Su 15 diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 04 25

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis: ar Darbo partija (leiboristai) galės būti teisiama, dar neaišku

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis sako, kad kol kas nėra aišku, ar su jokios įtakos neturinčia Leiboristų partija susijungusi Darbo partija galės būti toliau teisiama, ar naujas darinys neperims atsakomybės už buvusias „darbiečių“ nuodėmes.
Vytautas Gapšys
Vytautas Gapšys / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Visos teisės pagal civilinį kodeksą pereina naujam dariniui. Tai yra skolos, įsipareigojimai, o dėl baudžiamosios atsakomybės – jei tai yra naujas juridinis subjektas, jis negalės atsakyti baudžiamąja tvarka. Mano supratimu, taip turi būti, jei partijos susijungė būtent taip, kaip skelbiama viešai, ir suformavo absoliučiai naują darinį“, – teigė J.Bernatonis.

Tuo tarpu, jei Leiboristų partija būtų prijungta prie Darbo partijos, kaip 2008 m. buvo inkorporuota  „Naujoji sąjunga“, Darbo partija (leiboristai) atsakomybės už galimai Darbo partijos vestą juodąją buhalteriją neišvengtų.

Tiesa, kol kas iki galo nėra aišku, kokiu būdu partijos susijungė iš tikrųjų.  Teisingumo ministeriją artimiausiu metu turi pasiekti partijų susijungimo dokumentai, tada ir paaiškės, kokios buvo jungtuvių sąlygos.

„Dokumentų Teisingumo ministerija dar neturi. Kai turės, bus galima pasakyti, kaip yra iš tikrųjų“, – teigė J.Bernatonis.

Pasak jo, naujo politinio darinio registravimas įprastai trunka apie mėnesį, tačiau įmanoma dokumentus sutvarkyti ir greičiau.

„Kada nauja partija bus įregistruota, dar nežinia. Aš manau, kad per mėnesį tie dalykai išsispręs. Jei kokybiški dokumentai bus šiandien ar rytoj pristatyti, tai nebus kliūčių ją registruoti jau dabar, bet paprastai tai trunka apie mėnesį, nes būna dokumentuose palikta formalių klaidelių“, – aiškino ministras.

Primename, kad buvęs Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas po trečiadienio vakarą vykusio partijų susijungimo sakė, kad jungtuvės su niekine Leiboristų partija vyko iš meilės, o ne iš išskaičiavimo. Jis tvirtino, kad naujas darinys galės būti toliau teisiamas.

„Išvengti baudžiamosios atsakomybės Darbo partijai yra daug lengvesnis kelias. Pagal Lietuvos Respublikos Politinių partijų įstatymą, jei partijoje lieka mažiau negu tūkstantis narių, Teisingumo ministerija automatiškai turi uždaryti politinę organizaciją. Nariams palikti partiją neuždraustų nei prokuroras, nei teismas, nei Dievas. Šis kelias buvo lengvesnis, tačiau mes rodome, kad nevengiame atsakomybės. Jungiantis į naują junginį, visas ieškinys pereina naujam politiniam junginiui. Šis jungimasis – iš meilės“, – sakė jis.

Primename, kad Darbo partijai yra iškelta baudžiamoji byla dėl apgaulingos buhalterijos vedimo ir sukčiavimo.

Anksčiau V. Uspaskichas buvo pripažinęs, kad 2008 m. jaunimo organizacijos „Darbas“ pagrindu įkurta „dukterinė“ Leiboristų partija buvo Darbo partijos „planas B“. „Darbiečiai“ planavo urmu visi pereiti į Leiboristų partiją, jei teismas nutartų likviduoti Darbo partiją.  

„Daug, šimtą partijų sukursime per savaitę. Kokia čia problema? Kokia čia problema sukurti partiją? 17 tūkst. žmonių per vieną dieną sukurs kitą partiją. Ir baigsis visas žaidimas“, – tuomet kalbėjo V.Uspaskichas.

Primename, kad Darbo partijai yra iškelta baudžiamoji byla dėl apgaulingos buhalterijos vedimo ir sukčiavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai