-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Liga, susijusi su „antru galu“: gėda prisipažinti, bet simptomai labai apkartina gyvenimą

Hemorojus dažnai linksniuojamas su pašaipos gaidele, nes turėti problemų, susijusių su tuštinimosi organais, tarsi nepadoru ar net juokinga. Tačiau tie, kas patiria hemorojaus simptomus, žino, kokį didžiulį diskomfortą jie kelia. Nors ši liga nekenkia bendrai sveikatai, netrumpina gyvenimo trukmės, ji labai pablogina gyvenimo kokybę. Dar daugiau – hemorojų galima supainioti su labai rimtomis ir net gyvybei pavojingomis ligomis.
Vyras tualete
Vyras tualete / „Shutterstock“ nuotr.

Dėl kokių priežasčių atsiranda hemorojus

Pasak Santaros klinikų abdominalinės chirurgijos gydytojo prof. Tomo Poškaus, nors su diskomfortu išangėje gali būti susijusi ne viena liga, visgi dažniausia iš jų – hemorojus. Jis gali kamuoti įvairaus amžiaus žmones – tiek jaunus, tiek vyresnius.

„Pagal apibrėžimą hemorojus yra išangės audinių perteklius, kuris dažniausiai atsiranda dėl to, kad tiesiosios žarnos audiniai nuslenka žemyn ir išlenda į išorę, toje vietoje sutrikdydami kraujotaką. Dėl to atsiranda mazgai, kurie ir sukelia visus nemalonius simptomus. Šie mazgai gali „iškristi“ periodiškai arba būti išlindę nuolat.

Taip pat gali atsirasti kraujavimas (pasirodo šviesiai raudonas kraujas), kuris dažniausiai susijęs su tuštinimusi. Tam tikrais atvejais gali atsirasti vadinamoji perianalinė trombozė – kieti skausmingi mazgeliai, kurie užčiuopiami apie savaitę laiko“, – vardijo pašnekovas hemorojaus simptomus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Poškus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Poškus

Pasak mediko, šiuo metu vyrauja nuomonė, kad pagrindinė hemorojaus priežastis – žmonių mitybos ir tuštinimosi įpročiai, t. y. polinkis ilgai sėdėti tualete bei ilgas stanginimasis. Viena vertus, tai susiję su užkietėjusiais viduriais, t. y. netinkama mityba, kita vertus – su užsibuvimu tualete skaitant laikraštį ar naršant mobiliajame telefone. Tiesa, yra duomenų, kad polinkis į hemorojų gali būti paveldimas, bet lygiai taip pat mes paveldime ir kai kuriuos įpročius.

Taigi jeigu dėl užkietėjusių vidurių sunku tuštintis, T.Poškus pataria, užuot ilgai stanginusis, peržiūrėti savo mitybą, t. y. į valgiaraštį įtraukti daugiau daržovių, vaisių, gerti pakankamai skysčių, kad viduriai nebūtų kieti. Jeigu vien mityba nepadeda, gali reikėti tam tikrų maisto papildų, jeigu ir jie nepadeda – vidurius laisvinančių vaistų.

Kai kuriems žmonėms juos tenka vartoti net visą gyvenimą, bet tuomet hemorojaus simptomai kontroliuojami. Taip pat labai svarbu tuštintis reguliariai. Jeigu žmogui atsiranda toks noras, nereikėtų atidėlioti, kol, tarkime, jis pabaigs darbinę užduotį, nes vėliau šis noras gali dingti.

Šiuo metu vyrauja nuomonė, kad pagrindinė hemorojaus priežastis – žmonių mitybos ir tuštinimosi įpročiai, t. y. polinkis ilgai sėdėti tualete bei ilgas stanginimasis.

„Sėdimas darbas, su kuriuo dažnai siejamas hemorojus, drįsčiau pasakyti, per daug sureikšminamas. Visgi simptomai labiau susiję su mitybos ir tuštinimosi įpročiais nei su sėdimu darbu.

Kaip rodo sergamumo statistika, hemorojaus atvejų dažnumas tarp sėdimą darbą dirbančių ir jo nedirbančių žmonių yra panašus. Beje, pastebėta, kad specifinį poveikį hemorojaus išsivystymui turi alkoholis, ypač jeigu jis vartojamas gausiau: po „rimtos“ šventės, ypač su pirtimi, žmonės pas mus atvyksta su perianalinėmis trombozėmis, t. y. veninės kraujotakos sutrikimais“, – teigė medikas.

Efektyviausia profilaktika

Dažniausiai hemorojus prasideda nestipriais simptomais, kurie po truputį progresuoja. Tačiau, pašnekovo teigimu, pasitaiko ir tokių atvejų, kai dėl stiprios trombozės žmogus iš karto operuojamas ir tai traktuojama kaip skubi pagalba.

Gera žinia ta, kad pakeitus gyvenimo būdą ankstyvosiose hemorojaus stadijose simptomai gali regresuoti, t. y. grįžti beveik į normos ribas, o vėlyvosiose stadijose jie lieka stabilūs ir netrukdo gyventi.

„Kad simptomai nustotų varginti, svarbiausia yra pakeisti gyvenimo būdą. Kartais padėti gali visiškai paprasti dalykai. Pavyzdžiui, jeigu vargina niežulys, galbūt tereikia griežtesnės higienos, t. y. po tuštinimosi apsiplauti“, – teigė T.Poškus.

Pakeitus gyvenimo būdą ankstyvosiose hemorojaus stadijose simptomai gali regresuoti, t. y. grįžti beveik į normos ribas.

Internete galima rasti hemorojaus profilaktikai skirtos mankštos aprašymus, tačiau medikas ją vertina skeptiškai. Pasak jo, mokslinių įrodymų, kad tokia mankšta padeda, bent jau šiuo metu nėra. Tačiau tikrai įrodyta, kad efektyvios profilaktikos priemonės – sveika, vidurių nekietinanti mityba ir neužsisėdėjimas tualete (ne ilgiau 3 minučių).

„Esame atlikę tyrimą su nėščiomis moterimis, kurio metu nustatėme, kad beveik 45 proc. moterų nėštumo laikotarpiu turi įvairių su išange susijusių simptomų, iš kurių pagrindinis – hemorojus. Ir kaip tik neseniai virtualioje tarptautinėje konferencijoje pristatėme šio tyrimo rezultatus, kurie parodė, kad jeigu moteris laikosi teisingo tuštinimosi režimo ir jai skirtos dietos, rizika nėštumo metu arba po jo patirti hemorojaus simptomus sumažėja dvigubai.

Tai tikrai svarbūs duomenys, kurie taps paskata tolimesniems tyrimams. Mano manymu, šiuo keliu ir turėtume toliau eiti – ieškoti efektyviausių mitybos įpročių, reguliuoti tuštinimąsi, laikytis atitinkamos higienos, ir šiems metodams teikti pirmenybę prieš medicinines intervencijas“, – aiškino pašnekovas.

Kai nebeužtenka vaistų

Deja, išvengti intervencijų pavyksta ne visada. Mažiausiai invazyvus gydymas – vaistai, tačiau jie padeda tik laikinai. Efektyviausiu gydymo būdu laikoma operacija, tačiau ją pacientai renkasi tik kraštutiniu atveju, kadangi pooperacinis laikotarpis – labai skausmingas, o simptomų atsinaujinimo tikimybė – 14 proc.

Vadinamosios mechaninės siūlės operacijos mažiau skausmingos, tačiau simptomų atsinaujinimo tikimybė po tokių operacijų dar didesnė – 25 proc. Be to, jos turi nepageidaujamų pašalinių poveikių, todėl atliekamos vis rečiau.

123RF.com nuotr./Moteris tualete
123RF.com nuotr./Moteris tualete

Hemorojaus perrišimas guminiais žiedais – paprastas, mažai invazyvus ir jau apie 50 metų pasaulyje taikomas metodas, kuris atliekamas be narkozės ir nuskausminimo. Pasiekti efektui dažniausiai reikia vienos arba dviejų procedūrų, tačiau šis metodas turi trūkumų. Jis labiau tinkamas ankstesnėse stadijose ir tuomet, kai nėra didelio audinių iškritimo. Be to, žmonės skirtingai toleruoja šio metodo sukeliamą diskomfortą – vieni po procedūros jaučiasi puikiai, o kiti ilgai jaučia stiprų skausmą.

Panašus į šį metodą yra kraujagyslių perrišimas, tačiau jis daromas su narkoze ir labai brangus, o efektas nėra šimtaprocentis

Bene naujausias hemorojaus gydymo būdas – lazerinės operacijos. Jos mažiau skausmingos ir gana veiksmingos, ypač kai stadija nėra labai užleista, tačiau dar ne visur prieinamos. Pagal efektyvumą jos užima vietą tarp kraujagyslių perrišimo ir įprastos operacijos.

Pasak gydytojo, kiekvienas metodas turi savo privalumų ir trūkumų, todėl vienareikšmiškai pasakyti, kuris yra geriausias, neįmanoma.

Kaip nesupainioti su kitomis ligomis

Paklaustas, kada hemorojų galima gydytis patiems, o kada reikėtų kreiptis į gydytoją, T.Poškus pabrėžė, kad visais atvejais reikėtų sunerimti dėl kraujavimo.

„Tai gali būti kraujavimas iš hemorojaus, bet gali būti kraujavimas iš polipų ar net auglių. Anksčiau sakydavome, kad riba, kada gali atsirasti išangės vėžys, yra 40 metų, 0 dabar matome ir 25–30 metų žmones, sergančius vėžiu. Taip pat gali būti išangės srities pūlinys, nuo kurio, jeigu jis bus užleistas, netgi galima mirti, todėl tikrai nesiūlyčiau delsti, jeigu simptomai nesilpnėja.

Pas gydytoją verta apsilankyti ir todėl, kad žmogus gali manyti, kad jam hemorojus, o iš tiesų yra visai kita išangės liga. Pavyzdžiui, skausmas nėra hemorojaus simptomas. Išangės srityje skausmą po tuštinimosi labiausiai sukelia išangės įplėša – tai visiškai priešinga hemorojui liga, nes hemorojaus atveju audinių būna per daug, o šiuo atveju – kaip tik per mažai.

Hemorojui skausmas būdingas tik vienu atveju – kai atsiranda kietas skausmingas mazgelis, vadinamoji išangės hemorojaus mazgų trombozė, bet paprastai per 7–10 dienų ji praeina. O jeigu vargina ilgai trunkantis nuolatinis skausmas, tai ne hemorojus, o įplėša. Šių ligų gydymas labai skiriasi, todėl verta kuo greičiau sužinoti tikslią diagnozę ir pradėti adekvatų gydymą“, – patarė pašnekovas.

Diagnozei nustatyti yra atliekamas proktologinis tyrimas, kurio metu apžiūrima išeinamoji anga, tiesioji žarna ir dalis riestinės žarnos. Pasak gydytojo, jis nėra malonus, tačiau tikrai neskausmingas ir trunka vos kelias minutes.

Prireikus išsamesnio ištyrimo vėžio diagnozei atmesti, atliekama kolonoskopija, kuri jau daroma su narkoze ir trunka nuo 15 iki 30 minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius