Per Kalėdas skaitykite kartu. Prenumeratai -50%
Išbandyti
2013 12 19

Meduolinė eglutė: žingsnis po žingsnio

Meduoliai – labai paprastas kepinys. Tačiau, pasitelkus šiek tiek kantrybės ir fantazijos, iš tos pačios meduolių tešlos kepami meduoliniai nameliai ar meduolinės eglutės.
Meduolinės eglutės
Meduolinės eglutės / Astos Černės nuotr.

„Statyti“ meduolinius namelius išmokome jau prieš metus (straipsnis „Kalėdinio namelio statybos“), dabar metas „sukonstruoti“ ir meduolinę eglutę. Ja galėsite puošti vaišių stalą arba jaukiai įkurdinti šalia meduolinio namelio... Tokia eglutė būtų puiki saldi dovanėlė mažiesiems.

Iš tiesų meduolinė eglutė – kur kas paprastesnis statinys nei namelis. Tai išsigelbėjimas neturintiems daug laiko ar kantrybės. Be to, į eglutės kūrimą drąsiai galėsite įtraukti net mažiausius šeimos narius. Ką jau čia bekalbėti – net mažo vaikučio rankytės drąsiai „pastatytų“ štai tokią eglutę! Svarbiausia – gera nuotaika, neišsemiama fantazija ir Kalėdų jausmas širdy.

Prieš „statydami“ eglutes, prisiminkite, ko joms reikės: meduolių tešlos, cukraus glajaus ir skirtingo dydžio žvaigždės formos sausainių formelių. Jei pastarųjų neturite, puikiai tiks ir iš tvirto popieriaus iškirpti atitinkami žvaigždės formos trafaretai, kuriuos galėsite apipjauti aštriu peiliu.

Eglutės puošimas – labai atsakinga „statybos“ darbų dalis!

  • Jei norite subtilios ir elegantiškos eglutės, puoškite ją tik balta spalva. Aptepkite baltu cukraus glajumi, apibarstykite milteliniu ar perliniu cukrumi.
  • Jei svajojate apie ryškią ir labai spalvingą eglutę, būtinai pasirūpinkite įvairiausiais konditeriniais pabarstukais, saldainiukais, guminukais ir kitais spalvotais grožiais, kurių rasite parduotuvės saldumynų skyriaus lentynose.
  • Jei nebijote maistinių dažų, cukraus glajų galite padalyti į kelias dalis, o kiekvieną jų nuspalvinti skirtingomis spalvomis.

Svajokite, fantazuokite, nebijokite eksperimentuoti! Tokias meduolines eglutes galime susikurti kiekvienas. Tai – ir namų puošmena, ir puiki rankų darbo dovanėlė nuo Kalėdų Senelio artimiems žmonėms. 

IŠ PRADŽIŲ IŠSIKEPKIME MEDUOLIŲ IR PAGAMINKIME CUKRAUS GLAJŲ:

Kalėdiniai meduoliai
Receptas: Kalėdiniai meduoliai
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 143
Receptas
Ingredientai
Medus: 200.00 g
Sviestas: 150.00 g
Rudasis cukrus: 150.00 g
Miltai: 490.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Kaip gaminti
  1. Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, sviestą ir rudąjį cukrų. Maišydamos kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs ir visi cukraus kristalai ištirps. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol masė atvės ir taps tąsios lyg karamelė konsistencijos.
  2. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius, druską ir sumaišykite. Miltų viduryje suformuokite duobutę. Įmuškite į ją didelį kiaušinį, supilkite atvėsusį medaus, sviesto ir cukraus sirupą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla per lipni, įberkite dar saujelę miltų. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve per naktį.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
  4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalykite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite lygų ir švarų paviršių – ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą kočiokite gana plonai, nes kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni bus meduoliai.
  5. Sausainių formelėmis (skirtingo dydžio žvaigždės formos formelėmis) išspauskite meduolius. Jei tokių neturite, iš tvirtesnio popieriaus išsikirpkite trafaretus ir apipjaukite juos aštriu peiliu.
  6. Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol gražiai parus. Stebėkite kepančius meduolius, nes jie kepa labai greitai. Kaitresnėje orkaitėje gali iškepti ir greičiau nei per 10 minučių. Neperkepkite meduolių!
  7. Iškepusius meduolius atvėsinkite, o tuomet statykite eglutes ir dekoruokite.

Iš nurodyto produktų kiekio iškepsite apie 100 meduolių, iš kurių galėsite pastatyti apie 12 mažų meduolinių eglučių.

Suskleisti
Jei nestokojate fantazijos, namelį galite puikiausiai papuošti vien baltu glajumi.
Receptas: Balto cukraus glajus
5 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 109
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymas)
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių)
Kaip gaminti
  1. Atskirkite kiaušinio baltymą, suberkite miltelinį cukrų, citrinos sultis ir gerai išmaišykite.
  2. Jei glajus bus per skystas, įberkite dar šiek tiek miltelinio cukraus. Kad patikimai sutvirtintų namelio sienas, glajus turi būti pakankamai tirštas.

Baltas glajus yra nepamainomas ingredientas gaminant Kalėdinį namelį. Plačiau apie tai skaitykite straipsnyje „Kalėdinio namelio statybos“.

Suskleisti

MEDUOLINĖS EGLUTĖS  „STATYBA“

1. Ant lygaus pagrindo – stalo, lėkštės ar padėklo – pasidėkite didžiausią žvaigždės formos sausainį.

2. Meduolio centrą (ar didesnę jo dalį) aptepkite pasiruoštu cukraus glajumi.

Astos Černės nuotr. / Meduolinės eglutės „statyba“
Astos Černės nuotr. / Meduolinės eglutės „statyba“

3. Ant šio meduolio dėkite antrą meduolį, pasukdamos jį taip, kad žvaigždės kampai atsidurtų tarp pirmojo meduolio žvaigždės kampų. Lengvai paspauskite.

4. Lygiai taip pat sutepkite ir suklijuokite visus meduolius – nuo didžiausio iki mažiausio žvaigždės skersmens. Jei neturite daug skirtingo skersmens žvaigždės formos meduolių, galite naudoti po 2–3 vienodo skersmens, dėliodamos juos tuo pačiu mažėjimo principu.

Astos Černės nuotr. / Meduolinės eglutės „statyba“
Astos Černės nuotr. / Meduolinės eglutės „statyba“

5. Ant eglutės viršūnės esantį mažiausiąjį meduolį ne paguldykite, o pastatykite priklijuodamos cukraus glajumi.

6. Paruoštą eglutę apibarstykite milteliniu cukrumi arba papildomai dekoruokite cukraus glajumi.

7. Palikite eglutę išdžiūti ir sutvirtėti. Puoškite ja savo namus, dovanokite artimiesiems ar draugams. Skanių švenčių!

Eglutę kūrė Asta Černė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tvarumu garsėjanti kompanija „Reynaers Aluminium“ prisidės prie unikalaus miestelio verslui statybų Kauno LEZ
Reklama
Energija veiksme: kaip Dakaro lenktynininkas valdo stresą ir iššūkius
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas