Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė E.Muncho paveikslo „Šauksmas“ pagrobėjas: svajojo tapti pasaulinio garso meno vagimi

Sulaukęs 57 metų mirė buvęs Norvegijos futbolininkas, pagarsėjęs meno kūrinių vagis Pålas Engeris. Jis išgarsėjo 1994 m. pavogęs Edvardo Muncho paveikslą „Šauksmas“. P.Engeris mirė šeštadienio vakarą, naujienų agentūrai „Associated Press“ pranešė „Vålerenga Fotball“, rašoma „artnews.com“.
Šauksmas
Šauksmas / 123RF.com nuotr.

Jo mirties aplinkybės lieka neaiškios, tačiau Norvegijos laikraštis „Dagbladet“ pranešė, kad jis mirė Osle.

Pirmą kartą P.Engeris kalėjime atsidūrė būdamas 19 metų, praėjus metams po to, kai debiutavo profesionalaus futbolo komandoje „Vålerenga“. 1988 m. jis pradėjo meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių vagystes, įskaitant pusiau nepavykusį bandymą pavogti paveikslo „Šauksmas“ versiją iš Nacionalinės galerijos Osle.

Neteisingai nustatęs paveikslo vietą muziejuje P.Engeris pavogė kitą Muncho paveikslą „Meilė ir skausmas“ (1895 m.), klaidingai pavadintą „Vampyru“.

2023 m. dokumentiniame filme apie P.Engerio gyvenimą „The Man Who Stole The Scream“ jis pasakojo, kad dėl šio klaidingo apsiskaičiavimo patyrė „nusivylimą, kuris truko kelias dienas“. Tačiau su tuo susijęs pavojus bei slapstymasis nuo policijos „ėmė teikti malonumą“.

P.Engeris už vagystę atliko ketverių metų laisvės atėmimo bausmę – nepakankamai ilgai, kad nusikratytų minties tapti pasaulinio garso meno vagimi.

Garsiausią vagystę jis įvykdė 1994 m. Lilehameryje vykusių žiemos olimpinių žaidynių atidarymo dieną, kai iš Nacionalinės galerijos Osle pavogė paveikslą „Šauksmas“. Paveikslas, tuo metu įvertintas 55 mln. dolerių, buvo atgautas nesugadintas po to, kai P.Engeris prisipažino jį paslėpęs savo šeimos namuose.

Bėgant metams P.Engeris ne kartą buvo nuteistas už meno kūrinių vagystes ir nusikaltimus, susijusius su narkotikais, ir toliau traukė žiniasklaidos dėmesį. 1999 m. jis pabėgo iš kalėjimo ir davė interviu naujienų agentūroms ir televizijoms, kas itin papiktino policiją. Vėliau jis vėl buvo suimtas, kai „patraukė dėmesį dėvėdamas akinius nuo saulės vėlai vakare“. 2007 m. būdamas kalėjime jis pradėjo tapyti ir debiutavo kaip menininkas abstrakčių paveikslų serija, 2011 m. šie paveikslai net buvo pristatyti vienoje Norvegijos galerijoje.

Nepaisant to, kad užsiėmė menine veikla, P.Engeris ir toliau vykdė nusikalstamą veiklą. 2015 m. jis buvo suimtas ir apkaltintas 17 paveikslų vagyste iš vienos Oslo galerijos, kai nusikaltimo vietoje paliko piniginę ir asmens tapatybės kortelę.

Jo buvęs advokatas Nilsas Christianas Nordhu laikraštyje „Dagbladet“ apibūdino jį kaip vagį džentelmeną ir sakė, kad jam jo trūks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito