Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Amžinai alkani: kada tręšti pomidorus nuo daigų iki derliaus

Palyginti su daugeliu kitų daržovių, pomidorams reikia daug maisto medžiagų, kad būtų užtikrintas sveikas augimas ir gausus derlius. Jie yra tokie alkani, kad maistingųjų medžiagų turtingo dirvožemio paprastai nepakanka, todėl reikalingas reguliarus tręšimas. Jei augalai bus nepakankamai maitinami, jie pradės rodyti kaprizus – keičiantys spalvą lapai, maži, neskanūs vaisiai ir kiti požymiai.
Pomidorų tręšimas
Pomidorų tręšimas / Shutterstock nuotr.

Svarbiausia žinoti, kaip ir kada tręšti pomidorus, nes ši procedūra reikalinga bene kiekviename pomidorų vystymosi etape: tiek daigams formuojantis, tiek persodinant, tiek pradedant vesti vaisius. Čia viską ir aptarsime.

Kada tręšti pomidorų daigus?

Galima numanyti, kad pomidorus maitinti jau reikės nuo daigų stadijos. Žinoma, jie dar tikrai turi kuo apsirūpinti periodu nuo pomidorų sėjos iki pikavimo, nes daigai maitinasi sėklose sukauptomis maisto medžiagų atsargomis. Vadinasi, šioje stadijoje jų tręšti papildomai nereikia, tačiau prieš sėją pasirinkite lėtai maistingąsias medžiagas išskiriantį organinės kilmės dirvožemį. Kompostas ar konkrečiai pomidorams skirta žemė užtikrina tolygų daigelių aprūpinimą maisto medžiagomis.

Ruošiantis daigelius persodinti ar išpikuoti į didesnius vazonus, galima apsvarstyti galimybę papildomai juos patręšti skystomis trąšomis su didesniu fosforo kiekiu. Tačiau turėtų pakakti ir to, jeigu daigai persodinami į vazonus, pripildytus geru maistingu kompostu ar substratu.

Shutterstock nuotr./Pomidorų sodinimas
Shutterstock nuotr./Pomidorų sodinimas

Kada tręšti pomidorus po pasodinimo šiltnamyje ar lauke?

Kai pasodinate pomidorus, dažniausiai orientuojamasi, kad pirmas tręšimas po pasodinimo būtų po 10–14 dienų. Tręšimo laikas priklauso nuo būdo, kaip ir kur auginate pomidorus:

Jeigu ankstyvos sėjos pomidorus auginate šildomame šiltnamyje, tai greičiausiai daigus pasodinote balandį. Tokiu atveju pirmą kartą po pasodinimo pomidorus tręškite gegužės paskutinę dekadą.

Nešildomame šiltnamyje gegužę pasodinti pomidorai tręšti pradedami nuo birželio pradžios.

Lauke pasodinti pomidorai tręšiami birželio pabaigoje. Lauko grunte auginamiems pomidorams reikia trečdaliu mažesnės trąšų koncentracijos.

Daug kas vadovaujasi taisykle, kad pirmąjį mėnesį po pasodinimo pomidorai būtų tręšiami didesnį fosforo kiekį turinčiomis trąšomis.

Shutterstock nuotr./Pomidoras
Shutterstock nuotr./Pomidoras

Yra šaltinių, kurie siūlo pomidorus tręšti dar ir sodinimo metu. Jeigu tinkamai paruošėte dirvą, tai papildomai pamaitinti pomidorų sodinukų sodinant dažniausiai nebereikia. Jeigu norisi, tai kiek prastesnę dirvą galite praturtinti organinėmis medžiagomis arba į sodinimo duobutės dugną įmaišant birias organines lėto poveikio trąšas.

Kada tręšti pomidorus vedant derlių?

Praktiškai, kaip jau pradėjote pomidorų tręšimą su skystomis ar vandenyje tirpinamomis kompleksinėmis trąšomis, tai jį ir tęskite iki derliaus vedimo. Tik tarp trąšų naudojimo padarykite 10–12 dienų tarpus. Vaisiams nokstant reikia daugiau kalio, tad stebėkite, kad kompleksinėse trąšose jo kiekis būtų didesnis.

Jeigu naudosite tas pačias trąšas visą sezoną, atkreipkite dėmesį, kad derėjimo metu greičiausiai jų reikės didesnio kiekio. Pomidorų tręšimą reikia nutraukti likus 2–3 savaitėms iki derėjimo pabaigos.

Shutterstock nuotr./Pomidorai
Shutterstock nuotr./Pomidorai

Vazonuose auginamų pomidorų tręšimas

Taip auginamiems pomidorams reikės dar daugiau dėmesio, vadinasi, ir pakankamo tręšimo. Čia padėti gali lėtai išsiskiriančios subalansuotos organinės trąšos, kurias įmaišykite į vazono žemę sodinimo metu. Taip augalai bus aprūpinti trąšomis ilgesnį laikotarpį.

Visgi apskritai vazoninius pomidorus geriausia tręšti po nedaug ir dažnai, neperkraunant jų didelėmis maistingųjų medžiagų kiekiais vienu metu. Todėl patogiau dažnai laistyti pomidorus silpnu skystų trąšų tirpalu. Čia nėra toks svarbus laikas, kada tręšti pomidorus, nes tai daroma visą vegetacijos laikotarpį.

Trąšos pomidorams

Pomidorams reikia azoto, fosforo ir kalio, kad augtų lapai, šaknys ir vaisiai. Bet to negana – geriausiose pomidorų trąšose taip pat turėtų būti kalcio, magnio ir kitų komponentų. Pomidorai jautrūs chlorui, tad rinkdamiesi trąšas, į tai atsižvelkite. Visgi įsigydami šioms daržovėms jau pritaikytas trąšas, būsite garantuoti, kad augalas gaus visko, ko jam reikia.

Nors yra įvairių patarimų, kokias trąšas naudoti geriausia, augalui užtikrinsite visas gyvybines funkcijas, jeigu naudosite kompleksines pomidorams skirtas trąšas su visais reikalingais mikro- ir makroelementais.

Jei jūsų dirvožemyje yra tinkamai subalansuotas, tuomet turėtumėte naudoti trąšas, kuriose yra šiek tiek mažiau azoto ir daugiau fosforo, pavyzdžiui, kurių NPK yra apie 5-10-5, 10-20-10 arba 5-10-10. Jei azoto šiek tiek trūksta, naudokite subalansuotas trąšas su 8-8-8 arba 10-10-10 NPK santykiu. Iš tokios sudėties trąšų augalas pasiims tiek medžiagų ir tada, kiek jam tuo metu reikia.

Vienos patogiausių ir dažniausiai naudojamų kompleksinių trąšų yra vandenyje tirpinamos medžiagos (milteliai, kristalai), kurios naudojamos laistymų metu. Daržovės laistomos pasiruoštais 0,1–0,3 % (10–30 g/10 l vandens) koncentracijos tirpalais. Taip pat patogu naudoti ir skystas trąšas.

Neretai naudojamos ir organinės trąšos, kurias reikia išbarstyti aplink augalą. Jas užtenka panaudoti rečiau, pavyzdžiui tik 1 ar 2 kartus per augimo sezoną, todėl idealiai tiks tiems sodininkams, kurie primiršta ar nėra numatę pastovaus grafiko kada tręšti pomidorus. Nebijokite panaudoti ir naminių priemonių ir neįprastų natūralių trąšų, tokių kaip medžio pelenai, bananų žievelių tirpalas, kavos tirščiai ir kita.

Daugiau naujienų apie daržą ieškokite derlingas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius