Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kroatijos valdžia apmokės tūkstančių šalies varguolių skolas

Jau nuo šio pirmadienio Kroatijos varguoliai galės lengviau atsikvėpti. Šalies Vyriausybė nutarė anuliuoti jų įsiskolinimus. Vyriausybės programa, pavadinta „Nauja pradžia“, glumina ekonomistus, nes iki šiol pasaulyje nėra šalies, kuri imtųsi tokio keisto plano, rašo „The Washington Post“.
Pilnatis virš Dubrovniko
Pilnatis virš Dubrovniko / 123rf.com nuotr.

Kroatijoje, kurioje gyvena apie 4,4 mln. žmonių, dėl įsiskolinimų yra užblokuotos 317 tūkst. piliečių bankų sąskaitos. Skolų turintys žmonės, Kroatijos vyriausybės įsitikinimu, stabdo šalies ekonomiką, kuri vis dar neatsigauna po ekonominės krizės.

Todėl manoma, kad pagalba varguoliams vėliau pasiteisins ir padidins vartojimą šalyje.

„Mes tikimės, kad šia programa galės pasinaudoti maždaug 60 tūkst. Kroatijos piliečių. Jiems bus duota galimybė pradėti gyvenimą be skolų naštos“, – sakė šalies socialinės apsaugos ministrė Milanka Opačič.

Mes tikimės, kad šia programa galės pasinaudoti maždaug 60 tūkst. Kroatijos piliečių, – sakė M.Opačič.

Šia programa galės pasinaudoti tie kroatai, kurių skolos nesieka 35 tūkst. Kroatijos kunų (5100 JAV dolerių), o mėnesio pajamos yra mažesnės nei 1250 kunų (138 doleriai). Programa bus taikoma tik tiems, kurie neturi jokio turto ir jokių santaupų.

Ekonomistai Kroatijos Vyriausybės idėją vertina, kaip naują ir išskirtinę. Vašingtono Ekonomikos ir politinių tyrimų centro vadovas Deanas Bakeris sakė, kad iki šiol pasaulyje, jo žiniomis, nė viena šalis tokios programos nesiėmė.

Jis abejoja, ar programa apskritai bus sėkminga. „Nežinau, ar tai geriausias kelias padėti vargšams. Jei kreditoriai pagalvos, kad tokia programa kada nors gali būti pakartota, rizikingiems klientams bus taikomos labai aukštas palūkanos arba maksimaliai sumažintos pasiskolinimo galimybės“, – sakė D.Bakeris.

Skaičiuojama, kad varguolių skolų anuliavimas Kroatijai kainuos 210 mln. kunų (31 mln. dolerių), tačiau Vyriausybė tikisi, kad ji duos naudos šalies ekonomikai.

Kroatijos premjeras Zoranas Milanovičius tikina, kad valstybė padengs savo piliečių skolas telekomunikacijų operatoriams, bankams, kitoms privačioms bendrovėms.

Tiesa, šių įsiskolinimų anuliavimas didelės reikšmės bendrai situacijai šalyje greičiausiai neturės. Skaičiuojama, kad išvis krotai turi 4,11 mlrd. dolerių skolų, todėl net įvykdžius programą būtų panaikintas vos 1 proc. visų įsiskolinimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus