...ir paruošti pietus, primenančius senąjį mūsų krašto virtuvės skonį. Šįkart siūlome paprastą, tačiau labai gardų bulvių valgį: švilpikus, aukštaičių dar vadintus bulbonais, o kitur - ir bulbošnikais.
Švilpikai – labai paprastas, kasdieniškas ir pigus bulvių valgis. Tradiciniai švilpikai yra kepami orkaitėje, tuomet gali būti patroškinami su sviestu bei grietine arba patiekiami su varškės ir spirgučių padažu. Tačiau lygiai taip pat panašias bulvines bandeles galite kepti ir keptuvėje, o padažą taip pat rinktis kitokį, pavyzdžiui, grybų ir grietinėlės.
Žemiau pateikto recepto šaltinis: „Lietuviški patiekalai“ (1991 m.). Sudarytoja Julija Kairienė.
Ingredientai
Druska:
2.00 žiupsnelis (švilpikams ir padažui)
Varškė:
1.00 vnt. (pusės puodelio - padažui)
Kaip gaminti
- Bulves su lupenomis gerai nuplaukite, sudėkite į vidutinio dydžio puodą, užpilkite vandeniu, įberkite žiupsnį druskos.
- Išvirkite. Išvirusias bulves nulupkite ir sumalkite mėsmale ar sutrinkite trintuve. Sutrintas bulves sumaišykite su miltais, kiaušiniais ir žiupsniu druskos.
- Suminkykite tešlą. Iš tešlos suformuokite volelį, šiek tiek jį suplokite ir supjaustykite įstrižais rombeliais.
- Sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
- Paviršių aptepkite plaktu kiaušiniu.
- Kepkite iki 160 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol gražiai apskrus.
- Kol švilpikai kepa, paruoškite padažą.
- Kiaulienos šoninę supjaustykite nedideliais gabalėliais ir pakepinkite keptuvėje, kol gražiai apskrus.
- Nuimkite nuo ugnies ir palikite šiek tiek atvėsti. Varškę sudėkite į dubenėlį.
- Trinkite, palaipsniui pildami pieną, kol gausite vientisą masę.
- Į varškę suberkite šoninės gabalėlius, pjaustytus svogūnų laiškus ir krapus.
- Pagardinkite druska pagal skonį ir išmaišykite.
- Iškepusius švilpikus patiekite su padažu. Skanaus!
Suskleisti