Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šventosios paplūdimyje vėjas atidengė istorinio siauruko bėgius

Šventosios paplūdimyje pavasarį siautę vėjai nupustė smėlį nuo istorinio siauruko kelio. Istorijos entuziastai ėmėsi iniciatyvos ir atkasė keliolika metrų per pliažą nusidriekusius bėgius.
Šventojoje atkasti istorinio siauruko bėgiai, tiesti statant uostą.
Šventojoje atkasti istorinio siauruko bėgiai, tiesti statant uostą. / Organizacijos „Baltijos štormas“ nuotr.

Šventojoje su šeima ilsėjęsis istorijos mėgėjas Steponas Dabulskis paplūdimyje aptiko audrų ir jūros atidengtus metalinius bėgius. Istorinio siauruko bėgiai – vos 200 metrų nuo uosto vartų, netoli poilsio komplekso „Energetikas“.

Įtardamas, kad tai gali būti istorinio siauruko, vedusio į Šventosios uostą, bėgiai, S.Dabulskis kreipėsi į Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyrių.

Suprasti akimirksniu

  • Šventosios uosto statybos oficialiai pradėtos 1925 metų balandžio 25 d
  • Siaurasis geležinkelis Šventąją jungė su Darbėnais
  • 2016-ųjų balandį siauruką atrado istorijos mėgėjas Steponas Dabulskis

Vietoje radinį apžiūrėjo Vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas. „Vienas bėgis jau buvo puikiai matomas. Žinodami, kaip veikia mūsų metalo vagys, nusprendėme, kad reikia visus bėgius iškasti ir saugoti“, – teigė L.Kavaliauskas.

Kasė būrys vyrų

Į Šventąją atvyko istorijos mėgėjų organizacijos „Baltijos štormas“ nariai. Nuspręsta iškasti visus bėgius ir juos iškelti.

„Mažai kam žinoma, kad ir pamario krašte praėjusiame amžiuje veikė siaurukas. Labiau žinome apie garsųjį Aukštaitijos siauruką“, – 15min sakė klubo pirmininkas Mantas Rumšas.

Paplūdimyje vyrai atkasė keliolika metrų nusidriekusius bėgius. 5 metrų ilgio metaliniai bėgiai vienas su kitu buvo sujungti pabėgiais. Vienam bėgiui iškelti prireikė keturių vyrų.

„Juos radęs S.Dabulskis buvo pažymėjęs vietą, o vėjas vėl buvo užpustęs smėliu. Teko atkasti“, – pasakojo M.Rumšas.

Perkels į Girulius

„Siauruko bėgiai buvo statyti tarpukariu. Galbūt radinys neturi didelės istorinės ar archeologinės reikšmės. Tačiau yra įdomus. Dabar galvojame dalį fragmento eksponuoti Šventojoje, ant buvusio kino teatro „Eldija“ laiptų, dalį Giruliuose prie buvusių karinių įtvirtinimų, vadinamos „MemelNord“ baterijos“, – teigė L.Kavaliauskas.

Anot jo, siaurukas praėjusio amžiaus pradžioje buvo ir Kuršių nerijoje. Beveik 10 kilometrų ilgio bėgiai vedė nuo Hageno kalno Smiltynėje iki Meškos galvos kopos Juodkrantėje. Siaurukas statytas kopų apželdintojams, tačiau karo metais vokiečiai siauruką naudojo raketas aptarnauti, nes jos buvo išdėstytos kas 1,5 kilometro.

„Ugniagesiai, gesinę didįjį gaisrą Kuršių nerijoje, aptiko ir buvusio siauruko bėgius“, – pasakojo L.Kavaliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas