-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 16

A.Kubilius nesigaili savo įspėjimo, kad gali tekti veržtis diržus, bet politologė tai vadina nesuvokiama klaida

Konservatorių europarlamentaro Andriaus Kubiliaus komentaro, kurio pagrindinė mintis – kitų metų biudžetas toks, kad teks veržtis diržus, paskelbimas prieš pat antrąjį Seimo rinkimų turą yra sunkiai suvokiamas, vertina politologė Rima Urbonaitė. A.Kubilius leidžia suprasti dėl savo komentaro nesigailintis, esą tų, kas moka skaityti ir suprasti tekstą, neišgąsdinsi.
15min studijoje  – Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Feisbuke paskelbtame komentare teigiama, kad kitais metais Vyriausybė planuoja sumažinti biudžeto deficitą nuo 8.8 proc. net iki 5 proc., o kai išlaidos viršija gautas pajamas, reikia skolintis.

Tai, anot A.Kubiliaus, reiškia pakankamai žiaurų diržų suveržimą.

„Iš savo asmeninių prisiminimų galiu pasakyti, kad 2008-2012 metų krizės laikotarpiu mūsų pastangos per metus sumažinti deficitą vidutiniškai 3 proc. būdavo labai skausmingos ir žmonėms, ir patiems politikams“, – prisiminimais dalijosi A.Kubilius.

Apie diržų suveržimą perskaitę jautresni piliečiai galėjo mintimis nusikelti į 2008 metų pabaigą, kuomet į valdžią atėjusiems konservatoriams reikėjo dorotis su finansų krize. Dažnam šis laikotarpis kelia ne pačius geriausius prisiminimus.

Ar išmintinga prieš antrąjį turą patiems konservatoriams apie tai priminti?

Aš negaliu suprasti, kaip apskritai tai gali nutikti.

„Sunku net suvokti ir paaiškinti, kaip tiek laiko slėpus Gabrielių Landsbergį tarp pirmojo ir antrojo turo galima išleisti Andrių Kubilių ir dar su tokiomis antraštėmis. Man tikrai yra nesuvokiama, nes jau G.Landsbergis yra trigeris ir natūralu, kad jis buvo slepiamas. Bet dabar išleisti į aikštelę A.Kubilių, kuris iki šiol visiems asocijuojasi su krize, su nurėžtomis pensijomis ir visu kitu, man atrodo tai sunkiai paaiškinama – aš negaliu suprasti, kaip apskritai tai gali nutikti“, – 15min teigė Mykolo Romerio universiteto politologė R.Urbonaitė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rima Urbonaitė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rima Urbonaitė

Ji sakė suprantanti, kad galima nesukontroliuoti kokio Liudviko Andriulio, kuris net nėra partijos narys, tačiau sunkiai paaiškinama, kodėl šiuo atveju nesilaikyta strategijos neleisti į viešumą nevienprasmiškai vertinamų žmonių.

Tačiau politologė nemano, kad tai rodo, jog konservatoriai nebesilaiko strategijos, kai stengiamasi į eterį leisti populiaresnius žmones, demonstratyviai atsisakyta rimtesnių konfrontacijų, kalbėta, kad nereikia balsuoti „prieš“, kad reikia „už“, reikia kalbėtis, reikia pagarbos.

„Kitaip tariant, jie bandė visais įmanomais būdais nusikratyti arogantiškųjų konservatorių etiketės. Dabar, po pirmojo turo, lygiai taip pat iš pradžių buvo labai santūrūs pasisakymai, jokio džiugesio. Tačiau man atrodo, kad tas vidinis džiugesys prasimušė pačia negeriausia forma, kai išlenda neapgalvoti veiksmai ir pasisakymai“, – kalbėjo ji.

Politikos ekspertė pridūrė, kad pakrikimas gali būti nulemtas to, kad konservatoriai jau jaučia valdžios skonį.

„Ir sunku suvaldyti tas emocijas, sunku nesidžiaugti ir sau įsižnybti ir priminti, kad, palauk, dar yra antrasis turas, dar visko gali būti. Tačiau dabar, kai matematika gana palanki... Tai yra emocijų nevaldymas, o ne strategijos nebuvimas“, – pabrėžė R.Urbonaitė.

Emocijų nevaldymas, anot jos, ypač pastebimas feisbuke, kur konservatoriai neatsispiria norui sudalyvauti beprasmiškuose ginčuose.

„Jiems reikėtų prisiminti, kad feisbukas irgi yra vieša erdvė, ir reikėtų susivaldyti. Jie nesupranta, kad santūrumas, kurį deklaruoja, turi būti išlaikytas visuose taškuose, o ne tai, kad išeina Ingrida Šimonytė į kelis debatus ir sako, kad viskas – ramiai, mes dar žiūrime, mes skaičiuojame, nedarome skubotų derybų ir sprendimų, bet tuo pat metu atsidarai feisbuką, o ten – klykimas ir emocijos. Todėl tai sunku suprasti. Tai yra nesuvaldymas išankstinio džiugesio, nors šampanui šauti dar ankstoka, manau“, – komentavo R.Urbonaitė.

Ji pridūrė, kad paties A.Kubiliaus emocijų nevaldančiu politiku pavadinti negalima, tad kodėl nutiko tai, kas nutiko, pasakyti sunku.

R.Karbauskis jau gąsdina A.Kubiliumi

Į A.Kubiliaus komentarą netruko sureaguoti ir „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis, pasidalijęs ekonomisto Nerijaus Mačiulio vertinimu, jog kad ir kas formuotų Vyriausybę, ši nebus priversta veržtis jokių fiskalinių diržų.

„A.Kubiliaus svarstymai verčia abejoti tiek konservatorių adekvatumu vertinant Lietuvą pasaulio kontekste, tiek ir jų gebėjimais suvokti ekonomikos procesus. O gal jie Lietuvą mato tik kaip melžiamą vergų valstybę, kur iš žmonių galima atimti viską, jiems suveržiant diržus, kaip kad vakar žadėjo A. Kubilius“, – feisbuko paskyroje rašė R.Karbauskis.

A.Kubilius: tų, kurie skaito ir supranta, kas parašyta, niekas neišgąsdins

Pats A.Kubilius, kalbėdamas su 15min, leido suprasti savo komentaro nesigailintis.

Jo teigimu, R.Karbauskis klaidingai interpretuoja jo tekstą.

„Aš pats nežadu jokių diržų veržimo ar kitų dalykų. Aš tik sakau, kad tie skaičiai, kurie įrašyti į Sauliaus Skvernelio ir Viliaus Šapokos parengtą projektą, kad deficitas mažinamas nuo šiais metais pasiektų 9 proc. iki kitų metų planuojamų 5 proc., mano manymu, gali būti ganėtinai skausmingas“, – teigė europarlamentaras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

A.Kubilius pabrėžė, kad apie tai kalba ir ministras V.Šapoka, sakydamas, jog tai reiškia, kad reikės įšaldyti visą viešojo sektoriaus finansavimą, reikia valdyti skolą ir taip toliau.

Bet jis bando pasakyti, kad ateina konservatoriai, ateina A.Kubilius ir suverš diržus.

„Tai yra viskas, ką norėjau pasakyti – kad žiūrėkite, tai yra parengtas „valstiečių“, kuriems vadovauja R.Karbauskis, biudžeto projektas. Kad jis nebus saldus ir gyvenimas nebus, taip sakant, klotas gėlių žiedais – ir viskas. O jei jis sako, kad ne, šitaip nebus, tai puiku, tegu jis pasako, kaip tą deficitą sumažins neskausmingai. Bet jis bando pasakyti, kad ateina konservatoriai, ateina A.Kubilius ir suverš diržus. Mano manymu, tai jau įdėta į biudžetą. Gal aš klystu, gal ekonomistai paaiškins, kad deficitas gali sumažėti ir neskausmingai“, – kalbėjo politikas.

Ar A.Kubilius nebijo, kad galėjo išgąsdinti rinkėjus?

Jo teigimu, tų, kurie skaito ir supranta, kas parašyta, niekas neišgąsdins.

„O kad R.Karbauskis prieš antrąjį turą bando gąsdinti visokiais baubais, tai čia ne naujiena. Tai jis darė ketverius metus ir tai atvedė prie to, kad pirmajame ture jam nepasisekė. Jis bando tą patį tęsti, tai neturiu ką daug pasakyti. Ar būčiau parašęs, ar nebūčiau, jis būtų vis tiek bandęs gąsdinti“, – įsitikinęs konservatorių politikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius