-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gintaras Radauskas: Astos Baukutės saliutas – Kremliaus laimikis

Be menkiausios abejonės, Astos Baukutės elgesys ir laidos „Atspėk dainą“ kūrėjų klaidos vertos pasibjaurėjimo. Ir nors LRT vadovų ir visuomenės reakcija į skandalą ryžtinga ir adekvati, mes jau lipame ant grėblio cituodami akivaizdaus Kremliaus propagandininko rašinį JAV paraščių naujienų tinklalapyje.
Gintaras Radauskas
Gintaras Radauskas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Dar prieš kokį dešimtmetį ne tik anoniminiai komentatoriai internete, bet ir visuomenininkai drįsdavo viešai teisinti buitinį antisemitizmą mitu, esą daugelis komunistų buvo žydai, o iš čia ir neapykanta.

Tokie pasvarstymai toli gražu nebuvo norma, bet jų buvo ir yra. Per Užgavėnes vaikai gal ir dabar dar „laukia žydukų“, vaikystėje Dzūkijoje teko girdėti, kaip bendraamžiams jų tėvai piktai liepdavo „išsišnypšti žydą iš nosies“.

Padėtis, o tai jau mūsų pilietinės visuomenės nuopelnas, pasikeitusi. Mes jautriau žiūrime į savo karo metų istoriją, pripažįstame, kad žydai buvo ir yra Lietuvos žmonės, o ne „svetimkūniai“.

Jautriai, ir gerai, kad jautriai, buvo atsiliepta ir į naujausią skandalą dėl A.Baukutės pademonstruoto nacių saliuto per visuomeninės televizijos LRT laidą „Atspėk dainą“.

Pagrįstai piktinamasi ne tik tragiškai nejuokingu aktorės pokštu, bet ir pasyvia tiek laidos vedėjų, tiek režisierių, tiek vaizdelio iškirpti neprisiruošusio montuotojo reakcija.

Mūsų kaip visuomenės reakcija į 5 sekundžių epizodą televizijos laidoje buvo brandi, turbūt net tokia, kokia ir turėjo būti.

Tačiau jau tą patį penktadienio vakarą LRT vadovybė prabilo apie šoką, atsiprašė ir sustabdė laidos filmavimus. Atsiprašė ir viena laidos vedėjų Beata Tiškevič, ir pati A.Baukutė, tiesa, pastaroji įsigudrino pridurti, kad nacistiniu gestu norėjo „pasidžiaugti“ žydų tautybės žmonėmis, o ne juos pažeminti.

Mūsų kaip visuomenės reakcija į 5 sekundžių epizodą televizijos laidoje buvo brandi, turbūt net tokia, kokia ir turėjo būti.

Laidos „Atspėk dainą“ stop kadras/15min/Asta Baukutė
Laidos „Atspėk dainą“ stop kadras/15min/Asta Baukutė

Bet dabar mes – bent jau to paties visuomeninio transliuotojo naujienų svetainė – lipame ant seno gero grėblio. Mat lrt.lt įsigudrino perrašyti marginalinio JAV portalo observer.com, kurį, beje, vadina įtakingu žiniasklaidos leidiniu, rašinį apie skandalą Vilniuje, nors jo autorius Michailas Klikušinas – akivaizdus Kremliaus propagandistas.

M.Klikušinas esą yra baigęs Novosibirsko universitetą, tačiau apskritai nefigūruoja internete. Yra tik jo rašiniai observer.com, bet pats asmuo – pėdsakų nepaliekantis vaiduoklis. Toks, kaip dauguma Kremliaus trolių.

Rašinyje, tiesa, iš tikrųjų rašoma apie skandalą LRT eteryje, tačiau pagal visus standartinius Rusijos propagandos apie Baltijos šalis kanonus, jau nekalbant apie patogias faktines klaidas.

Pirmosios dvi jų – jau pavadinime, kuriame skelbiama, kad nacių saliutą „pareigūnė“ parodė „tiesioginiame“ eteryje. A.Baukutė yra buvusi Seimo narė, o dabar valstybės tarnyboje nedirba, be to, laida buvo įrašyta.

Toliau – klasikinės klišės apie Pribaltiką. Pradedama nuo to, kad Europoje Adolfo Hitlerio knyga „Mano kova“ („Mein Kampf“) pernai tapo bestseleriu. Tai netiesa – knyga su gausybe istorikų komentarų išleista tik Vokietijoje ir tikrai nėra bestseleris.

Vadinti Lietuvą ir kitas Baltijos šalis „buvusiomis sovietinėmis respublikomis“ yra netikslu. Visos trys valstybės egzistavo dar prieš komunistinės priespaudos laikotarpį.

Tuomet M.Klikušinas paskelbia, kad diktatoriaus populiarumas nestebina „turint omenyje tai, kas vyksta neseniai prie Europos bendruomenės prijungtose buvusiose sovietinėse respublikose“.

Ką gi – rašinio autoriui 2004-ieji, kai Lietuva įstojo į ES ir NATO, yra „neseniai“. Man – 31-eri, tad pagal tokią logiką dar „neseniai“ buvau nepilnametis.

Antra, vadinti Lietuvą ir kitas Baltijos šalis „buvusiomis sovietinėmis respublikomis“ yra netikslu. Visos trys valstybės egzistavo dar prieš komunistinės priespaudos laikotarpį, o į Sovietų Sąjungą tikrai nestojo savo noru.

M.Klikušinas taip pat rašo, kad A.Baukutė šaukė „Judėjas! Judėjas! Judėjas!“ Aišku, tai nėra taip svarbu, bet aktorė šaukė žodį „Žydas“.

Autorius, žinoma, primena, kad A.Baukutė 2008–2012 metais buvo Seimo narė, ir priduria, esą aktorės elgesio TV eteryje niekas neskubėjo pasmerkti.

Vienas Lietuvos žydų istoriją nagrinėjantis užsienietis man teigė iškart suuodęs, kad šis M.Klikušino rašinys „atsiduoda Kremliumi“.

Peržvelgus kitus šio autoriaus rašinius observer.com nesunku suprasti, kodėl. Jis su džiugesiu rašo apie „politinį lavoną“ Baracką Obamą, apie „į visą Europą nutaikytas Rusijos raketas“, apie „kriminalinius pedofilus“ migrantus, apie „korumpuotą ir sekso skandaluose paskendusią Rusijos opoziciją“.

Tai – eilutės iš Rusijos propagandos vadovėlių, paprastai matomos tinklalapiuose RT ir „Sputnik“. Ką jau kalbėti apie krizės Ukrainos įkarštį 2014–2015 metais, kai naująją valdžią Kijeve M.Klikušinas nuolat vadino „lunatikais ir karo vadais“.

„BuzzFeed“ dar 2015-ųjų pavasarį susidomėjo M.Klikušino darbais. Jis jau tada veikė pagal gerai žinomą Kremliaus propagandos mechanizmą.

Anglų kalba JAV internetiniame leidinyje paskelbti rašiniai netrukus būdavo išverčiami į rusų kalbą ir paskelbiami Rusijoje. Tuomet paskleidžiami trolių tinkle „Twitter“ – suprask, štai, pagaliau ir Vakaruose suprantama, kas iš tikrųjų vyksta – Ukrainoje, Gruzijoje, Baltijos valstybėse.

2014 metų gruodį M.Klikušinas pasigardžiuodamas peikė Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę, kuri pavadino Rusiją teroristine valstybe, ir gyrė anonimus, visiems Europos Parlamento nariams į pašto dėžutes įmetusius Rūtos Janutienės knygą „Raudonoji Dalia“.

Kitaip tariant, observer.com, beje, priklausantis Rusijai priešiškumo toli gražu nejaučiančio išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo žentui Jaredui Kushneriui, spausdina šimtaprocentinio Kremliaus propagandisto tekstus.

Tai, žinoma, paties portalo reikalas, tačiau kažin ar mums Lietuvoje reikėtų taip sureikšminti skaitomumo rodiklių net neskelbiantį ir patikimumu negarsėjantį tinklalapį.

Juolab vadinti jį įtakingu – kaip tik to ir siekia propagandos meškeres Maskvoje laikantys strategai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Laura Kešytė: Visų mūsų kasdienybėje yra šiek tiek Hitlerio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius