-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Giedrius Petkevičius. Ukrainos karinės pamokos Lietuvai

„Karo rūkas“ – metafora, pirmą kartą panaudota Prūsijos karo teoretiko Carlo von Clausewitzo, kaip niekada aktuali ir šiandieną. Nors kariuomenės ir Gynybos ministerijos valdo didžiulius informacinius resursus bei propagandos mašinas, o dažnas karys „apsiginklavęs“ išmaniuoju telefonu ar, atskirais atvejais, netgi „GoPro“ tipo kameromis, kurios įgalina mūšio eigą transliuoti praktiškai tiesiogiai, aukščiau pavartotas terminas yra kaip niekada aktualus.
Ukrainos karių gyvenimas priešakinėse fronto linijose
Ukrainos karių gyvenimas priešakinėse fronto linijose / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Viena vertus, atviros ir gausiai prieinamos informacijos amžiuje kiekvienas gali pasijusti ne tik geriausiu krepšinio treneriu, tačiau ir puikiu karo ekspertu – „rusai greitai laimės“ arba atvirkštinis – „rusai pasidavinėja į nelaisvę bei palieka sugedusius tankus“ požiūris priklauso nuo peržiūrėtų kovinių situacijų filmukų skaičiaus ir politinių simpatijų vienai ar kitai pusei.

Visgi, žodžių junginio „karo menas“ niekas neatšaukė, kaip ir daugybės metų studijuojant skirtingas teorijas bei praktikas karinėse akademijose ar liejant prakaitą pratybose.

Ukrainos žemėlapis. Vasario 27 diena.
Ukrainos žemėlapis. Vasario 27 diena.

Kita vertus, situacija, kalbant apie šiuolaikinius karus, kinta itin sparčiai. Rašant šias eilutes, Rusijos Federacijos armijos daliniai yra maždaug 30 kilometrų atstumu nuo Kijevo, o kitose Ukrainos dalyse vystomas šios armijos puolimas patiria tik patenkinamą sėkmę. Visgi, labai gali būti, kad straipsnį pabaigus rašyti situacija bus ganėtinai pakitusi, o, straipsnį publikuojant, dalis jo turinio – beviltiškai pasenusi.

Siekiant išvengti panašaus scenarijaus, „užsidarykime“ pirmosiose keliose karo dienose ir pabandykime atsakyti į klausimą – ką mes pamatėme ir ko iš to galime pasimokyti planuodami savo šalies gynybą.

Sakoma, kad „generolai kariauja praėjusius karus“. Tačiau taip pat teigiama, kad „istorija sukasi spirale“. Kitaip tariant, kovos taktikos ir strategijos gana sparčiai keičiasi atsirandant naujoms karybos galimybėms ir tobulėjant ginkluotei, tačiau brangiausia įranga, nors ir pastoviai modernizuojama, paprastai kariniuose daliniuose tarnauja po keliasdešimt metų. Taigi, tai, kuo kariavo jūsų tėvas, kaip „palikimas“ gali atitekti ir jums, sėdant prie kovos mašinos vairo, tanko ar naikintuvo vairalazdės.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ukrainos karių gyvenimas priešakinėse fronto linijose
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ukrainos karių gyvenimas priešakinėse fronto linijose

„Įtampos periodas“ politine prasme – tai šalių konfrontacija diplomatijos, propagandos ir media erdvėse. Tas pats periodas karine prasme – tai pajėgų telkimo, atsargų kaupimo ir „taškų ant i“ dėliojimas karo veiksmų žemėlapiuose. Ukrainoje „įtampos periodas“ tęsėsi gana ilgai, o konvencinio puolimo prie Baltijos valstybes atveju, su sąlyga, kad puolančioji pusė siekia „nedidelio pergalingo karo“ mažoje teritorijoje, minėtas laikotarpis būtų daug kartų trumpesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius