-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

V.Šapurovas – apie dažniausias intymaus gyvenimo problemas, ir kodėl svarbu laiku apie jas kalbėti

Kalbėjimas apie intymaus gyvenimo problemas dažnu atveju visuomet šiek tiek nepatogus: tai pačiam nesmagu, tai partnerio įžeisti nesinori, tai tikimasi, kad viskas savaime kažkaip išsispręs. Deja, bet ignoruojamos problemos neretai virsta į sniego gniūžtę, o augantis nepasitenkinimas seksualiniu gyvenimu išprovokuoja skaudžias pasekmes.
Viktoras Šapurovas
Viktoras Šapurovas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seksas ir auksinė kantrybė – tema, kuria mintimis su 15min skaitytojais pasidalino seksologas Viktoras Šapurovas. Pasak jo, lietuviai neretai linkę patylėti apie miegamajame kylančias problemas, maža to – jas ignoruoja, kol šios ima trikdyti įprastą poros gyvenimą.

„Nereikia gėdytis, nėra ko“, – padrąsina V.Šapurovas.

Kalbėjimas daro stebuklus

Pasak seksologo, labai svarbu suprasti, kad kalbėjimas apie problemas yra kelias į jų sprendimą ir priešingai – problemų ignoravimas bandant įtikinti save bei partnerį, kad nėra dėl ko nerimauti, tik dar labiau pablogina situaciją.

„Apie seksą reikia kalbėti atvirai ir jokiu būdu neįžeidinėti parnerio, nepeikti, nekritikuoti jo pabrėžiant, kad tam tikros bėdos kyla dėl jo. Seksas – jautri tema, todėl kabėti vertėtų tik nuo savęs, sakyti – aš noriu būti su tavimi laimingas ar laiminga. O jei kažkas neišeina – kalbėkimės, kreipkimės į specialistus, susitvarkykim“, – kalbėjo V.Šapurovas.

Jo teigimu, į seksologo kabinetą pradžioje įprastai užsuka vienas iš partnerių, vėliau įtraukiamas ir kitas, kalbamasi poroje. Tai esą padeda geriau suprasti vienas kitą, išsiaiškinti tarpusavyje kylančius barjerus, trukdančius džiaugtis intymiu gyvenimu.

„Jei kiltų klausimas, kaip suprasti, kad vertėtų apsilankyti pas specialistą, atsakymas vienas – kai yra problema. Jei nepavyksta jos išspręsti patiems, jei ji užsitęsia, ateikite“, – sakė V.Šapurovas.

Tarp aktualiausių problemų – psichologiniai sutrikimai

Pasak jo, kantrybės kalbant apie seksualinį gyvenimą nereikėtų ugdyti, kiekvienas esą nusipelno patirti džiaugsmą, todėl jei to padaryti nepavyksta – vertėtų išbandyti psichoterapijos kursą, individualiai ar bendraminčių grupėje, prisijungiant į specializuotas stovyklas.

„Bet kuriuo atveju visuomenė eina teisinga kryptimi, žmonės po truputį laisvėja, tampa drąsesniais ir, svarbiausia, nori jaustis laimingi“, – sakė jis.

Pasak seksologo, dažniausiai į jį kreipiamasi dėl tokių problemų kaip vaginizmas ir erekcijos sutrikimai. Daugelis klientų esą dažniausiai turi psichologinių lytinių santykių sutrikimų, dėl kurių dingsta noras mylėtis.

„Vaginizmo gydymas trunka ne mažiau nei metus, o kartais ir ilgiau. Tam reikia specialios, kryptingos psichoterapijos, taip pat tam tikrų sekso terapijos užduočių. Įpusėjus gydymui reikalingas ir partneris. Erekcijos sutrikimai taip pat gydomi sekso terapija, jai taip pat reikėtų maždaug metų“, – pasakojo V.Šapurovas.

Seksualumo suvokimą lemia ir auklėjimas

Tačiau nors su įvairiomis problemomis susiduria tiek vyrai, tiek moterys, pašnekovas pripažįsta, kad daugiausia bėdų su savo kūno priėmimu turi būtent moterys. „Man teko konsultuoti 30-metę moterį, kuriai apsinuoginti, paliesti savo pačios kūną buvo didelė gėda. Toks požiūris slepia vaikystės traumas, šiuo atveju – jos santykio su mama, požiūrio į kūną suvokimu. Tokiai moteriai išsivaduoti iš savo pačios gniaužtų užtrunka, bet psichoterapija vėlgi gali padėti – išmokyti liesti save, apžiūrėti savo kūną, priimti jį“, – sakė pašnekovas.

V.Šapurovas tikina, kad nepasitikėjimas savimi stipriai atsiliepia ir seksualiniame gyvenime – jei žmogus neigiamai vertina savo kūną, bijo jį parodyti partneriui, nori mylėtis tik tamsoje arba nenori mylėtis išvis, – nuo to esą prasideda daugelis problemų. O didžioji dalis jų – būtent psichologinės.

„Be abejonės, pasitaiko, kai žmonės kreipiasi dėl įvairių uždegimų, defektų, infekcijų, tokiu atveju padėti galėtų ginekologas ar urologas. Tačiau jei nėra akivaizdžių problemų ar hormoninių sutrikimų, tuomet reikia seksologo ar psichoterapeuto pagalbos, vis tiek didžioji dalis problemų yra mūsų pačių galvose“, – sakė V.Šapurovas.

Pasak jo, apsilankymas seksologo kabinete niekuo nesiskiria nuo vizito pas bet kurį kitą bet gydytoją ar specialistą. Noras spręsti miegamajame kylančias problemas tik parodo žmogaus požiūrį į save patį, jo poreikį gyventi laimingai.

Projekto partneris romantika.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius