Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokuratūra nutraukė tyrimą dėl D.Liškevičiaus videoperformanso: suėjo senatis

Ikiteisminį tyrimą dėl galimo valstybės simbolio išniekinimo atlikusi Vilniaus apylinkės prokuratūra trečiadienį pranešė priėmusį tokį sprendimą, nes nuo videoperformanso sukūrimo jau praėjo daugiau nei aštuoneri metai.
Dainius Liškevičius
Dainius Liškevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus apylinkės prokuratūroje šiandien nutrauktas ikiteisminis tyrimas, kuris buvo pradėtas šių metų vasario 24 dieną Vilniaus miesto 3-ajame policijos komisariate.

Tyrimas buvo pradėtas gavus asmens pareiškimą, kuriame buvo nurodyta, kad MO muziejaus internetinėje svetainėje aptiko vaizdo įrašą, kuriame galimai yra išniekinama ir subjaurojama Lietuvos valstybės vėliava.

Tyrimo metu nustatyta, kad šis vaizdo įrašas buvo sukurtas 2000 metais, jo autorius – diplomuotas menininkas, kūrėjo statusą turintis Dainius Liškevičius. 2013 metų vasarį iš autoriaus šį vaizdo įrašą kaip meno kūrinį įsigijo VšĮ „MO muziejus“ bei tais pačiais metais patalpino socialiniame tinkle „YouTube“.

Šis meno kūrinys 2000 metais buvo pristatytas Šiuolaikinio meno centro tęstinėje parodoje „Paralelinės progresijos“, eksponuojamas autorinėse parodose, Nacionalinėje dailės galerijoje, kitose parodose Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Vokietijoje bei 2015 m. Italijoje vykusioje šiuolaikinio meno Venecijos bienalėje.

Atliekant tyrimą buvo nustatyta, kad nuo nagrinėjamo įvykio jau yra praėję daugiau negu aštuoneri metai ir yra suėjęs tokios kategorijos nusikalstamos veikos apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminas. Vadovaujantis šiuo pagrindu, prokuroro nutarimu ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Teisėsauga buvo pateikusi D.Liškevičiui įtarimus dėl valstybės simbolių išniekinimo 2000 metais sukurtame videoperformanse „​Kliaksas / Restartas“, per kurį menininkas šokoladuotą veidą nusivalo į Lietuvos Trispalvę.

Šis ikiteisminis tyrimas visuomenėje sulaukė prieštaringų reakcijų, į teisėsaugos institucijas atviru laišku kreipėsi didelė menininkų bendruomenė, premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad policija turėtų pagrįsti tokį savo sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius