Ingredientai
- Miltai 330 g 280 g – tešlai ir 2 valg. š. – įdarui
- Cukrus 90 g 1 valg. š. – tešlai ir 65 g – įdarui
- Druska 5 g tešlai
- Kepimo milteliai 5 g tešlai
- Sviestas 230 g šaltas – tešlai
- Grietinė 165 g tešlai
- Obuoliai 2 vnt. dideli – įdarui
- Rudasis cukrus 115 g 65 g – įdarui ir 2 valg. š. – apibarstyti
- Vanilė 1 arbat. š. vanilės ekstraktas - įdarui
- Citrinos 1 vnt. 2 arbat. š. sulčių – įdarui
- Cinamonas 5 g įdarui
- Sutirštintas pienas 4 valg. š. karamelizuotas pienas „Rududu“ – įdarui
- Kiaušiniai 1 vnt. aptepti
- Vanduo 1 valg. š. aptepti
Kaip gaminti
PARUOŠKITE TEŠLĄ
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius. Sudėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą. Trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai.
- Įmaišykite į masę šaltą grietinę. Perkelkite tešlą ant gausiai miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus.
- Minkykite tešlą. Jei ji per šlapia – įberkite šiek tiek daugiau miltų. Miltus berkite po truputį, po šaukštą, kad tešla vėliau netaptų per kieta – tokiu atveju pyragėliai bus sausi. Paruošta tešla turi būti minkšta, truputį lipni. Įvyniokite ją į maistinę plėvelę. Palaikykite šaldytuve apie 30 min., kol paruošite įdarą.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
- Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite labai mažais kubeliais.
- Dubenyje sumaišykite obuolius, cukrų, rudąjį cukrų, miltus, vanilės ekstraktą, citrinų sultis ir cinamoną. Atidėkite į šalį.
PARUOŠKITE PYRAGĖLIUS
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir perdėkite ant miltais pabarstyto švaraus ir lygaus paviršiaus. Iškočiokite į maždaug 2–3 mm storio tešlos lakštą. Naudodami metalinę formelę, stiklinę, kibirėlį ar kitą apvalų daiktą aštriais kraštais, išspauskite iš tešlos maždaug 10 cm skersmens apskritimus. Tešlos likučius vėl šiek tiek paminkykite ir iš naujo iškočiokite. Išspauskite apskritimus ir visos tešlos. Turėtumėte gauti apie 40 tokio dydžio apskritimų.
- Perkelkite pusę tešlos apksritimų ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami tarp jų bent kelių centrimetrų tarpus. Į jų centrą dėkite po šaukštelį obuolių įdaro. Kraštelius palikite švarius. Ant obuolių įdaro dėkite po truputį karamelizuoto sutirštinto pieno. Ant viršaus uždėkite po likusį tešlos apskritimą. Šonus užspauskite šakute, kad tvirtai laikytųsi.
- Dubenėlyje išplakite kiaušinį su šaukštu vandens. Aptepkite šiuo mišiniu pyragėlių paviršių. Aštriu peiliu pyragėlių paviršiuje padarykite po 2–3 įpjovas. Apibarstykite ruduoju cukrumi.
- Kepkite paruoštus pyragėlius įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. arba kol jie taps gražios aukso spalvos.
- Iškepusius išimkite iš orkaitės ir palikite pastovėti apie 10 minučių. Tuomet galite patiekti šiltus su kaušeliu ledų, šalta plakta grietinėle ar tiesiog su puodeliu arbatos. Galite valgyti visiškai atvėsusius.
Plačiau skaitykite: Rugpjūčio skanėstas: obuolių pyragėliai