Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Danijoje aptiktas išskirtinis istorinis reliktas, skaičiuojantis beveik 2000 metų

Danijoje, netoli Ringstedo miesto, nutolusio 60 kilometrų nuo Kopenhagos, atrastas miniatiūrinis laikiklis su Aleksandro Makedoniečio atvaizdu.
Danijoje rastas istorinis reliktas su Aleksandro Makedoniečio atvaizdu
Danijoje rastas istorinis reliktas su Aleksandro Makedoniečio atvaizdu / Morteno Peterseno nuotr./ Vestsjælland muziejus

Šis bronzinis reliktas, kurį surado du vietiniai archeologai mėgėjai, datuojamas maždaug 200 metais. Kaip praneša vietos žiniasklaida, radinį jie padovanojo Vestsjællando muziejui.

Nors šio objekto skersmuo mažesnis nei trys centimetrai, tačiau archeologo Freerko Oldenburgero teigimu, jis turi didelę istorinę reikšmę, mat Skandinavijoje radiniai susijęs su Aleksandru Makedoniečiu yra itin reti.

Laikiklis pagamintas iš lietos bronzos – būtent iš tokio lydynio, pasak archeologo, dažniausiai buvo daromos romėnų bronzinės statulėlės.

Laikiklyje pavaizduotas vyro veidas yra siejamas su Aleksandru Makedoniečiu, mat, F.Oldenburgero teigimu, turi jam būdingų bruožų – banguotus plaukus ir avino ragus.

Maža to, šis atvaizdas beveik identiškas kitam prieš septynis dešimtmečius Danijoje atrastam objektui su vyro portretu.

1950 metais Illerup Adalio pelkėje netoli Skanderborgo buvo atrastas didžiulis istorinis lobynas – beveik 16 tūkst. objektų, tarp kurių kardai, lankai, strėlės bei skydai, kaip manoma, paaukoti dievams po didelio mūšio apie 200-uosius metus.

Ant vieno iš skydų buvo rasta paauksuota sidabrinė puošmena – diskas su panašiais vaizduojamu Aleksandro Makedoniečio veidu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius