-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 12

Moksliukams – nemokami programos „Eureka“ seansai

Šiemet visus moksliukus trečią kartą pakvies mokslinių fantastinių ir mokslo populiarinimo filmų festivalis „Eureka“. Tai viena iš „Kino pavasario“ dalių, kurioje žiūrovai išvys žymių režisierių darbus ir savo profesionalumu jiems nenusileidžiančius aktorius. Pavyzdžiui, Tildą Swinton, kuri pasirodys netgi dviejuose „Eurekos“ programos filmuose - „Sniego traukinys“ ir „Zero teorema“. Šiųmetinė programa festivalio lankytojams siūlys žiūrėti keturis filmus – tris vaidybinius ir vieną dokumentinį.
Filmo „Kongresas“ kadras
Filmo „Kongresas“ kadras

Filmas „Kongresas“ pasakoja apie seksistinį Holivudo požiūrį į senstančias moteris. Su tuo susiduria save vaidinanti žymi amerikiečių aktorė Robin Wright. Prodiuseriai jai nebesiūlo vaidmenų, tad  vienintelė pelninga išeitis – pasirašyti dvidešimties metų sutartį su studija „Miramount“. Ji nuskenuos moters kūną ir pavers ją visuomet jauna virtualia aktore. Tačiau sutarčiai pasibaigus aktorė patiria nenumatytų pasekmių. „Kongresas“ – Europos kino akademijos išrinktas geriausiu 2013 m. Europos animaciniu filmu. 

„Juosta užduoda klausimą – kas gi būtų, jei aktorių pakeistų robotas? Juk technologijos vystosi nepaprastu greičiu, o kino industrija auga taip pat sparčiai. Argi, laikui bėgant, viena seniausių pasaulio profesijų ims ir išnyks?“ – pilasi klausimai iš filmą mačiusios aktorės Karinos Stungytės lūpų.

VIDEO: Filmo „Kongresas“ anonsas

Filmas „Sniego traukinys“ nukels žiūrovus į 2031-uosius, kuomet globalinio atšilimo padariniai sukaustė visą pasaulį į ledą. Milijardierius pramoninkas Vilfordas (Edas Harris) vienintelis numatė, kad miestus sugriaus ir užšaldys sniegas. Todėl jis nutiesė milžinišką geležinkelį ir sukonstravo traukinį, kuris privalo judėti be sustojimų, nes kitaip varikliai neteks energijos. Jame apsigyvenusi visuomenė pasiskirstė pagal socialines klases: vargingiausieji keleiviai apgailėtinomis sąlygomis tūno keliuose paskutiniuose vagonuose ir tarnauja turtingiesiems, o pasiturintys asmenys įsikūrė prabangiai įrengtose kajutėse arčiau lokomotyvo. Nenuostabu, kad neapsieinama be nesutarimų ir pagiežos, tad traukinyje bręsta revoliucija. Nemalonios išvaizdos ir būdo traukinio diktatorę Mason ir vaidina minėtoji Tilda Swinton. 

VIDEO: Filmo „Sniego traukinys“ anonsas

Kultinio filmo „Dvylika beždžionių“ režisierius Terry Gilliamas savo naujausioje juostoje „Zero teorema“ nukelia į netolimą ateitį. Du „Oskarus“ laimėjęs aktorius Christophas Waltzas vaidina genialų, tačiau niekaip paslaptingosios Zero teoremos neišsprendžiantį matematiką Qoheną Lethą. Jo tikslas – išsiaiškinti, kokia yra tikroji gyvenimo prasmė. Nelengvas uždavinys, tiesa? Tad pagrindiniam personažui prireikia psichologo pagalbos. Virtualią konsultantę, į kurią nuolat kreipiasi Qohenas, vėlgi vaidina neatpažįstamai profesionalaus grimo pakeista Tilda Swinton. 

VIDEO: Filmo „Zero teorema“ anonsas

Dokumentiniame režisierės Beeban Kidron („Bridžita Džouns: ties proto riba“) filme „Realiame gyvenime“ siekiama atsakyti į klausimą – kas yra tas internetas ir kaip jis mus keičia? Per trumpą laiką mūsų gyvenimus radikaliai pakeitė mobilieji telefonai ir internetinės technologijos. Ką tai reiškia kartai, kuri gimė interneto eroje ir be jo neįsivaizduoja gyvenimo? Stebėdama savo paauglių vaikų elgseną, kalbindama juos režisierė ir bando priartėti prie savo tikslo. B. Kidron taip pat ima interviu iš ekspertų: „Wikipedia“ įkūrėjo Jimmy Waleso, „Microsoft“ tyrinėtojos Danah Boyd ir kt. Jos tyrimas taip pat atskleidžia daug informacijos apie tuos, kurie kaupia apie mus duomenis, ir kaip jie gali jais pasinaudoti.  

VIDEO: Filmo „Realiame gyvenime“ anonsas

Studentai, vyresnių klasių moksleiviai, mokslininkai, dėstytojai ar tiesiog mokslu besidomintys žiūrovai, iki kovo 23 dienos užsiregistravę el. paštu eureka@kinopavasaris.lt arba internetu http://kinopavasaris.lt/eureka_registracija, į visus šiuos filmus galės patekti nemokamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius