Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 04 05

Buvęs žvalgybininkas Dainius Dabašinskas: Lietuvos VSD surinkta informacija apie Rusijos šnipą padėjo demaskuoti Hermanną Simmą

Valstybės saugumo departamento (VSD) surinkta informacija apie Rusijos žvalgo kontaktus su Estijos pareigūnu Hermannu Simmu padėjo demaskuoti šį prieš trejus metus nuteistą šnipą, teigia buvęs VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas Dainius Dabašinskas.
Dainius Dabašinskas
Dainius Dabašinskas / Olgos Posaškovos (LRS archyvas) nuotr.

Ketvirtadienį portale delfi.lt paskelbtame interviu D.Dabašinskas sakė, kad operacija į Estiją buvo perkelta dėl VSD nustatytų Rusijos žvalgo Sergejaus Jakovlevo kontaktų.

„VSD surinkta informacija apie šio Rusijos žvalgo kontaktus su Estijos gynybos ministerijos pareigūnu H.Simmu privertė koreguoti planus ir operacijos įgyvendinimą perkelti į Estiją, kur buvo pats vertingiausias Rusijos žvalgo agentas, prieidavęs ne tik prie Estijos, bet ir prie NATO paslapčių“, – sakė D.Dabašinskas.

Pasak jo, Rusijos žvalgo S.Jakovlevo „kontaktai Lietuvoje ir jų turinys buvo kontroliuojami, tad galima sakyti, kad žala atskleidžiant Lietuvos, NATO ar ES paslaptis nebuvo padaryta“.

„Tiesa, politinės, ekonominės informacijos, duomenų apie partijas ir jų lyderius, kurių nesurinksi iš viešų šaltinių, jam pavyko surinkti. Tačiau tokia informacija neturėjo jokios įslaptinimo žymos“, – kalbėjo D.Dabašinskas, šiuo metu dirbantis Seimo vicepirmininko Algio Čapliko patarėju.

Vasario mėnesį D.Dabašinskas Estijos prezidento sprendimu buvo apdovanotas 3-iojo laipsnio Estijos Marijos žemės Kryžiaus ordinu. Toks žingsnis Lietuvoje sulaukė prieštaringų vertinimų.

Vasario mėnesį D.Dabašinskas Estijos prezidento sprendimu buvo apdovanotas 3-iojo laipsnio Estijos Marijos žemės Kryžiaus ordinu. Toks žingsnis Lietuvoje sulaukė prieštaringų vertinimų.

Buvęs Lietuvos vadovas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis sakė, kad jį ši žinia apstulbino – politiko nuomone, dėl šmeižto po saugumo karininko Vytauto Pociūno žūties D. Dabašinskas apskritai turėjo būti nušalintas nuo Lietuvai svarbių klausimų sprendimo, todėl dabar svarbu išsiaiškinti, kas pasiūlė jį Estijos prezidento apdovanojimui.

Pats D.Dabašinskas interviu sakė, kad šį apdovanojimą vertina „kaip VSD žvalgybos grupės, vykdžiusios Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos žvalgo veiklos daugelyje NATO šalių neutralizavimo operaciją, ilgamečio ir kruopštaus darbo įvertinimą“.

Už paslapčių saugumą Estijos gynybos ministerijoje buvęs atsakingas H. Simmas sulaikytas 2008 metų rugsėjį.

Jam buvo pateikti kaltinimai paslapčių atskleidimu Rusijai nuo 1995 metų. H. Simmas pripažino savo kaltę ir buvo nuteistas kalėti 12,5 metų.

D.Dabašinskas VSD dirbo nuo 1994 metų, prieš tai tarnavo Antrajame operatyvių tarnybų departamente prie Krašto apsaugos ministerijos. 2001 metais jis buvo paskirtas VSD generalinio direktoriaus pavaduotoju, šias pareigas ėjo iki 2009 metų rudens. 2009-2010 metais D.Dabašinskas dirbo Lietuvos ambasados Kijeve ministru patarėju.

D.Dabašinsko pavardė kontroversiškai minėta po V.Pociūno žūties atliktame parlamentiniame tyrime, po kurio iš pareigų buvo priverstas pasitraukti tuometinis VSD vadovas Arvydas Pocius.

D.Dabašinskas minėtas ir parlamentinio tyrimo dėl galimų JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimų Lietuvoje, kurį atliko Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, išvadose. Jose teigiama, kad D. Dabašinskas su tuometiniu VSD generalinio direktoriaus A.Pociaus žinia mažiausiai du kartus sudarė galimybę JAV pareigūnams nekliudomai patekti prie orlaivių, kurie siejami su CŽV.

Seimas siūlė Generalinei prokuratūrai ištirti, ar Mečio Laurinkaus, A.Pociaus ir D.Dabašinsko veiksmuose nebuvo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ar įgaliojimų viršijimo požymių, nes būta įtarimų, kad jie tinkamai apie vykdomą bendradarbiavimą su CŽV neinformavo valstybės vadovų.

Generalinė prokuratūra padarė išvadą, kad nėra pagrindo minėtų asmenų traukti baudžiamojon atsakomybėn. Anot prokurorų, D.Dabašinsko ir jo kolegų veiksmuose buvo drausminio nusižengimo požymių, bet už tai bausti jau nebuvo galima, nes buvo suėjęs senaties terminas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus