Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuviškai išmokusi ir Vilniuje verslą įkūrusi ukrainietė Kristina: gyvenu tarp dviejų šalių

„Gyvenu Lietuvoje, noriu suprasti žmones ir aplinką, kurioje gyvenu, jau daug išmokau, tačiau kalbėti dar ne visai drąsu“, – ukrainietė Kristina Bieliakova ne tik sveikinasi lietuviškai, bet ir jau gali susikalbėti. Šiuo metu ji mūsų kalbos mokosi A2 lygiu.
Ukrainietė Kristina Bieliakova
Ukrainietė Kristina Bieliakova / Asmeninė nuotr.

Prasidėjus rusų invazijai į Ukrainą 2022-aisiais, moteris su dviem vaikais, motina ir seserimi išsiruošė, kaip tada atrodė, trumpam į Lietuvą. Kelionė mašina buvo ilga ir varginanti, o tikslas vienas – pasiekti šalį, į kurią pakvietė sesers draugas, pasirūpinęs ir gyvenamuoju būstu Vilniuje, rašoma Užimtumo tarnybos pranešime žiniasklaidai.

„Svarbiausia, kad Lietuvoje saugūs mano vaikai ir artimieji. Dešimtmetis sūnus ir keturiolikmetė dukra lanko mokyklą, mokosi lietuvių kalbos, tačiau aš pati gyvenu tarp dviejų šalių, dažnai vykstu pas vyrą į Kyjivą“, – pasakojo Lietuvoje pabėgėlės statusą įgijusi moteris.

Asmeninė nuotr./Ukrainietė Kristina Bieliakova
Asmeninė nuotr./Ukrainietė Kristina Bieliakova

Dirbti valytoja nenorėjo, todėl įkūrė savo verslą

Septyniolika metų Kristina su vyru Ukrainoje puoselėjo nuosavą verslą, teikiantį teisines konsultacijas. Šiuo sunkiu laikotarpiu verslui vadovauja jos vyras. Atvykusi į Lietuvą, ji iš karto registravosi Užimtumo tarnyboje ir norėjo įsidarbinti. Tačiau tuo metu daugiausiai buvo siūlomi žemos kvalifikacijos darbai viešbučiuose arba maitinimo įstaigose.

Kristina dirbti valytoja nenorėjo, nes gimtinėje dirbo aukštos kvalifikacijos darbą, be to, ir sesuo vis skatino ieškoti geresnės darbo pozicijos. Aukštąjį ekonominį ir teisinį išsilavinimą įgijusi moteris apsisprendė. Ne iš karto atsirado mintis Lietuvoje kurti savo verslą.

„Domėjausi ir ilgai ieškojau, kas aktualu Lietuvos rinkai, tyrinėjau, kas turi paklausą, ko gal trūksta arba neužpildyta. Po to – kaip tai padaryti, skiriasi teisiniai reikalavimai, kitokie ypatumai. Todėl verslo plano kūrimas užtruko beveik metus. Pernai dar pusmetį ieškojau patalpų“, – pasakojo ukrainietė, pagaliau pasiekusi tikslą.

Pernai pavasarį Kristina įkūrė UAB „LC VISIEMS“. Moteris ryžosi imtis šaldyto maisto gamybos ir pardavimo. Išnagrinėjusi rinką, ji mano, kad Lietuvoje trūksta geros kokybės šaldytų produktų. Tada įsigijo frančizę iš populiaraus ukrainietiško tinklo visame pasaulyje „Multi Cook“, kuris gamina rankų darbo maisto gaminius, ruošiamus vietoje – greitai užšaldomus koldūnus, blynelius, virtinius, čeburekus ir kitus pusgaminius.

„Ukrainoje pati mėgau pirkti šio tinklo produkciją savo šeimai, nes dėl darbų nebuvo laiko gaminti namuose. Manau, svarbu palengvinti buitį žmonėms, kurie daug dirba ir ne visada turi laiko. Tai – aukštos kokybės produkcija, todėl norėjau išbandyti savo jėgas šioje srityje Lietuvoje. Gal kiek brangiau nei prekybos centruose, bet viską darome iš šviežios kokybiškos mėsos, rankomis ir svarbiausia – su meile“, – kalbėjo įmonės direktorė.

Šių metų sausį parduotuvė – cechas atidarytas Vilniuje, T. Ševčenkos gatvėje 22. Parduotuvėje už stiklo pertvaros gaminami, užšaldomi ir realizuojami minėti rankų darbo pusgaminiai.

Kristinos teigimu, jai labai padėjo Užimtumo tarnyba, konsultavusi verslo organizavimo ir personalo formavimo klausimais: „Davė daug patarimų, organizavo darbuotojų atrankas, supažindino su galimybėmis gauti subsidijas juos įdarbinant“.

Įmonės direktorė dėkinga daugeliui Vilniaus klientų aptarnavimo departamento specialistų už paramą – be to, būtų buvę gerokai sunkiau įkurti savo verslą: „Ypač dėkoju Jūratei Rybelienei, kuri daug laiko skyrė atrenkant darbuotojus, išklausė. Bet kada galiu kreiptis su klausimais“.

Asmeninė nuotr./Ukrainietė Kristina Bieliakova
Asmeninė nuotr./Ukrainietė Kristina Bieliakova

Įdarbino ukrainiečius ir lietuvius

Šiuo metu K. Beliakovos įmonėje „LC VISIEMS“ dirba trys lietuviai ir aštuoni ukrainiečiai, atvykę prasidėjus karui. Pirkėjai pamažu atranda šią produkciją. Daugelis sugrįžta ir tampa nuolatiniais lankytojais. Kristinos planuose – mintys apie tolesnę verslo plėtrą.

Paklausta apie ateitį, moteris atsargiau renka žodžius, sakė, kad nelabai gali apie tai kalbėti: „Taip, vaikai, mama – saugūs, bet kaip bus vėliau, nežinau“. Kristinai tai per daug sunki tema, kai šeimos gyvenimas perkirstas ir padalintas į dvi dalis – čia, Lietuvoje, ir ten, gimtinėje, kur liko didžioji gyvenimo dalis. Kasdienybė dabar – šalyje, kurioje gyvena. Moteris dėkoja lietuviams, priėmusiems jos šeimą svetingai ir besirūpinantiems jos tėvynainių likimu.

Lietuvoje šiuo metu dirba daugiau nei 31,1 tūkst. nuo karo Ukrainoje pradžios atvykusių šios šalies piliečių. Daugiausiai – 74 proc. dirba vidutinės kvalifikacijos darbus, aukštos kvalifikacijos – 8,3 proc. ir žemos – 17,7 proc. Užimtumo tarnyboje registruota 2,9 tūkst. darbo ieškančių ukrainiečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius