą, kumpio juosteles, gražgarsčių lapelius, per pusę perpjautus pomidoriukus ir skanaukite.

Daugiau receptų ieškokite derlingas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius