-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alaus someljė D. Dabrovolskas apie alaus ir maisto derinimą

Donatas Dabrovolskas, pirmasis sertifikuotas alaus someljė Lietuvoje, patirties sėmęsis su geriausiasis pasaulio specialistais Londone, negaili alui gražių žodžių ir tikina, kad šis gėrimas drąsiai gali prilygti vynui ir net užimti jo vietą. Be to, alus, pasak jo, puikiai dera prie įvairaus maisto.
3_Donatas_apkirpta
Donatas Dabrovolskas / "Kulinarijos studijos" archyvo nuotr.

Virtuvės šefas D. Dabrovolskas gali pasigirti nemaža patirtimi – jau 15 metų jis mėgaujasi savo darbu, o skonio gurmanus stebina meistriškai kuriamais patiekalais. Nuo vaikystės kulinarija susidomėjusiam Donatui prie širdies įvairios maisto kultūros, tačiau pirmenybę teikia itališkai virtuvei, kuri pasižymi subtilumu, paprastumu, skonių darna. Jis nevengia ir eksperimentų, kas būdinga jo profesijos atstovams. Tiesa, eksperimentai, turint tokią patirtį, dažniausiai būna apgalvoti ir vykę. Ypač Donatą domina alaus derinimas su maistu. Pasak kulinaro, tinkamai parinktas gėrimas maistui suteikia naujų spalvų ir netikėtų skonių.

„Nors Lietuvoje daugiau žinoma apie vyno someljė, tačiau alaus istorija, skonio ir aromato ypatybės, pateikimas, dermė su maistu ir daugybė kitų niuansų taip pat turi labai didelę įtaką kulinarijai“, – sako Donatas, norintis supažindinti lietuvius su kitokiu požiūriu į alų ir jo pateikimo galimybes.

Virtuvės šefas užsimena, kad Lietuvoje maisto ir alaus derinimo problema gana opi. „Dažniausiai žmonės įsivaizduoja, jog prie alaus tinka tik kepta duona ar aštresnio skonio sūris. Drąsiai galiu teigti, kad alus su maistu dera netgi daug geriau nei vynas!“ – teigia someljė.

Alus būna įvairiausio skonio: rūgštus, kartus, saldus... Kiekviena rūšis gali būti labai taikliai priderinta prie atitinkamo skonio patiekalų ir užkandžių. Pavyzdžiui, gorgoncolos sūris puikiai dera su tamsesniu alumi, baltas ožkų sūris su baltu kvietiniu, o feta su šviesiu...

Panašu, kad vynai turi konkurentą netgi kalbant apie desertus. Skamba gana neįtikėtinai, bet, pasak Donato, įvairūs gaivūs ir saldūs vaisiai (melionai, arbūzai, bananai), baltasis ir juodasis šokoladai, karamelė įgyja naujų įdomių prieskonių, kai šalia jų patiekiama tinkamo alaus rūšis.

Virtuvės šefas paneigia nuomones, kad lietuviškas alus nėra geras: „Atvirkščiai! Kaip didžiuojamės krepšiniu, taip reikėtų vertinti ir alų. Peikiantieji savo šalies produktą dažniausiai nenusimano apie šį gėrimą, jo gaminimo subtilybes ir patį skonį. Siūlau pažvelgti į mūsų šalies istoriją ir maisto kultūrą – lietuviai alų geria jau šimtus metų, o įvairiuose pasauliniuose konkursuose lietuviškas alus įvertinamas prizinėmis vietomis“, – pasakoja virtuvės šefas. Žmonėms, derinantiems maistą ir gėrimus, jis siūlo atkreipti dėmesį į tai, kad geras alus pasižymi keliomis savybėmis: jis turi būti šviežias ir pagamintas netoliese, tada tikrai bus aišku, kad gauni gerą produktą.

Virtuvės šefo D. Dabrovolsko receptai specialiai jums:

Juodojo šokolado putėsiai su brendyje mirkytomis slyvomis ir morengu

Ožkų sūrio kepsniukas su špinatais ir vytintais pomidoriukais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius