-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kodėl atsiranda tamsūs ratilai po akimis?

Tikriausiai pamenate, kokia baisi buvo mergaitė iš siaubo filmo „Skambutis“? Žiūrovus baugino ne tik blyški jos oda, bet ir labai tamsūs paakiai. Deja, jie kankina moteris ne tik siaubo filmuose, bet ir realiame gyvenime, ir priežasčių gali būti įvairių.
Moteris.
Moteris. / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Oda Akys

Mūsų zona aplink akis sensta 36 proc. greičiau nei likusi oda. Taip yra todėl, kad paakių oda labai plona ir pažeidžiama įvairių išorės bei vidaus faktorių. Dėl tamsių paakių atrodome vyresnės ir pasiligojusios, dėl to natūralu, kad norime jų atsikratyti ar bent užmaskuoti.

Yra kelios priežastys, kodėl paakių oda suglemba ir patamsėja arba atrodo tamsi.

Kaulų struktūra

Elaimos.lt grožio rubrikoje šokėja Kristina Tarasevičiūtė neseniai prisipažino, kad patamsėję paakiai – didelis jos kompleksas, jiems maskuoti jauna moteris skiria daug laiko. „Su amžiumi mano akys gilėja, tenka paakius šviesinti“, – pasakojo Kristina.

Jeigu ir jūsų akiduobės erdvios ir akys gilios, oda įsitempia ir ant paakių krenta šešėlis. Dėl to oda aplink akis atrodo tamsi, nors tokia nėra. Įsitikinti galite atlikusios testą: atsistokite prieš veidrodį ir pabandykite atsargiai patempti skruostų šonus. Tamsūs ratilai turėtų sumažėti, nes paakių oda pasislinks ir šešėlis kris kitoje vietoje.

Tokiais atvejais kaži ko nepadarysi, tai paveldima genetiškai. Stenkitės, kad paakių dar labiau netamsintų kiti veiksniai (žr. žemiau), prižiūrėkite juos. Rytą ir vakarą masažuojamaisiais judesiais įtapšnokite paakių kremo su hialiurono rūgštimi.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Raukšlės

Smulkių raukšlių apie akis atsiranda dėl odos išsausėjimo, kai ji pasidaro permatoma ir išryškėja smulkios kraujagyslės.

Susiraukšlėjusi paakių oda primena akordeoną. Šešėliai krenta į raukšleles ir atrodo, kad paakiai tamsūs. Atsargiai odą patempus pirštu, ji išsilygina ir pašviesėja, paleidus atgal – susiraukšlėja ir patamsėja.

Smulkių raukšlių apie akis atsiranda dėl odos išsausėjimo, kai ji pasidaro permatoma ir išryškėja smulkios mėlynos kraujagyslės; taip pat nuovargio. Tam įtakos turi ir rūkymas ar žiūrėjimas prisimerkus (esant prastam regėjimui).

Šiuo atveju labai praverstų aktyvių komponentų turintis paakių kremas nuo raukšlių. Taip pat pamėginkite naudoti šviesinamąjį paakių kremą.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Miegojimo įpročiai

Jūsų miegojimo poza irgi gali turėti įtakos paakiams. Jei visą naktį išmiegate toje pačioje pozicijoje, miegate ant šono arba pilvo, skruostas ant pagalvės stumiamias akies link ir tai gali pagilinti ašarų latako raukšleles.

Pabandykite dažniau keisti miegojimo pozas, negulėti ant pilvo ir bent savaitę išmiegoti po 7–8 valandas. Jei paakiai pašviesės, žinosite priežastį ir sprendimą.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Alergizavimas

Paakiai patamsėti gali ir dėl reakcijos į alergenus. Galbūt jūsų blaktienų tušo, akių pieštuko, šešėlių ar makiažo valiklio sudėtyje yra ko nors, ko jūsų organizmas netoleruoja. Rodomuoju pirštu atsargiai patempkite paakių odą žemyn – jei ji nebeatrodo tokia tamsi, gali būti kaltas sudirginimas.

Pasitarkite dėl alergijos su gydytoju ir atkreipkite dėmesį, kuo dažote akis ir kaip valote makiažą. Per stiprus vatos tamponėlių trynimas ar daug konservantų turintis valiklis gali sudirginti akis ir plonytę odą po jomis.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius