-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 01

Aiškėja Santaros klinikų ir „Pontem“ skyrybų detalės: kompensacija sumažėjo šešis kartus

Beveik du mėnesius trukusios Santaros klinikų ir bendrovės „Pontem“ derybos baigėsi abiejų šalių sprendimu nutraukti sutartį, praėjusią savaitę paskelbė klinikos. Šiandien aiškėja, kad bendrovė neliks tuščiomis – už tai gaus piniginę kompensaciją. Tik ji bus gerokai mažesnė nei anksčiau minėtas milijonas eurų. Kodėl sumažėjo finansinės pretenzijos, „Pontem“ nekomentuoja.
Santaros klinikos ir bendrovė „Pontem“ derybas tęs kitą savaitę.
Santaros klinikos ir bendrovės „Pontem“ derybos truko daugiau nei mėnesį. / 15min nuotr.

Pirmąsyk prie derybų stalo šalys susėdo dar rugsėjį. Tuomet bendrovė teigė negalinti pacientams teikti geresnio maisto, kol nepakeista patiekalų kaina, o Santaros klinikų ligoniai skundėsi, kad maistas esą nevalgomas.

Tad „Pontem“ pasiūlė klinikoms sutarti naują maitinimo kainą – bemaž tokią pat, kaip pasiūlė konkurentai „Skonio era“ (6 eurai be PVM). Ir kartu teigė atsiimsią bet kokias pretenzijas dėl patirtų nuostolių anksčiau laiko nutraukus sutartį bei nereikalaus kompensuoti investicijų į klinikų patalpas.

Anksčiau bendrovė yra teigusi, kad investicijų suma siekia per 1 mln. eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Maistas ligoninėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Maistas ligoninėje

Visgi šiandien aišku, kad susitarimo šalims rasti nepavyko, o kompensacija įmonei susitraukė beveik šešis kartus.

Į „Pontem“ prašymą neatsižvelgė

Išplatintame pranešime spaudai Santaros klinikos teigia, kad bendradarbiavimas nutrūko, nes nebuvo matyti perspektyvų dirbti pagal anksčiau pasirašytą sutartį. Įstaiga taip pat skelbia, kad pakelti įkainius buvo galima tik dviem atvejais.

„Pasikeitus teisės aktais nustatytam pridėtinės vertės mokesčiui arba Statistikos departamentui nustačius bendro kainų lygio pasikeitimą daugiau kaip 10 proc. Tokių sąlygų per sutarties įgyvendinimo laiką nebuvo, todėl nebuvo ir teisinio pagrindo keisti sutartyje numatytus įkainius“, – rašoma pranešime.

Daugiau detalių, kodėl nepavyko susitarti, 15min Santaros klinikos nepateikė. Tik pabrėžė, kad skyrybos įvyko šalių susitarimu.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ligoninės akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ligoninės akimirka

Tai patvirtina ir „Pontem“.

„Žinodami apie naujus reikalavimus ligonių maitinimui, Santaros klinikų ne kartą iš anksto prašėme peržiūrėti kainą. Negavę sutikimo pakelti kainos, patys inicijavome maitinimo sutarties nutraukimą. Bendradarbiavimas baigėsi nutraukiant sutartį šalių susitarimu“, – 15min sakė įmonės projektų vadovė Romana Leleivienė.

Nebe už investicijas, o už sutarties nutraukimą?

Visgi derybas bendrovė baigė ne tuščiomis – į jų sąskaitą turėtų įplaukti per 170 tūkst. eurų. Kaip teigia įmonės atstovė, tai kompensacija dėl sutarties nutraukimo prieš terminą.

Kodėl įmonė atsisakė pretenzijų už investicijas į Santaros klinikų patalpas, kurias anksčiau įmonės vadovas Donatas Garbauskas buvo įkainojęs milijonu eurų?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maistas ligoninėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maistas ligoninėje

To pakomentuoti plačiau „Pontem“ nesutiko. Tik pažymėjo, kad visa įranga yra palikta Santaros klinikoms. Su ja nuo lapkričio 19 dienos dirba naujas maitinimo paslaugos tiekėjas „Skonio era“.

Tuo metu klinikos tikina, kad kompensacija mokama ne dėl sutarties nutraukimo, o už įmonės investicijas į patalpas. Esą 170 tūkst. eurų suma buvo proporcingas investicijų vertinimas, su kuriuo sutiko abi šalys.

Kokia tikroji kompensacijos priežastis, sužinoti nepavyko, sutartis nėra skelbiama viešai.

Anot Santaros klinikų, kompensacija bendrovei bus sumokėta iš įstaigos vidinių resursų, tai esą niekaip neturėtų pakenkti pacientams teikiamų paslaugų kokybei.

Kad „Skonio era“ galėtų pakeisti „Pontem“, buvo žinoma dar rugsėjo 4 dieną, kai bendrovė pasirašė preliminarią bendradarbiavimo sutartį su Santaros klinikomis.

Kaip skelbia BNS, pagal lapkričio 1 dieną įsigaliojusias taisykles, ligoniams nebegali būti tiekiami riebaluose virti, skrudinti, džiūvėsėliuose apvolioti ar jais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ar žuvies gaminiai, taip pat sultiniai ir padažų koncentratai, rūkyti mėsos gaminiai, šaldyti pusgaminiai.

Taip pat taisyklėse numatyti kokybės reikalavimai, leidžiami cukrų, druskos ir skaidulinių medžiagų kiekiai, nustatytas nerekomenduojamų tiekti maisto produktų sąrašas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius