Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar telefone instaliuota programėlė gali išgelbėti gyvybę?

Visuomenę supurtančios tragedijos priverčia susimąstyti – o ką galima būtų padaryti kitaip, kad tai nebepasikartotų? Po 2013 metų Dembavos tragedijos buvo skubiai imtasi Bendrosios pagalbos centro (BPC) funkcinių galimybių tobulinimo – atsirado galimybė apytiksliai nustatyti skambinančiojo į BPC buvimo vietą. O ko išmokys Ievos Strazdauskaitės tragedija?
Išmanusis telefonas gali įveikti ir pavojus
Išmanusis telefonas gali įveikti ir pavojus / 123RF.com nuotr.

Vienas iš dalykų, galinčių jeigu ne išgelbėti gyvybę, tai bent jau nuraminti, sumažinti baimę be palydos keliaujančiam žmogui ir nerimą jo laukiantiems namiškiams, yra išmaniosios programėlės, skirtos asmens saugumui užtikrinti.

Prikurta jų ganėtinai nemažai – skaičiuoti jas drąsiai galima dešimtimis. Bet jų funkcionalumas nežymiai skiriasi – ir visos jos turi šiokių tokių trūkumų ir privalumų. Apžvelgsime keletą iš jų.

„bSafe“

Stopkadras/Programėlė „bSafe“
Stopkadras/Programėlė „bSafe“

Viena iš kokybiškiausių ir daugiausiai funkcijų siūlančių programėlių yra „bSafe“. Jos naudotojas beruošdamas programėlę darbui turi suregistruoti visus „patikimus kontaktus“, kurie bus informuojami apie jus – be jokio papildomo kvietimo jie matys jūsų buvimo vietą (susirūpinus dėl savo privatumo šią funkciją galima išjungti), o ištikus nelaimei galima išsiųsti patikimiems kontaktams pagalbos prašymą.

Prašant pagalbos paties naudotojo telefonas pradės šaižiai rėkti (ir nesvarbu, kad įrenginio garsas išjungtas įprastinėmis sisteminėmis priemonėmis – vienintelis būdas išjungti sirenos garsą yra paspausti mygtuką pačioje „bSafe“ programėlėje), o taip pat patikimiems žmonėms išsiuntinės žinutę, kurioje bus nurodyta jūsų buvimo vieta ir per telefono pagrindinę kamerą matomas vaizdas. Be to, kamera vaizdą įrašys, bet įrašą saugos telefone, o ne siųs jį giminėms ar draugams.

Tai, kad sireną galima išjungti, yra naudinga – patekus į pavojų gali nesinorėti išsiduoti, kad kviečiatės pagalbą – pavyzdžiui, kai tikrai žinote, kad netoli jūsų tikrai nėra žmonių, garsiai klykiantis telefonas gali nusikaltėlį tik paskatinti imtis smurtinių veiksmų. Tuo tarpu viešoje vietoje šaižus garsas gali būti labai naudingas atkreipiant dėmesį į pavojingą situaciją.

Be to, programėlėje yra ir papildomų funkcijų – „netikras skambutis“ gali padėti išvengti nemalonaus pokalbio, jeigu sugebate tuos nemalonumus numatyti iš anksto, laikmatis įjungia savotišką „aktyvaus aliarmo“ režimą: jeigu laikmačio neišjungsite iki numatyto laiko pabaigos, programėlė automatiškai įjungs pavojaus režimą ir išsiuntinės pagalbos prašymus visiems kontaktams.

Be to, norint užtikrinti, kad piktavaliai nesugebėtų išjungti pagalbos prašymo, programėlę galima apsaugoti PIN kodu.

Tiesa, tam, kad jūsų „saugotojai“ galėtų žinoti jūsų buvimo vietą ir padėti jums, jiems patiems teks įsidiegti „bSafe“.

Sukurtos programėlės versijos ir „iPhone“, ir „Android“ įrenginiams.

„BeAware“

Stopkadras/Programėlė „BeAware“
Stopkadras/Programėlė „BeAware“

Ši programėlė siūlo ir ganėtinai diskretišką pavojaus signalo išsiuntimo padėti galintiems žmonėms būdą – reikia tik keturis kartus per penkias sekundes paspausti įjungimo/išjungimo mygtuką. Čia teoriškai. Praktiškai rezultato – žinutės, kad kilo pavojus – spaudant po keturis kartus teko laukti labai ilgai, tad buvo spaudoma be perstojo kelias dešimtis kartų. Galų gale pavyko.

Į pavojų patekusio žmogaus koordinatės kartu su prašymu padėti buvo siunčiamos trumpąja žinute, nuorodos į „Google Maps“ žemėlapį pavidalu.

Galbūt įjungimo mygtuko spaudymas nepatikimai veikė dėl to, kad bandymui naudotame telefone dalinai sutampantis šios funkcijos iškvietimas – dvigubas įjungimo mygtuko paspaudimas – yra užprogramuotas įjungti fotoaparatą, bet faktas lieka faktu: taip, kaip žada gamintojai, programėlė veikia ne visuose įrenginiuose.

Bet funkcijų požiūriu „BeAware“ siūlo dalykų, kurių neturėjo pirmoji aprašyta programėlė. Pavyzdžiui, dėl „GeoFence“ funkcijos programėlė automatiškai sunerimsta tada, kai telefono savininkas nukrypsta nuo numatyto kelionės plano. O „Smart Capture“ funkcija tuo metu, kai įjungtas pavojaus signalas, laikas nuo laiko fiksuoja vaizdus per priekinio ir galinio vaizdo kamerą, įrašinėja vaizdą.

Nedidukas minusas, susijęs su „GeoFence“: jeigu nurodysite savo kelionės maršrutą, tarkime, nuo namų iki darbo ir atvirkščiai, žemėlapyje galbūt pamatysite kelis alternatyvius kelionės variantus, bet nebūtinai pamatysite tą, kuris jums yra įprastas – ir pakoreguoti maršruto nepavyks.

Ir net jeigu tokios programėlės naudotoją pagrobtų piktavaliai, kurie kažkokiu būdu išsireikalaus įvesti PIN kodą ir išjungti pavojaus signalą, programėlė pajus, kad kodas suvestas nervingai ir apie tai slapčia praneš kontaktiniam asmeniui.

Programėlė skirta tik „Android“ įrenginiams.

„Personal Security“

Ši programėlė yra itin paprasta ir lengvai perprantama – įvedate tris patikimų žmonių kontaktinius numerius, surašote policijos, priešgaisrinės tarnybos ir greitosios medicininės pagalbos trumpuosius numerius – ir prašom naudotis. Paspausite mygtuką – ir visais nurodytais numeriais bus išsiųstos žinutės, kuriose nurodoma jūsų buvimo vieta „Google“ žemėlapyje.

Išskirtinis šios programėlės bruožas – įspėjimo apie patekimą į pavojų išsiuntimas telefoną papurčius.

Kitas išskirtinis bruožas – jos nereikia įsijungti iš anksto, tikintis, kad kas nors užpuls. Vos užsižiebus telefono ekranui jau matysite raminančiai mėlynos spalvos programėlės sąsają. Kita vertus, tokia savybė – veikimo net ir programėlę regimai išjungus – gali stipriai erzinti, kai būnama saugioje aplinkoje ir reikia dažnai pasinaudoti įrenginiu.

Skirta tik „Android“ įrenginiams.

„Samsung“ pasirūpino iš anksto, o „Apple“ pasirūpino, bet ne mumis

Bendrovė „Samsung“ į kai kuriuos savo gaminamus aukštesnės klasės įrenginius „panikos mygtuką“ įdiegė gamykliškai – jis, redakcijos žiniomis, veikia „Galaxy S“ serijos telefonuose nuo S4 iki naujausių modelių, J5 (2016) bei A3 ir A5 (2016 ir 2017) telefonuose. Taip pat ją galima įjungti ir išmaniajame laikrodyje „Gear S3“. Plačiau šios funkcijos veikimą jau esame aprašę.

Tuo tarpu „Apple“ panašią funkciją sukūrė operacinei sistemai „iOS 10.2“, tačiau jos veikimas yra priklausomas nuo regiono, kuriame naudojamas „iPhone“ įrenginys. Lietuvoje kol kas ši funkcija nėra atrakinta, tad „iPhone“ naudotojams, susirūpinusiems dėl savo saugumo, teks ieškoti trečiųjų šalių sukurtų programėlių.

VIDEO: Sužinokite, kaip išmaniuoju telefonu išsiųsti SOS žinutę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius