Dietistė V.Kurpienė dalijasi 2 sveikų, ryškių užkandžių receptais. Papuoš ir Velykų stalą

Velykos – laukiamiausia pavasario šventė, simbolizuojanti atgimimą, visuotinį pabudimą. Žaluma už langų kol kas negalime džiaugtis, tačiau paversti šventinį stalą puošnų ir ryškų – visai nesunku. Dietistė Vaida Kurpienė ryžosi iššūkiui Velykų stalui paruošti sveikų užkandžių, kurie būtų nuspalvinti ryškiai rožiniais atspalviai. Būtent ši spalva, pavadinta Viva Magneta, buvo paskelbta 2023-iųjų metų spalva.
Vaidos Kurpienės Velykų stalas
Vaidos Kurpienės Velykų stalas / Parduotuvės nuotr.

„Ši drąsi, energinga, pulsuojanti optimizmą ir džiaugsmą spalva paskatino ieškoti įdomių patiekalų derinių, paragauti naujų skonių“, – parduotuvių „Assorti“ pranešime žiniasklaidai cituojama dietistė, lektorė ir knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė V.Kurpienė. Taip ant stalo atsirado raudonųjų pupelių ir burokėlių užtepėlė, raudonųjų kopūstų salotos, drakono vaisius desertui ir fermentuotos daržovių sultys.

Anot dietistės, Velykų stalo gražiu akcentu gali būti ne tik aksesuarai, gėlės, bet ir ryškiai rožinės spalvos užtepėlės, salotos bei desertas.

„Verta išbandyti kažką naujo, net jei nauji skoniai atrodo neįprasti, – sako V.Kurpienė. – Pirmiausia, Velykų margučiai šiemet gali būti rožiniai. Taip kiaušinius nuspalvinti galima pasitelkiant jau gan įprastais tapusius būdus: naudojant burokėlius ar raudonąjį kopūstą. Aš šiemet kiaušinius dažiau fermentuotų daržovių sultimis iš burokėlių, morkų ir pastarnoko. Pasitelkiant tokį būdą Viva Magenta spalva garantuota. Užtenka kiaušinius išvirti biodinaminėse fermentuotose daržovių sultyse. Nereikia ir priedų. Užtenka spalvos intensyvumo ir reikalingos rūgšties. Be to, galima dažyti nuluptus kiaušinius – juos pakanka pamerkti į sultis.“

Jei indai mažesni, maistas sudėtas saikingomis porcijomis, bus lengviau nepersivalgyti ir paragauti visko su saiku.

Tam, kad stalas atrodytų puošniai, ne mažiau svarbu dėmesį skirti ir serviravimui. Pasak V.Kurpienės, šventei labai tinka nedideli indai. Jie ne tik atrodo gražiai, o stalas gausesnis.

Parduotuvės nuotr./Vaidos Kurpienės Velykų stalas
Parduotuvės nuotr./Vaidos Kurpienės Velykų stalas

„Jei indai mažesni, maistas sudėtas saikingomis porcijomis, bus lengviau nepersivalgyti ir paragauti visko su saiku. Iš didesnio indo į didelę lėkštę įsidedame ir suvalgome apie 20 procentų daugiau. Mišraines galima drąsiai dalinti į porcijas ir kiekvienam jas pateikti ne lėkštėse, o, pavyzdžiui, sluoksniais sudėjus taurėse. Toks sprendimas atrodys puošniai ir šventiškai. Be to, skirtingo aukščio indai stalą vizualiai padidins, tad jis atrodys spalvingas ir gausus, bet neperkrautas“, – sako dietistė ir dalijasi receptais.

Parduotuvės nuotr./Vaidos Kurpienės ruošti užkandžiai
Parduotuvės nuotr./Vaidos Kurpienės ruošti užkandžiai

Kopūstų salotos Velykų stalui

Ingredientai:

  • raudonasis kopūstas;
  • žiupsnelis druskos;
  • pasirinkimui: šlakelis acto arba citrinų sulčių, arba šviežiai spaustų greipfrutų sulčių, arba fermentuotų daržovių sulčių, arba jau paruoštų ekologiškų fermentuotų kopūstų.

Gaminimas:

1. Raudonąjį kopūstą supjaustykite ypač plonomis juostelėmis.

2. Kopūstą reikėtų suminkštinti. Tai galima padaryti keliais būdais: jį suglamžant rankomis ar padaužius kočėlu, kad išsiskirtų sultys, taip pat užbėrus druskos arba užpylus acto, citrinų arba šviežiai spaustų greipfrutų sulčių. Galite rinktis dar kitus variantus: kopūstus pašlakstyti fermentuotomis daržovių sultimis ar sumaišyti šviežius raudonus kopūstus su jau paruoštais ekologiškais fermentuotais kopūstais (jų sudėtyje yra trintų mėlynių ir obuolių sulčių).

Svarbu leisti kopūstams pastovėti, pasifermentuoti nors valandą, o galima ir ilgiau. Tuomet kopūstų salotos bus itin skanios, o graži violetinė spalva puikiai papuoš stalą.

Šias salotas, jei nespėjote suvalgyti per Velykas, taip pat galima valgyti ir karštas. Vakarykštes salotas iš šaldytuvo suberkite į keptuvę, įpilkite keliasdešimt mililitrų vandens, 1 valgomąjį šaukštą ypač tyro alyvuogių aliejaus ir įdėkite kmynų. Trumpai pašildykite, kol kopūstai šiek tiek paminkštės, bet vis dar išliks traškūs.

Labai skanu valgyti vienas, bet puikiai tinka ir prie mėsos patiekalų.

Parduotuvės nuotr./Užtepėlė
Parduotuvės nuotr./Užtepėlė

Raudonųjų pupelių užtepėlė su burokėliais

Ingredientai:

  • 100 g džiovintų raudonųjų ekologiškų pupelių;
  • 1 burokėlis;
  • sezamų pastos (tahini) arba 50 g lukštentų saulėgrąžų;
  • išspaustos 0,5 citrinos sultys;
  • 1 skiltelė česnako;
  • druskos pagal skonį;
  • nebūtina, bet galima įberti persilado prieskonių mišinio, tik druskos tuomet berkite mažiau.

Gaminimas:

1. Užtepėles gamybai pasiruoškite parą prieš dengiant stalą. Pirmiausia pupeles parą pamirkome, tuomet verdame be druskos, kol suminkštės.

2. Burokėlį pamirkykite kambario temperatūros vandenyje apie 1 valandą, tuomet jis virs trumpiau ir tolygiau išvirs. Virkite neluptą. Taip pat tinka naudoti ir keptą orkaitėje burokėlį.

3. Užtepėlę galima gaminti su sezamų pasta (tahini) arba naudoti saulėgrąžas. Jas užpilkite kambario temperatūros vandeniu ir geriausia jas palaikyti per naktį. Tačiau, jei laiko stinga, palaikykite vandenyje bent 3–5 val. Tuomet vandenį nupilkite ir užpilkite šviežiu. Saulėgrąžų su vandeniu santykis – 1:1,5. Viską sutriname galingu smulkintuvu iki vienalytės masės. Jeigu masė per tiršta, įpilkite dar vandens.

4. Gaminant užtepėlę pravers galingas smulkintuvas. Visus ingredientus sudėkite į vieną indą ir sutrinkite iki vienalytės masės.

Tam, kad matytųsi daugiau gražios ryškios spalvos, galite dėti užtepėlę į permatomą indelį ir jį pastatykite į lėkštę.

Šią pupelių ir burokėlių užtepėlę tinka valgyti su:

  • viso grūdo ar avižine duona;
  • gardinti ja salotas;
  • valgyti su daržovių pagaliukais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis