-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nesudėtingas gurmaniškas patiekalas: midijos ant grilio su vyno ir žolelių padažu

Ne visada susimąstome, kad pirkdami vienus ar kitus produktus parduotuvėse ar turgavietėse, darome įtaką globaliems procesams. Jau kelerius metus specialistai ragina atsakingai rinktis žuvį bei jūros gėrybes – pirmenybę teikti griežtai tik toms, kurioms negresia išnykimas.
Krevetės ant grilio
Krevetės ant grilio / Gamintojo nuotr.

Lietuvos gamtos fondo specialistai net yra paruošę gidą sąmoningam žuvų vartotojui, pavadintą „Nyksta žuvys“. Jis padeda suprasti, kurias žuvų rūšis ir kuriose vietose sugautas galima valgyti, o kurių verčiau atsisakyti.

Nuolat atnaujinamame internetiniame gide „Nyksta žuvys“ žuvų rūšys šviesoforo principu suskirstytos į tris sąrašus – raudonąjį („Atsisakyk“), geltonąjį („Pagalvok“) ir žaliąjį („Valgyk“). Į raudonąjį įtrauktos žuvys, kurioms gresia išnykimas ir kurių rekomenduojama nepirkti, geltonąjį – žuvys, kurioms intensyvi žvejyba grėsmės nekelia, bet kurių pirkimą ir vartojimą dėl nepakankamų duomenų ar aplinkai kenksmingų jų pagavimo būdų rekomenduojama mažinti, bei žaliąjį – žuvys, kurioms išnykimas negresia, jas drąsiai galima pirkti ir valgyti.

Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, prekybos tinklas „Rimi“ nuo šiol nebepirks, tad ir pirkėjams nebesiūlys, nykstančių žuvų ir jūros gėrybių.

Lietuvos gamtos fondo specialistai išskiria žuvų rūšis, kurioms negresia išnykimas – tai nedidelės trumpos generacijos žuvys, tokios kaip stinta, šprotai, strimelė ir silkė, ančiuviai. Jos patenka į žaliąjį sąrašą, kaip ir midijos, išskyrus tas, kurios sugautos dragomis ir dugniniais tralais, gremžiant jautrias dugno buveines.

„Rimi Lietuva“ kepinių technologas, Prancūzijoje gimęs ir augęs Mahmoudas Idiras siūlo išmėginti nesudėtingą patiekalą su midijomis.

Gamintojo nuotr. /Mahmoud Idir ruošia midijas ant grilio
Gamintojo nuotr. /Mahmoud Idir ruošia midijas ant grilio

Ingredientai:

  • 800 g midijų;
  • 15 g alyvuogių aliejaus;
  • 120 g šalotinių svogūnų;
  • 100 ml baltojo vyno;
  • 10 g žolelių;
  • 1 skiltelė česnako;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Nulupkite šalotinius svogūnus ir česnaką, stambiai supjaustykite.

2. Ant kepsninės grotelių padėkite aliuminio dėklą su šiek tiek alyvuogių aliejaus, suberkite pjaustytus svogūnus ir palikite kepti apie 5–10 minučių (priklausomai nuo kepsninės karščio intensyvumo), kol svogūnai kiek suminkštės, taps šiek tiek permatomi.

3. Sudėkite midijas, užpilkite baltuoju vynu, paskaninkite druska ir pipirais. Virkite apie 10 min.

4. Susmulkinkite žoleles ir puse jų pabarstykite midijas. Virkite apie 10 min. Sudėkite likusias žoleles, išmaišykite ir nedelsdami patiekite.

Gamintojo nuotr. /Ant grilio ruoštos midijos
Gamintojo nuotr. /Ant grilio ruoštos midijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius