Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aukščiausi šalies pareigūnai dalyvauja NATO viršūnių susitikime

Prezidentas Gitanas Nausėda, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas  ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen vieši Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur pirmadienį-trečiadienį vyksta Vašingtono NATO viršūnių susitikimas.
Kovinių grupių vadų sutikimas „3+3 Formatu“ Rukloje
Kovinių grupių vadų sutikimas „3+3 Formatu“ Rukloje / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, G. Landsbergis pasisakys NATO Viešojo forumo diskusijoje, kartu su Šiaurės ir Baltijos šalių kolegomis dalyvaus analitinio centro „Atlantic Council“ organizuojamame seminare saugumo tema, diskutuos apie Vašingtono susitikimo prioritetus. Taip pat ministro darbotvarkėje – dvišaliai susitikimai su JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoju, JAV Senato nariais ir kitų NATO sąjungininkių užsienio reikalų ministrais.

Krašto apsaugos ministerijos teigimu, L. Kasčiūnas susitiks su Pensilvanijos nacionalinės gvardijos vadu gen. mjr. Marku J. Schindleriu (Marku J. Šindleriu), dalyvaus dvišaliuose susitikimuose su Nyderlandų, Čekijos bei Kroatijos gynybos ministrais, diskutuos apie gynybos pramonės stiprinimą, dalyvaus kitose susitikimo paraštėse vykstančiose diskusijose.

Savo ruožtu G. Nausėda viršūnių susitikime dalyvaus iki liepos 10-osios, kadangi kitą penktadienį jis bus inauguruotas antrajai Lietuvos prezidento kadencijai.

Kaip pranešė Seimo kanceliarija, parlamento vadovė Vašingtone pirmadienį susitiks su JAV Kongreso pirmininku Maiku Johnsonu (Maiku Džonsonu) ir išeivius iš Baltijos šalių vienijančios nevyriausybinės JAV organizacijos JBANC atstovais. Trečiadienį V. Čmilytė-Nielsen susitiks ir su NATO valstybių parlamentų pirmininkais. Kartu su ja išvyko Seimo delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininkas Audronius Ažubalis.

Vašingtono susitikimas bus pirmasis, kuriame dalyvaus naujausia gynybos bloko narė Švedija. Tris dienas truksiančiuose NATO viršūnių posėdžiuose taip pat dalyvaus Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, susitiks Vilniaus susitikime pernai įkurta NATO ir Ukrainos Taryba. Taip pat bus surengta bendra sesija su Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono sąjungininkėmis Australija, Japonija, Naująja Zelandija beu Pietų Korėja ir Europos Sąjungos atstovais.

NATO viršūnių susitikime Aljanso lyderiai diskutuos, dėl ilgalaikės paramos Ukrainai, Ukrainos karių mokymų, galimos Kyjivo narystės Aljanse.

Lietuva Vašingtone nori pradėti diskusiją dėl valstybių įsipareigojimo skirti gynybai nuo 2,5 proc. BVP.

Estijos prezidentas Alaras Karisas šeštadienį Vilniuje sakė, kad Baltijos šalys Vašingtone pristatys pajėgumų vystymo planą, ragins užpildyti praėjusiais metais Vilniuje vykusiame Aljanso vadovų susitikime patvirtintus regioninius gynybos planus būtinais kariniais pajėgumais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus