Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Profesinio mokymo centre masažo besimokanti klaipėdietė: „Mums buvo sakoma nekelti bangų, bet ar įstaiga nepažeidžia karantino taisyklių?“

„Mokytis masažuoti mes turime važiuoti į mokyklą. Daliai žmonių tai nėra problema, nes yra kas netiki COVID-19. Bet yra ir sunerimusių. Manau, kad yra ir neteisėta, kol galioja karantinas. Į diskusijas, kad mokykla pakeistų tvarkaraščius, sukeistų praktiką su teorija, jie nesileidžia“, – sako klaipėdietė Lina (vardas pakeistas, tačiau redakcijai žinomas). Lina – Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro studentė, čia ji mokosi masažo. Ugdymo įstaiga teigia, kad mokymas vyksta nepažeidžiant karantino.
Masažas
Masažas / 123RF.com nuotr.

Anot Linos, studijos yra suskirstytos moduliais, jos tęsiasi 1,5 metų. „Tai – stacionarus dieninis mokymas. Pirmasis modulis truko 3 mėnesius nuo rugsėjo. Mokėmės teorijos. Tada nuo gruodžio 1-osios – praktiniai dalykai. Tai reiškia, kad reikia važiuoti į mokyklą ir masažuoti vieniems kitus“, – pasakojo Lina.

Prašė sukeisti teoriją su praktika

Bet gruodžio mėnesį, įvedus karantiną, praktiniai mokymai buvo nutraukti ir tęsėsi nuotoliniu būdu.

„Bet praktikos nuotoliniu būdu nelabai gali išmokti. Po naujųjų metų mes pagalvojome, kad reikia kalbėtis su mokykla ir prašyti sukeisti tvarkaraščius. Trečiame – būsimame – modulyje numatyta labai daug teorinių paskaitų, o dabar – praktinės. Pagalvojome, kad tai galima sukeisti: dabar mokytis teorijos, o paskui praktikos.

Bandėme kalbėtis su mokykla. Jie nenori to daryti, nenori jokių tvarkaraščių keisti, jiems per sudėtinga. Tad nuo šios savaitės sugrąžintas praktinis mokymas“, – kalbėjo pašnekovė.

Lina sako, kad studijų tvarkaraščiai buvo sudaryti dar mokslo metų pradžioje, todėl sudėtinga iš naujo tartis su mokytojais.

„Aš suprantu, kad tai nėra lengva. Bet sunku dabar visiems. Mokykla pasirinko paprastesnį kelią: jei norit mokytis, važiuokit ir mokykitės kontaktiniu būdu“, – sakė klaipėdietė.

Profesinio mokymo centre yra ruošiami įvairūs specialistai, tačiau kontaktiniu būdu mokosi tik masažuotojai. Linos žiniomis, sudarytos kelios grupės, kurios mokosi dvejose klasėse.

123RF.com nuotr./Masažas
123RF.com nuotr./Masažas

„Tačiau mūsų grupėje yra 26 žmonės. Tai reiškia, kad 13–14 žmonių būtų vienoje klasėje. Ant masažinių stalų, išsirengę, po 5–6 valandas vieni kitus masažuoja. Tai yra labai nesaugu. Manau, kad tai pažeidžia karantino reikalavimus.

Kai buvo susirinkimas, pasijutau, tarsi viskas vyktų prieš 30 metų: mums buvo sakoma nekelti bangų, nes paskui neišlaikysim egzaminų. Tarytum patys mokytojai bijo valdžios. Bijo pasakyti, kad ką nors reikia keisti. Sustabarėjusi sistema“, – kalbėjo Lina.

Linos teigimu, praktika šioje specialybėje yra labai svarbi, todėl tie studentai, kurie dėl saugumo nelanko užsiėmimų, tą pajus – negaus reikiamų praktinių žinių.

Mokymo centro vadovė: karantino nepažeidžiame

Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro direktorė Dalia Martišauskienė sako, kad įstaiga karantino nepažeidžia, o išmokyti masažo be masažo yra neįmanoma.

„Yra sveikatos apsaugos ministro sprendimas, kuriame labai aiškiai yra parašyta, kad formalus profesinis mokymas ir praktinis mokymas, kompetencijų vertinimas, kurių neįmanoma vykdyti nuotoliniu būdu, galimas kontaktiniu būdu“, – sakė D.Martišauskienė.

Direktorė teigė, kad studentai nesirenka vienoje patalpoje, laikosi visų rekomendacijų ir nurodymų. Yra numatyta, kad tarp asmenų, kurių veikla yra vykdoma, turi būti išlaikomas – jei yra galimybė, jei yra įmanoma – ne mažiau, kaip dviejų metrų atstumas, dėvimos kaukės, dezinfekuojama.

123RF.com nuotr./Apsauga nuo virusų
123RF.com nuotr./Apsauga nuo virusų

„Mes laikomės visų saugumo reikalavimų, ir ne tik mes, bet ir kitos tokios ugdymo įstaigos. Profesiniame mokyme paruošti darbuotoją, specialistą darbo rinkai nuotoliniu būdu yra neįmanoma.

Yra sugrįžęs tik baigiamasis kursas – masažuotojų. Jų yra 14, o klasės didelės, vienoje klasėje jie po septynis. Kitaip mes neparuošime šių mokinių gyvenimui. Ir jei jis bus neprisilietęs, nepasimokęs masažuoti – koks bus iš jo masažuotojas?“ – sakė D.Martišauskienė.

Direktorės teigimu, masažuotojų yra ne 26, o 14. „Jei yra tokių, kurie taip mokytis nepageidauja, bijo – mes sudarome galimybes tam mokiniui mokytis to paties nuotoliniu būdu“, – kalbėjo Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro direktorė.

Sukeisti tvarkaraščių, teigė pašnekovė, taip pat nebuvo kaip: „Mes buvome tas centras, kai Lietuvoje dar nebuvo karantino, vienoje mūsų grupėje buvo keli COVID-19 atvejai. Todėl mes dvi savaites anksčiau esame pradėję mokytis nuotoliniu būdu. Iki šio pirmadienio taip ir mokėmės. Bet ir skyriaus vedėja, ir mokytoja sako: mes nebegalim nieko daugiau teoriškai jiems pasakyti. Todėl jie grįžo.“

Ministerija: leidžiama, kai neįmanoma nuotoliniu būdu

Kaip rašoma 15min pateiktame Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atsakyme, formalus profesinis mokymas ir aukštojo mokslo studijos vykdomi nuotoliniu būdu, išskyrus pirminį profesinį mokymą, vykdomą kartu su socialinių įgūdžių programa, privalomąsias praktikas, praktinius mokymus ar kompetencijų vertinimą, kurių neįmanoma įgyvendinti nuotoliniu būdu.

„Kai vyksta praktinis mokymas kontaktiniu būdu, būtina užtikrinti valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas visuomenės sveikatos saugos, higienos sąlygas.

Tarp formalaus mokymo ar kompetencijų vertinimo veiklose dalyvaujančių asmenų, jei leidžia vykdoma mokymo veikla, turi būti išlaikomas ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas.

Esant galimybei, rekomenduojama nevykdyti kontaktiniu būdu interaktyvių veiklų, kurių negalima atlikti dėvint kaukes (pvz., susijusių su sportu, dainavimu, šokimu ir pan.). O jei vykdoma, tarp jose dalyvaujančių asmenų turi būti užtikrinamas ne mažesnis nei 2 metrų atstumas.

Jeigu tai neformalus suaugusiųjų švietimas ar neformalus profesinis mokymas, tai šiuo metu leidžiami tik aviacijos ir jūrininkų praktiniai mokymai ir užsienio kalbos mokėjimo lygio vertinimo egzaminai asmenims, stojantiems į užsienio aukštąsias mokyklas.

Rengiant neformalius praktinius mokymus ir egzaminus, privaloma taip pat užtikrinti, kad juose dalyvautų ne daugiau kaip 5 asmenys ir vienam asmeniui būtų skiriamas ne mažesnis nei 10 kvadratinių metrų plotas, tarp asmenų turi būti išlaikomas ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas. Be to, visi asmenys mokymų ir egzaminų metu bei jų vykdymo vietose turėtų dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones“, – rašoma ministerijos atsiųstame atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius