Geriausias metų pasiūlymas! Iki 50% prenumeratai.
Išbandyti
2015 02 15 /13:15

Neteisėtas Lietuvos nacionaldemokratų mitingas prie Kauno Soboro buvo nušvilptas

Kauno miesto savivaldybė uždraudė sekmadienį rinktis ir per Laisvės alėją žygiuoti Lietuvos nacionaldemokratų partijos nariams. Tačiau nacionalistams tokie draudimai nė motais. Vis dėlto pasiekti savo tikslo jiems nepavyko: ant Soboro laiptų susirinkusius nacionaldemokratus ir jų vedlį Žilviną Razminą kauniečiai nušvilpė ir palydėjo šūksniais: „Lauk iš Kauno“, „Namo, namo, kolorado vabalai, namo“. Nesankcionuotas mitingas truko vos pusvalandį.
Neteisėtas nacionalistų mitingas Kaune
Neteisėtas nacionalistų mitingas Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apie 13 val. ant Soboro laiptų buvo susirinkę apie 10 nacionalistų. „Stop Rusijos propagandai“, – skandavo jie. Rankose laikydami plakatą „Stop kapitalo diktatūrai!“ per transparantus jie kalbėjo apie išparduotas Lietuvos žemes, amerikiečių okupuotą Tėvynę. 

Visa tai vyko sekmadienio vidurdienį, kai po Sobore vykusių pamaldų į Laisvės alėją išėjo tikintieji, daugiausia – šeimos su vaikais, senjorai. 

Tačiau laisvai reikšti savo pozicijos, kaip tikėjosi, Ž.Razminas negalėjo: prie Soboro buvo susirinkę apie 30 žmonių, kurie per socialinį tinklą „Facebook“ suorganizavo antimitingą ir visus nacionalistų pasisakymus nušvilpė. Be to, apsupo nacionaldemokratus. Tai esą buvo padaryta, kad jie turėtų kuo mažiau galimybių reikštis. 

Antimitingo dalyviai rankose laikė trispalves ir Europos Sąjungos vėliavas. Kaip ir nacionalistai, jie neturėjo leidimo surengti mitingą. 

Norėdami nustelbti nacionaldemokratų pasisakymus, jie skandavo: „Namo, namo, koloradai, namo“, „Lauk iš Kauno“, dainavo „Suplėšysim į gabalus, tuos kolorado vabalus“.

„Atėjome čia, kad parodytume, jog kauniečiai nėra nacionalistai. Mes už demokratiją. Tokie mitingai, kaip šis, kursto neapykantą.

Mes visi žinome, ką gali padaryti pikti žmonės. Todėl negalima leisti juos kurstyti“, – pagrindinę priežastį, kodėl atėjo į antimitingą, nurodė kaunietis Julius Kaluževičius.

Panašus motyvas į Laisvės alėją atvedė ir kitą Kauno gyventoją Kęstutį. „Reikia parodyti, kad tokie dalykai netoleruojami. Negalim leisti propagandos“, – sakė vyras. 

Jų pastangos nenuėjo veltui. Vos pusvalandį trukęs nesankcionuotas nacionaldemokratų mitingas baigėsi. Nulipęs nuo Soboro laiptų Ž.Razminas bendražygiams tarstelėjo: „Buvo karšta...“

VIDEO: Nacionalistų mitingas Kaune

Mitingui siūlė kitą vietą ir datą

Ž.Razmino vadovaujamiems nacionaldemokratams Kauno miesto valdžia siūlė mitingą surengti kitą dieną Dainų slėnyje arba Nemuno saloje. Tačiau jie nesutiko ir per savo interneto puslapį kvietė bendraminčius ateiti į Laisvės alėją nepaisant to, kad leidimo čia rinktis neturi. 

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Neteisėtas nacionalistų mitingas Kaune
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mitingas Kaune

„Tautieti, pilieti, ateik prie Soboro ir prisijunk prie eitynių ir mitingo „Už Lietuvos nepriklausomybę ir socialinį teisingumą!“.

Tik susivieniję nugalėsime išnaudotojus ir pavergėjus, o išvedus okupacinę kariuomenę galėsime dirbančiai tautai grąžinti pavogtus turtus, santaupas ir garbę; išstoti iš išnaudotojiškos ir iškrypėliškos ES.

Nusimesti JAV Volstryto bankų palūkaninę vergovę ir atkurti Lietuvos banką ir litą“, – tokiu kreipimusi savo interneto svetainėje kreipėsi mitingo organizatoriai.

Vasario 13-ąją savo interneto tinklaraštyje organizatoriai rašė, kad yra persekiojami: tai esą daro „politiniai priešininkai, Tautininkų sąjungos nariai, taip pat chuliganai“.

Nori revoliucijos

Paklaustas, kokiu tikslu rengė mitingą, Ž.Razminas teigė, kad norėdamas atverti lietuviams akis. „Vasario 16-oji šiuo metu yra uzurpuota kelių oligarchų. Mums neleido dalyvauti tą dieną rengiamoje eisenoje. Jose dabar dalyvauja arba pederastai, kurie yra atvežami iš užsienio šalių, arba vietinis „auksinis jaunimėlis“, kuris apnuodytas narkotikais ir prasigėręs.

Mums, patriotams, kurie nori atkurti tikrą nepriklausomą Lietuvą be okupantų iš Rytų ir Vakarų, neleidžiama. Norėjome šiandien pražygiuoti, bet ir tai nepavyko“, – piktinosi Lietuvos nacionaldemokratų partijos vadovas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Neteisėtas nacionalistų mitingas Kaune
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Ž.Razminas

Pastebėjus, kad vasario 16-ąją Laisvės alėjoje bus rengiama eisena, kurioje dalyvaus Lietuvos patriotai, tautininkai, priklausantys keliems visuomeniniams ir politiniams judėjimams, Ž.Razminas atkirto: „Kieno patriotai? Pederastų, NATO, okupantų patriotai? Mes esame tautiniai socialistai. T.y. tie, kurie nori atkurti nacionalinę, tautinę valstybę. Mes netarnaujame okupantams“.

Pasak aršaus nacionalisto, vienintelis kelias kaip tai padaryti – revoliucija. „Tautinė, socialistinė revoliucija be kraujo“, – emocingai rėžė Ž.Razminas.

Visą mitingą prie Kauno soboro ir kitur Laisvės alėjoje patruliavo daug policijos pareigūnų. Pirminiais duomenimis, incidentų pavyko išvengti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Kaip įveikti nuostatas dėl įtraukiojo ugdymo? Sėkmingas mokyklų kelias
Mokyklos vadovė pasidalino, kas lemia įtraukties sėkmę: dalykas labai paprastas
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas