Meksikos įkvėpti patiekalai tiks ir griliui, ir orkaitei: dvi receptų idėjos, tinkančios visai šeimai

Meksikietiška virtuvė pelnytai spėjo užkariauti ne vieno tautiečio širdį. Šio krašto patiekalai pasižymi ryškiais skoniais bei spalvomis, o ir daugeliu atvejų yra lengvai paruošiami ir palankūs įvairioms interpretacijoms, eksperimentams.
Meksikietiški kukurūzų traškučiai
Meksikietiški kukurūzų traškučiai / Pranešimo autorių nuotr.

Tuo įsitikinusios ir receptų idėjų partnerės Viktorija Key bei Julija Steponavičiūtė, kurios kviečia pasigaminti meksikietiškų skonių įkvėptus patiekalus, kurie puikiai tiks norint nustebinti artimuosius, draugus, rašoma „Maxima“ pranešime žiniasklaidai.

Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė teigia, kad meksikietiška virtuvė išties turtinga ir turinti ką pasiūlyti mėgstantiems išraiškingus, ryškius skonius.

„Lietuvoje turbūt populiariausia yra Teksase gimusi meksikietiškos virtuvės atmaina, vadinama Tex Mex. Tai – kultūrinio Meksikos ir pietinių Amerikos valstijų sąlyčio rezultatas. Daugelis pačių žinomiausių meksikietiškų patiekalų išpopuliarėjo būtent per Tex Mex virtuvę, kai tradiciniai meksikietiški patiekalai buvo adaptuoti amerikiečių skoniui, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė. – Svarbu pabrėžti, kad didžioji dalis meksikietiškų valgių skirti dalinimuisi, todėl jie ypač tinka norint nustebinti savo šeimą, draugus ir pamaloninti jais įspūdingais skoniais.“

Trokštantiems išskirtinio aitraus troškinio – ypatingas ingredientas

Receptų idėjų partnerė ir tinklaraščio „Kitchen Julie“ autorė Julija Steponavičiūtė taip pat atvirauja jaučianti Meksikos virtuvės šedevrams jaučianti simpatiją. J. Steponavičiūtė dalinasi, kad meksikietiška virtuvė jai pirmiausiai asocijuojasi su sodriais, išraiškingais skoniais ir daug aštrumo. O pati labiausiai mėgsta gaminti meksikietiškus mėsos aitriuosius troškinius arba vegetariškas jų versijas su įvairių rūšių pupelėmis. Juos ruošdama tinklaraštininkė būtinai įmaišo tamsaus juodojo šokolado ir Ancho aitriųjų pipirų.

„Būtent šie pipirai ir šokoladas suteikia aitriam troškiniui unikalaus meksikietiškos virtuvės skonio. Taip pat labai mėgstu išskirtinio skonio patiekalą – vištienos Mole. Mole – tai tirštas švelniai ar tamsiai rudos spalvos padažas, kuris skirtinguose Meksikos regionuose ruošiamas savaip, todėl yra įvairiausių jo versijų. Dažniausiai vienas iš šiam padažui naudojamų ingredientų taip pat yra tamsus šokoladas ar kakavos pupelės, cinamonas bei įvairios aitriosios paprikos. Esu ir įvairių skonių tradicinių takų, patiekiamų kukurūzų paplotėliuose, gerbėja. Pastarieji du patiekalai yra visiška mano silpnybė“, – sako J.Steponavičiūtė.

Ji priduria, kad ir pačiai teko keliauti po Meksiką bei paragauti įvairių anksčiau nematytų meksikietiškos virtuvės patiekalų. Labiausiai ją stebindavo gatvės maisto stendai, prie kurių per pietus išsirikiuoja eilės, mezgasi pokalbiai, dalijamasi aitriais padažais ir iš širdies mėgaujamasi maistu. Beje, Meksikoje, anot J. Steponavičiūtės, nesvarbu, kas būtų valgoma, ant stalo visuomet bus iš įvairių rūšių pipirų pagamintų aitrių padažų.

Nepamirštamoji gvakamolė

Meksikietiškos virtuvės patiekalais sako dažnai besimėgaujanti ir tinklaraštininkė Viktorija Key. Pavyzdžiui, meksikietiški kukurūzų traškučiai jai yra neatsiejamas pasibuvimų su draugais patiekalas. Namuose ji taip pat dažnai gamina kesadilijas ir meksikietiškų skonių įkvėptus dubenėlius.

„Meksikietiškos virtuvės skonių įvairovė visuomet įkvepia ir leidžia nustebinti net pačią save. Šios virtuvės patiekalų taip pat neįsivaizduoju be avokadų. Naminė gvakamolė yra nepaprastai skani, todėl ji taip pat dažnai atsiduria ant meksikietiškos virtuvės įkvėpto stalo“, – sako tinklaraštininkė.

Įkvėptos prisiminimų receptų idėjų partnerės suvienijusios jėgas dalinasi dvejomis meksikietiškų valgių idėjomis, kurios prie vieno stalo suburs net ir pačius išrankiausius ragautojus.

Orkaitėje kepti meksikietiški kukurūzų traškučiai

Anot Viktorijos Key, kepti meksikietiški kukurūzų traškučiai (isp. nachos) jai primena smagiam vakarui aplink stalą susibūrusius draugus, juoką ir skonių įvairovę. Šiam visus suburiančiam patiekalui paruošti reikės:

Pranešimo autorių nuotr./Meksikietiški kukurūzų traškučiai
Pranešimo autorių nuotr./Meksikietiški kukurūzų traškučiai
  • 400 g tortilijų traškučių;
  • 450 g maltos jautienos;
  • 1 skardinės konservuotų raudonųjų pupelių;
  • 1 skardinės konservuotų kukurūzų;
  • Tex Mex prieskonių mišinio;
  • 2 vnt. pomidorų;
  • 1 vnt. žaliųjų citrinų;
  • 3 vnt. gerai sunokusių avokadų;
  • 150 g natūralaus jogurto;
  • 1 v. š. grietinės;
  • 1 v. š. majonezo;
  • 250 g čederio sūrio;
  • kalendros (pagal skonį);
  • druskos, pipirų (pagal skonį).
Pranešimo autorių nuotr./Meksikietiški kukurūzų traškučiai
Pranešimo autorių nuotr./Meksikietiški kukurūzų traškučiai

Gaminimas. Keptuvėje maltą mėsą sumaišykite su prieskoniais, apkepkite ją su pupelėmis ir kukurūzais. Skardoje ant kepimo popieriaus sudėkite traškučius, ant jų paskirstykite apkeptą jautieną, užbarstykite sutarkuotą sūrį ir iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite 10 min.

Avokadus sutrinkite šakute, į juos išspauskite žaliosios citrinos vienos puselės sultis ir pagardinkite druska, pipirais. Sumaišykite padažo ingredientus – jogurtą, grietinę ir majonezą. Į juos išspauskite likusią citrinos puselę. Išsilydžius sūriui, pirmiausia suberkite smulkiai supjaustytus pomidorus, tada tolygiai paskirstykite padažą ir trintus avokadus. Prieš patiekdami užbarstykite smulkintos kalendros. Mėgaukitės!

Pranešimo autorių nuotr./Meksikietiški kukurūzų traškučiai
Pranešimo autorių nuotr./Meksikietiški kukurūzų traškučiai

Vištienos šašlyko fachitos

„Norėjau paruošti Tex Mex virtuvės receptą su lietuvišku prieskoniu, todėl nusprendžiau fachitoms naudoti aštriame padaže marinuotą vištieną, bet ją kepti grilyje ant iešmo. Į tortiliją kartu prisiglaudžia šiltas juodųjų pupelių pagardas, sultingi pomidorai, saldus baltasis svogūnas, konservuotos Chalapos aitriosios paprikos ir aštrus padažas. Šis derinys – tikra meksikietiška skonių fiesta“, – sako receptų kūrėja J. Steponavičiūtė.

4 fachitoms paruošti reikės:

Pranešimo autorių nuotr./Vištienos fachita
Pranešimo autorių nuotr./Vištienos fachita
  • 400 g vištienos šlaunelių mėsos be kaulo ir be odelių;
  • 4 vnt. kvietinių vidutinio dydžio tortilijų;
  • 2 vnt. pomidorų;
  • 1 vnt. didelio saldaus baltojo svogūno;
  • 2 a. š. konservuotų Chalapos aitriųjų paprikų;
  • 1 vnt. citrinos arba žaliosios citrinos skiltelių;
  • 2 v. š. aštraus padažo;
  • trečdalio skardinės konservuotų juodųjų pupelių;
  • pusės citrinos sulčių;
  • jūros druskos, juodųjų pipirų (pagal skonį).
Pranešimo autorių nuotr./Vištienos fachita
Pranešimo autorių nuotr./Vištienos fachita

Gaminimas. Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais ir apie pusvalandį leiskite pastovėti aštriame ir citrinų sulčių marinate su trupučiu druskos. Svogūnus ir pomidorus supjaustykite žiedeliais, susmulkinkite Chalapos aitriąsias paprikas.

Pranešimo autorių nuotr./Vištienos fachita
Pranešimo autorių nuotr./Vištienos fachita

Įkaitintame aliejuje kelias minutes pakepkite pupeles su trupučiu svogūno ir Chalapos aitriosiomis paprikomis. Vištieną suverkite ant iešmų, kepkite grilyje tiesiai virš žarijų kol apskrus. Grilyje ant grotelių pašildykite tortilijas, kad jų kraštai šiek tiek apskrustų. Jose sluoksniuokite vištieną, pomidorus, svogūnus ir pupeles, apšlakstykite aštriu padažu ir citrinos sultimis. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų