Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujoji NATO būstinė pastatyta itin originalios, bet ne santrumpos SS formos

Sąmokslo teorijų platintojai nepaliauja ieškoti NATO sąsajų su naciais. Dabar jiems užkliuvo naujos organizacijos būstinės Briuselyje architektūra. Žiūrint į statinį į viršų jis neva primena raides SS – už Holokaustą atsakingos sukarintos organizacijos pavadinimo santrumpą.
Naujoji NATO būstinė
Naujoji NATO būstinė / Belgijos karinių oro pajėgų nuotr. / nato.int

SS įžiūrėjo rusakalbiai

Dėmesį į tai neseniai atkreipė vienas „Facebook“ vartotojas. Jis savo paskyroje paskelbė nuotrauką, kurioje iš viršaus nufotografuotas neįprasto dizaino statinys.

Jo forma tarytum primena keturis sujungtus stilizuotus žaibus arba du SS ženklus.

„NATO būstinės netoli Vatikano dizainas. Nieko neprimena?“ – aptakiai pakomentavo internautas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai NATO būstinės formoje įžiūrėjo santrumpą SS
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai NATO būstinės formoje įžiūrėjo santrumpą SS

Nors tiesiai to nepasakė, akivaizdu, kad jis turėjo omeny raides SS – Schutzstaffel (vok. Apsaugos būrio) pavadinimo santrumpą. Tai buvo sukarinta organizacija, gimusi iš nacių lyderio Adolfo Hitlerio savanorių asmens sargybinių padalinio, o galiausiai vykdžiusios Holokaustą.

Panašių nuotraukų ir komentarų galima rasti ir kituose socialiniuose tinkluose, įvairiuose tinklalapiuose. Pavyzdžiui, Graikijoje įkurto rusiško puslapio „Atėnų naujienos“ angliškoje versijoje. „Tam tikra prasme dizainas primena kai ką skausmingai pažįstama“, – pradedamas neilga žinutė.

Ji pacituotas ir rusiškame tinklalapyje „Moldavijos naujienos“. Abu tekstai iliustruoti ta pačia nuotrauka, kurioje raudonai nuspalvinta dalis pastato stogo, kad išryškėtų tariamos raidės SS, ir kuria dalijosi minėtas lietuvis.

„Atėnų naujienos“ pateikė tam tikros informacijos apie būstinės statybą: ji vyko 2010-2015 m., darbų kaina išaugo nuo 750 mln. iki 11 mlrd. eurų, pastatas inauguruotas 2017 m., o projektą prižiūrėjo Belgijos Gynybos ministerija ir kariuomenės inžinieriai, „kuriuos akivaizdžiai įkvėpė „flamandų SS legionas“.

Moldaviškame puslapyje šis naratyvas išplėtotas labiau. Priminta, kad „Waffen SS“ karinis dalinys, sudarytas iš belgų savanorių, dalyvavo Antrajame pasauliniame kare nacistinės Vokietijos pusėje, kovėsi Rytų fronte, patyrė didelių nuostolių.

NATO seniai ieško nacių

Panašiomis interpretacijomis dalijamasi jau kurį laiką. Jas yra paneigęs faktų tikrinimo tinklalapis „Snopes“. Nacių minėjimas kartu su NATO yra propagandos mėgstamas naratyvas.

Taip pat skaitykite: Nepaisant ryšių su naciais – į svarbias pareigas: kaip šie asmenys taip iškilo?

Ne vienus metus internete platinami įvairūs koliažai, kuriuose matyti žmonės su nacių uniformomis, kartais net stovintys greta Adolfo Hitlerio, ir tie patys žmonės, kaip galima suprasti, einantys svarbias pareigas tarptautinėse ar kitose organizacijose.

Priklausymas nacistinės Vokietijos kariuomenei, dalyvavimas kare nesutrukdė šiems asmenims užimti svarbius postus NATO ir kitose tarptautinėse organizacijose – tokia žinia lydi nuotraukas.

Taip pat skaitykite: Prieš NATO renginį – mitas apie nacius Aljanse: kodėl Vermachto kariai darė tokią karjerą

Sąsajų aktyviai ieškoma šiuo metu Europoje ir greta jos vykstant karams. Rodant vaizdus iš Palestinos, Sirijos, Jemeno, Irako, Afganistano NATO gretinama su naciais.

Įrašu bandoma sudaryti įspūdį, tariamai NATO sukūrė naciai
Įrašu bandoma sudaryti įspūdį, tariamai NATO sukūrė naciai

Taip pat skaitykite: Neįsiskaitė į biografijas: vėl ieško nacių veikėjų tarp NATO sukūrusių žmonių

Bet šios paralelės klaidina. Nors koliažuose matomi žmonės tikrai kovojo Antrajame pasauliniame kare nacistinės Vokietijos pusėje, jie tik tarnavo kariuomenėje ir partijai nepriklausė. Vienas iš jų prie kariuomenės prisijungė galvodamas apie mokslininko kelią, kitas net siekė nužudyti Adolfą Hitlerį, trečias savo praeitį sugebėjo ilgus metus nuslėpti.

Tad vienareikšmiškai teigti, kad į svarbias pareigas buvo skiriami naciai, negalima. Šių žmonių karjerų posūkiams suprasti ir įvertinti reikia konteksto, kuris paprastai nepateikiamas.

Vaizdas priklauso nuo kampo

Panašiai elgiamasi ir su NATO pastatu (čia galima virtualiai pasivaikščioti po vidų) – jis rodomas nufotografuotas tam tikru kampu ir išryškinus tai, ką norima pamatyti.

Marc Detiffe nuotr. / nato.int/Naujoji NATO būstinė
Marc Detiffe nuotr. / nato.int/Naujoji NATO būstinė

Naujosios būstinės statybos buvo suplanuotos dar amžių sandūroje. Buvo siūlomi įvairaus dizaino statiniai. Konkursą laimėjo SOM („Skidmore, Owings & Merrill“) ir + „Assar Architects“ (britų, amerikiečių ir belgų konsorciumo“) parengtas projektas.

Tiesa, pastato vaizdas brėžiniuose buvo kiek kitoks. Jį turėjo sudaryti lygiagretūs pailgi blokai – keturi ilgesni ir trys juos jungiantys trumpesni.

Projekto idėja buvo išlaikyta, bet viso pastato forma kiek pasikeitė – galiausiai iškilo aštuoni vienodi priešpriešais sustatyti ir užtrauktuko principu sujungti blokai.

Kompiuterinis jų maketas buvo paviešintas dar 2010 m., sudarius sutartį dėl statybų. Šis paveiksliukas taip pat platinamas, ant stogo išskyrus raides SS.

Tariamai žaibo formos SS matyti, į pastatą žiūrint iš viršaus tam tikru kampu. Kitu atveju statinys iš viršaus gali priminti, pavyzdžiui, užtrauktuką, šakutės dantukus ir pan.

NATO atstovų teigimu, būstinės forma primena sunertus pirštus. Tai simbolizuoja organizacijos vienybę ir bendradarbiavimą.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Naujoji NATO būstinė nėra SS formos – šios raidės matomos tik žiūrint į pastatą iš viršaus tam tikru kampu. Tariamos organizacijos sąsajos su naciais yra populiarus propagandos naratyvas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus