-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saugus sportas nėštumo metu: ką derėtų žinoti

Judėjimas – tai sveikata, todėl niekas nepaneigs, jog sportuoti reikėtų visais gyvenimo etapais. Ir visiškai nesvarbu, jog iki šiol nesimankštinote, gyjate po traumos ar laukiatės vaikelio. Netinkamo laiko sportuoti tiesiog nėra! Visgi išvysti besilaukiančią moterį sporto salėje vis dar retenybe. Ir tai suprantama – juk šiuo ypatingu laikotarpiu jaučiamas didesnis nuovargis, skauda nugarą ir sąnarius.
Nėščioji sportuoja namuose
Anastasija Petrokė / 123RF.com nuotr.

Vis dėlto požiūris į nėščiųjų aktyvumą kardinaliai keičiasi, todėl jei laukiatės ir nepatiriate jokių komplikacijų, o jus prižiūrintis gydytojas leido sportuoti, nėštumas neturėtų tapti kliūtimi fiziniam aktyvumui. Tačiau derėtų nepamiršti, kad iki nėštumo niekada nesportavusi moteris rinktųsi profesionalaus kineziterapeuto ar trenerio vedamas sporto treniruotes.

Apie reguliarios mankštos naudą nėščiajai galima kalbėti be galo. Štai keletas pavyzdžių:

  • mažina galūnių tinimą;

  • slopina skausmą nugaros srityje;

  • padeda kvėpavimo sistemos veiklai;

  • gerina būsimos mamos emocinę būklę;

  • palaiko raumenų jėgą.

Asmeninio archyvo nuotr./Anastasija Petrokė
Asmeninio archyvo nuotr./Anastasija Petrokė

Tokios naujienos iš tiesų džiugina, o daugumai nėščių moterų specialistai rekomenduoja atlikti bent 30 minučių vidutinio intensyvumo mankštą ir tai daryti praktiškai kiekvieną savaitės dieną. Plačiau apie tai pasakoja būtent su moterimis dirbanti ir prieš porą mėnesių mama tapusi sporto klubo „Sportgates“ trenerė Anastasija Petrokė. Nėštumo pradžioje ji siūlo rinktis kvėpavimo pratimus, ėjimą, visoms raumenų grupėms skirtus bei raumenų tempimo pratimus. Vėlesnėmis nėštumo savaitėmis trenerė rekomenduoja daugiau dėmesio skirti dubens dugno raumenų treniravimui, bendrajam raumenų tonuso ir stuburo lankstumo palaikymui. Svarbiausia sportuoti taisyklingai ir siekti individualiai pritaikytų, adekvačių tikslų tam, kad nepakenktumėte nei sau, nei savo kūdikiui. Tačiau norint tai padaryti, jums reikės kvalifikuoto ir profesionalaus trenerio pagalbos.

Be abejonės, nėštumo metu ar po gimdymo treniruotis norinčios moterys kelia begales joms rūpinčių klausimų. Didelę patirtį ir žinių bagažą turinti Anastasija visada pasirengusi į juos atsakyti. Pirmiausia ji rekomenduoja apšilti, gerti daug skysčių ir neperkaisti. „Sportuojant jūsų pulsas turėtų neviršyti 140, o jei jis didesnis – jūsų daroma mankšta per intensyvi “ – teigia Anastasija.

Atsižvelgdama į kiekvienos klientės fizinę būklę, trenerė rekomenduoja pradėti bent nuo 10 minučių fizinio aktyvumo per dieną. Ypač toms, kurios anksčiau nesportavo. Netrukus mankštą bus galima pailginti iki 15, vėliau 20, o galiausiai – 30 minučių per dieną. O iki nėštumo intensyviai sportavusios moterys raginamos ir toliau sportuoti. Svarbiausia stebėti save, savo kūną ir atsižvelgti į gydytojo rekomendacijas.

Asmeninio archyvo nuotr./Anastasija Petrokė
Asmeninio archyvo nuotr./Anastasija Petrokė

Galiausiai mažylio besilaukiančioms moterims galiojaa universalus, kiekvienam sportuojančiam aktualus patarimas – neprarasti motyvacijos. Drauge su vyru Tomu „Sportgates“ klube dirbanti Anastasija pataria pradėti pamažu, nesiekti grožio sveikatos sąskaitą, nesilaikyti beprasmių dietų ir nealinti savęs. „Sportas turi tapti jūsų įprasta kasdiene veikla ir gyvenimo dalimi“ – pabrėžia ji. O tas, kurios nesiryžta sportuoti vienos, Anastasija ragina susirasti treniruočių partnerį ar įtraukti į jas visą šeimą.

Svarbiausia – lankytis besilaukiančių moterų poreikius atitinkančiame sporto klube ir pačioms įsitikinti, jog reguliari mankšta gali padėti susidoroti su nėštumo metu ir po gimdymo atsirandančiais kūno pokyčiais bei pasirengti ateities iššūkiams. O jei nesportavote reguliariai, pasinaudokite nėštumu kaip puikia proga tai padaryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius