Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai egzotiškas vaisius vėžį gydo 10 000 kartų veiksmingiau už chemoterapiją?

Socialiniuose tinkluose prisiminta informacija, neva atogrąžose augantis vaisius esąs 10 tūkst. kartų veiksmingesnis už chemoterapiją ir gali padėti sergant vėžiu. Nors šis alternatyvus sunkios ligos gydymo metodas išties tirtas, tai daryta tik laboratorijoje ir kol kas nėra patikimų duomenų, kad jis būtų veiksmingas.
Kol kas nėra tyrimais pagrįstų įrodymų, kad šis vaisius gali gydyti vėžį ir kad yra veiksmingesnis už chemoterapiją
Kol kas nėra tyrimais pagrįstų įrodymų, kad šis vaisius gali gydyti vėžį ir kad yra veiksmingesnis už chemoterapiją / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Šaltinis – vienas straipsnis

Informacija apie šį egzotišką vaisių – kone identiškais tekstais – praėjusią savaitę pasidalijo bent kelios „Facebook“ vartotojos iš Lietuvos.

Bene pirmoji panašų įrašą birželio 11 d. paskelbusi internautė pridėjo vieno įrašo socialiniame tinkle „X“ ekrano nuotraukas. Ji paviešino tą patį tekstą, galbūt automatinio vertimo programa (ir su nemažai loginių klaidų) išverstą į lietuvių kalbą.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kol kas nėra tyrimais pagrįstų įrodymų, kad šis vaisius gali gydyti vėžį ir kad yra veiksmingesnis už chemoterapiją
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kol kas nėra tyrimais pagrįstų įrodymų, kad šis vaisius gali gydyti vėžį ir kad yra veiksmingesnis už chemoterapiją

„Šis vaisius vadinamas soursop arba guanabana ir buvo įrodyta, kad jis 10 000 kartų veiksmingesnis už chemoterapiją kovojant su vėžio poveikiu, – anksčiau tą pačią birželio 11-ąją rašė „X“ vartotoja. – Tačiau jis veikia visai kitaip nei chemoterapija, užuot žudęs visas vėžines ląsteles supančias ląsteles, kas dažnai lemia plaukų slinkimą, nuovargį, pykinimą, vėmimą, anemiją, infekciją, lengvas kraujosruvas / kraujavimą ir daug daugiau!

Atvirkščiai, „iš graviolos medžio išgautas junginys selektyviai medžioja ir naikina tik vėžines ląsteles. Jis nekenkia sveikoms ląstelėms!“

Tokią citatą anglų kalba („The compound extracted from the Graviola tree selectively hunts down and kills only cancer cells. It does not harm healthy cells!“) galima rasti vienoje prezentacijoje ir viename moksliniame straipsnyje.

Pastarajame cituojami dar 2008-aisiais „Journal of Dietary Supplements“ paskelbti JAV mokslininkių Lanos Dvorkin-Camiel ir Julios S. Whelan tyrimų rezultatai. Pasirodė, kad šis vaisius, dar vadinamas graviola, veiksmingai kovoja su įvairiais mikrobais ir parazitais.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Dygliuotoji anona lt.wikipedia.org
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Dygliuotoji anona lt.wikipedia.org

Mėgintuvėliuose ir su gyvūnais atlikti tyrimai parodė, esą graviola gali būti ir priešvėžinė medžiaga (straipsnyje paminėti kepenų ir krūties vėžys). Pacituota natūropatė pažymėjo, kad vaisius slopina fermentų procesus kai kuriose vėžio ląstelių membranose. Jis tariamai paveikė tik jų, o ne sveikų ląstelių membranas.

„Pasirodė, kad (graviolos) medžio junginiai iki 10 000 kartų stipriau sulėtino vėžio ląstelių augimą nei adriamicinas, dažniausiai naudojamas chemoterapinis vaistas.

Be to, skirtingai nei chemoterapija, iš graviolos medžio išgautas junginys selektyviai medžioja ir naikina tik vėžio ląsteles. Tai nekenkia sveikoms ląstelėms“, – kaip ir cituotuose „Facebook‘ įrašuose nurodyta straipsnyje. Greičiausiai jis buvo informacijos apie fantastišką anonos poveikį šaltinis.

Toliau „X“ vartotoja retoriškai paklausė: „Kodėl negirdėjote apie šį nuostabų vaisių?!“ Ir pati atsakė svarstymais apie vaistų nuo vėžio ieškojusią įmonę, kuri, norėdama susigrąžinti išleistus pinigus, neva „turėjo sukurti sintetinį rūgščių sudėtyje esančio junginio dublikatą“.

123RF.com nuotr./Gimdos kaklelio vėžys
123RF.com nuotr./Gimdos kaklelio vėžys

Panašūs teiginiai tarp „Facebook“ vartotojų Lietuvoje platinti ir anksčiau

Naudingų medžiagų šaltinis

Dygliuotoji anona (angl. soursop) yra medžio, moksliškai lotyniškai vadinamo Annona muricata, vaisius. Jis dar žinomas kaip graviola, guanábana. Plačialapis visžalis medis paplitęs Pietų Amerikos ir Karibų atogrąžų regionuose, taip pat auga Afrikoje ir Pietryčių Azijoje.

Šis vaisius yra valgomas (tiesa, rekomenduojama vengti sėklų, nes jos gali būti toksiškos). Vietname iš jo gaminami saldainiai, sirupai ir kiti skanėstai. Kvapu anona primena ananasą, bet jos skonis – kaip braškių ir obuolių mišinio su rūgštoku citrusiniu poskoniu. Tai šiek tiek kontrastuoja su kreminiu minkštimu, kuris gali pasirodyti panašus į bananą.

Anona yra nekaloringa ir neriebi, turi nemažai skaidulų, bet kartu – ir daug angliavandenių (natūralių cukrų). Tai yra puikus vitamino C ir kalio šaltinis. Iš anonos gaminamos ir sultys, glotnučiai, ledai, maisto papildai miltelių, tablečių bei kapsulių pavidalu.

Pietų Amerikoje ir Afrikoje nuo seno graviolos medžio žievė, lapai, šaknys ir vaisiai naudojami gydyti įvairias virusų ir parazitų platinamas ligas, reumatą, atritą, depresiją, virškinimo sutrikimus, kitus negalavimus. Vaisiuose ir lapuose esama daug antioksidantų.

Anonoje esama medžiagos pavadinimu annonaceous acetogenins. Mokslininkai dar nėra išsiaiškinę visų galimų šio vaisiaus šalutinių poveikių. Jį ir iš jo pagamintus produktus saugu vartoti kaip įprasto raciono dalį.

Nuotr. iš „Twitter“/Anonos sultys
Nuotr. iš „Twitter“/Anonos sultys

Tačiau įspėjama, kad dažnas anonos valgymas, iš šio medžio lapų paruoštos arbatos gėrimas gali pažeisti nervų sistemą, sukelti judėjimo sutrikimus, panašius į Parkinsono ligos simptomus, pažeisti kepenis ir inkstus, mažinti kraujo spaudimą.

Skirtingam vėžiui – skirtingos priemonės

Jau seniai kalbama apie tariamas anonos priešvėžines savybes. Socialiniuose tinkluose ir kitur internete retkarčiais pasirodo tvirtinimų, esą šis vaisius gydo vėžį ar net, kaip šiuo atveju, yra veiksmingesnis net už chemoterapiją.

Tokius teiginius aktyviai platina palaikantieji sąmokslo teoriją apie tariamą farmacijos verslo mafiją: neva kompanijos yra susimokiusios gaminti brangius (ir nebūtinai veiksmingus) vaistus arba sukuria ligas, kad po to uždirbtų iš joms gydyti skirtų vaistų, taip pat – kad vaistai yra akių dūmimas, o skiepai – pavojingi, natūralios priemonės esančios veiksmingesnės.

Taip pat skaitykite: Internautai tvirtina radę stebuklingą vaistą nuo vėžio: ar jis tikrai veiksmingesnis už chemoterapiją?

Pasakojimai apie anonos stebuklingą gebėjimą gydyti vėžį paremti ne mokslininkų išvadomis, o nepagrįstomis nuomonėmis ir pavieniais įrodymais.

Laboratoriniais tyrimais tikrai nustatyta, kad dygliuotosios anonos ekstraktas gali sunaikinti kai kurių tipų kepenų ir krūties vėžio ląsteles, atsparias kai kuriems chemoterapijos vaistams.

Esama ir kitų teigiamo anonos poveikio pavyzdžių. Senos ar pažeistos ląstelės paprastai natūraliai žūsta (tai vadinama apoptoze). Vėžio ląstelės dažnai šio genetiškai užprogramuoto proceso išvengia ir išgyvena. Anonos lapų ekstraktas esą gali priversti jas užbaigti natūralų procesą.

Pavyzdžiui, 2014 m. buvo aprašyta amerikietės, kuriai dar 1998-aisiais buvo diagnozuotas krūties vėžys, o vėliau metastazės išplito į kepenis, istorija. Moteris penkerius metus kasdien gėrė anonos medžio lapų arbatą. Paaiškėjo, kad jos būklė išliko stabili ir nepastebėta jokių šalutinių poveikių. Bet jai buvo taikomi ir kiti gydymo būdai, skiriami vaistai.

Be to, kai kurie laboratoriniai tyrimai parodė, kad anona gali neleisti vėžiui metastazuoti, kitaip tariant, plisti į kitus organus.

123RF.com nuotr./Vėžio ląstelės
123RF.com nuotr./Vėžio ląstelės

Tačiau visi tyrimai, parodę didesnį ar mažesnį teigiamą poveikį kovojant su vėžio ląstelėmis, buvo atlikti mėgintuvėliuose laboratorijose arba su gyvūnais. Didesnių studijų su žmonėmis dar nebūta, taigi patikimų įrodymų, kad anona tikrai gali būti efektyvi gydant šią sunkią ligą, juoba pakeisti chemoterapiją, nėra. Pavyzdžiui, neaišku, kokia veikliosios medžiagos dozė pražudytų vėžio ląsteles, bet būtų saugi žmonėms.

Vieno didžiausių sveikatingumo paslaugų tiekėjų Vietname „Vinmec“ teigimu, nors kai kurie laboratoriniai tyrimai parodė, kad anona gali turėti priešvėžinių savybių, nėra jokių klinikinių įrodymų, kad jis gali gydyti vėžį ar užkirsti šiai ligai kelią, kai kalbama apie žmones. Kaip tik įspėjama šiuo vaisiumi ar iš jo pagamintais produktais arba papildais nepakeisti įprasto gydymo.

Portalo 15min anksčiau kalbinta Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės (LSMU) Kauno klinikų gydytoja klinikinė farmakologė Simona Stankevičiūtė pabrėžė, kad teiginiai apie anonos priešvėžines savybes yra tušti, mat skirtingiems navikams taikomas skirtingas gydymas.

Jos teigimu, lyginti tam tikrą vaistą su chemoterapija bendrai yra beprasmiška ir neteisinga: „Onkologinės ligos yra labai įvairios ir šiais laikais skirtingo tipo navikui mes taikome skirtingą gydymą.

Kauno klinikų nuotr./Simona Stankevičiūtė
Kauno klinikų nuotr./Simona Stankevičiūtė

Toks platus teiginys „xx veiksmingesnis už chemoterapiją“ nepasako nieko, nes minėta chemoterapija yra labai įvairi.”

S.Stankevičiūtės žodžiais, bet kokia medžiaga, ar būtų išgauta iš vaisių, ar iš gyvūnų, ar sukurta laboratorijoje, turi praeiti ne vieną etapą, kad būtų patvirtinta ir pradėta naudoti gydyti ligai.

15min verdiktas: melas. Nors esama duomenų, kad dygliuotosios anonos vaisiaus ir lapų ekstraktas gali sunaikinti tam tikrų tipų vėžines ląsteles, reikiami tyrimai dar nebuvo atlikti su žmonėmis. Kol kas nėra įrodymų, kad vaisius gali gydyti vėžį ir kad yra veiksmingesnis už chemoterapiją.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus