Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Deramasi dėl „pandemijos sutarties“: ar ji reikš PSO diktatūrą per pandemiją?

Jau keletą metų viešumoje aptarinėjama ir nemažai klaidinančių interpretacijų sulaukusi Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) „pandemijos sutartis“ pelnė dėmesio net Lietuvos Seime. Sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui teko raminti, kad dėl šio dokumento nacionalinės sveikatos politikos nereikės atsisakyti. Nepaisant to, socialiniuose tinkluose toliau plinta įrašai apie PSO galių sustiprinimą.
Tyrimai dėl koronaviruso
Tyrimai dėl koronaviruso / 123RF.com nuotr.

„Nėra privalomumų“

Apie sutartį gegužės 16-osios Seimo posėdyje ministro užklausė parlamentaras Aidas Gedvilas. Anot jo, „vi­suo­me­nė ne­ri­mau­ja dėl tos PSO su­tar­ties pan­de­mi­nės ir tarp­tau­ti­nių svei­ka­tos tai­syk­lių“.

Mišrios Seimo narių grupės narys teiravosi, kad skelbiamas jau galutinis sutarties projekto variantas, ko­kius pa­siū­ly­mus dėl dokumentų Lie­tu­va yra pa­tei­ku­si ir pan.

Lukas Balandis/BNS nuotr. Arūnas Dulkys
Lukas Balandis/BNS nuotr. Arūnas Dulkys

A.Dulkio žodžiais, ga­lu­ti­nio su­tar­ties teks­to dar nė­ra, neseniai buvo pateiktas nau­jas pro­jek­tas, ge­gu­žės 23-iąją vėl turi rinktis de­ry­bi­nė grupė.

„Ne­rei­kia jau­din­tis, kad bus pa­da­ry­ta kaž­kas ne­at­sa­kin­go, nes PSO asam­blė­jo­je mė­ne­sio pa­bai­go­je tik­rai jo­kios su­tar­tys ne­bus pa­si­rašomos.

O kas bus dar­bo­tvarkėje, ar tai bus dis­ku­si­ja, tę­si­nys dėl tos su­tar­ties, ar bus su­tar­ta kon­sen­su­su dėl kaž­ko­kių su­tar­ties, sa­ky­ki­me, es­mi­nių punk­tų, šiuo me­tu nė­ra ži­no­ma.

Net ir aš dar ši­to ne­ži­nau, nes Eu­ro­pos Są­jun­gos var­du dir­ba ben­dra dar­bo gru­pė, kur žmo­nės tą dar­bą ir da­ro“, – Seimo posėdyje kalbėjo ministras.

Vi­si mū­sų pa­siū­ly­mai yra dėl to, kad kuo ge­riau bū­tų su­ko­or­di­nuo­tas ne tik vak­ci­nų, bet ap­skri­tai vi­sų vais­ti­nių pre­pa­ra­tų pa­sie­kia­mu­mas vi­so­se ša­ly­se.

Anot jo, pasirašius sutartį sektų ra­ti­fi­ka­vi­mo pro­ce­sas – vyktų dis­ku­si­ja par­la­men­te ir ki­ti eta­pai.

„Vi­si mū­sų pa­siū­ly­mai yra dėl to, kad bū­tų kuo ge­riau su­ko­or­di­nuo­ta val­dant at­ei­ties pan­de­mi­jas, kad kuo ge­riau bū­tų su­ko­or­di­nuo­tas vi­sas ne tik vak­ci­nų, bet ap­skri­tai vi­sų vais­ti­nių pre­pa­ra­tų pa­sie­kia­mu­mas vi­so­se ša­ly­se: ir to­se, ku­rios yra tur­tin­gos, ir že­mų pa­ja­mų ša­ly­se, ir kad bū­tų kuo dau­giau ko­or­di­nuo­ja­mų veiks­mų.

Ir tik­rai ten nė­ra jo­kios kal­bos apie kaž­ko­kius pri­va­lo­mu­mus. No­riu nu­ra­min­ti, kad mes ne­at­si­sa­ko­me sa­vo na­cio­na­li­nės svei­ka­tos po­li­ti­kos, kad ne­be­tu­rė­si­me kaž­ko­kio bal­so. Ten tik­rai yra kal­ba­ma ne apie tai, Lie­tu­va, be abe­jo, to­kių da­ly­kų net ir ne­pa­lai­ky­tų“, – tikino A.Dulkys.

Dokumentą A.Gedvilas taip pat pakomentavo savo paskyroje „Facebook“.

Įrašų apie ruošiamą Pasirengimo pandemijai sutartį „Facebook“ esama ir daugiau (pavyzdžiui, kad nemažai šalių atsisakė ją pasirašyti).

„PSO nenusiramina. Jie jau atvirai skelbiasi „World Goverment“ (angl. „Pasaulio vyriausybe“). Ukrainos karas į pabaigą – vadinasi, vėl bus virusas“, – prieš mėnesį aiškino vienas internautas ir prognozavo, kad laukia nauja vakcinacija.

Kiti to paties socialinio tinklo vartotojai pastaruoju metu džiaugėsi (čia, čia), kad „visuotinis pasipriešinimas duoda rezultatų“ – PSO darbo grupė tariamai atsitraukia nuo beveik visų reikalavimų padidinti organizacijos galias, jos rekomendacijos ir toliau lieka neprivalomos.

Internautai aktyviai dalijosi panašiu tekstu iš tinklalapio „Sapere aude“, taip pat – vadinamojo Sveikatos teisės instituto kreipimusi į Sveikatos apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijas su prašymu pateikti

Derybos – nuo 2021-ųjų

Kas yra PSO Pasirengimo pandemijai sutartis ir kodėl kyla tokios aistros dėl jos?

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vadinamoji Pasaulio sveikatos organizacijos „pandemijos sutartis“ jau kurį laiką gimdo įvairias melagienas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vadinamoji Pasaulio sveikatos organizacijos „pandemijos sutartis“ jau kurį laiką gimdo įvairias melagienas

2021-ųjų kovą grupė pasaulio lyderių, tarp kurių buvo ir tuometis JK premjeras Borisas Johnsonas, pasiūlė paruošti susitarimą dėl pasirengimo ir atsako į pandemijas. Beje, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles’is Michelis kažką panašaus siūlė dar 2020 m. lapkritį.

Besivystančios šalys skundžiasi nematančios garantijos, kad su kita pandemija, jei tokia kiltų, joms pavyktų tvarkytis geriau.

Iniciatyva buvo perduota į PSO rankas – organizacijai teko atsakomybė derėtis, ruošti projektą ir diskutuoti dėl jo naujai suburtoje tarpvyriausybinėje grupėje.

Prasidėjus susirgimų COVID-19 bangai paaiškėjo, kad pasaulis nebuvo pasiruošęs niekam panašaus, tad daugelis šalių užtruko efektyviai atsakyti į užkrato plitimą.

Prieš gerus trejus metus minėta lyderių grupė pareiškė: „Pagrindinis šios sutarties tikslas – skatinti visų vyriausybių ir visos visuomenės požiūrį, stiprinti nacionalinius, regioninius ir pasaulinius gebėjimus bei atsparumą būsimoms pandemijoms.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Tai apima ir tarptautinio bendradarbiavimo stiprinimą, siekiant pagerinti, pavyzdžiui, perspėjimo sistemas, dalijimąsi duomenimis, mokslinius tyrimus ir vietos, regioninę bei pasaulinę medicinos ir visuomenės sveikatos apsaugos priemonių, pavyzdžiui, vakcinų, vaistų, diagnostikos ir asmeninių apsaugos priemonių, gamybą bei platinimą.“

Pagrindinis sutarties tikslas – skatinti visų vyriausybių ir visos visuomenės požiūrį, stiprinti nacionalinius, regioninius ir pasaulinius gebėjimus bei atsparumą būsimoms pandemijoms.

Sutarties koncepcija buvo išdėstyta dar 2021-ųjų spalį, o pradinis sutarties projektas (angliškai pavadintas „Zero Draft“ – „Nuliniu juodraščiu“) – 2023 m. vasarį. Pastarasis buvo tik pagrindas diskusijoms. Tad derybos dėl teksto, jo pildymas ir keitimas užsitęsė iki šiol, nors tikėtasi dokumentą pasirašyti gegužės pabaigoje vyksiančioje Pasaulio sveikatos asamblėjoje.

Naujausia sutarties versija buvo paskelbta balandžio 22 d. Šiuo metu aktyviausiai deramasi dėl pandemijos apibrėžimo ir paskelbimo procedūros; kaip sutartis veiktų kartu su Tarptautinėmis sveikatos priežiūros taisyklėmis (teisine priemone, kuri apibrėžia valstybių teises ir pareigas valdant konkrečias ekstremalias situacijas, bet kuri vertinama kaip nepakankama pandemijų atveju).

Be kita ko, diskutuojama dėl pagrindinių tarptautinių principų, kuriais bus vadovaujamasi sutartyje (žmogaus teisių, suvereniteto, teisingumo, solidarumo, skaidrumo, atskaitomybės ir kt.); kaip valstybės ir PSO turėtų bendradarbiauti ruošiantis pandemijoms bei finansuoti pasirengimą ir reagavimą; sveikatos priežiūros sistemų atsparumo ir gebėjimo reaguoti stiprinimo.

Skelbiama, kad pagrindiniai ginčytini klausimai susiję su sveikatos priežiūros produktų, susijusių su pandemija, dalijimusi dovanojant juos besivystančioms valstybėms bei nustatant prieinamas kainas, taip pat – su dalijimusi duomenimis apie patogenus.

Tačiau besivystančios šalys skundžiasi, kad susitarime nematančios garantijos, kad su kita pandemija, jei tokia kiltų, joms pavyktų tvarkytis geriau.

Sutartis – tarp valstybių, ne su PSO

Rengiamą sutartį lydi ir melagienos, dauguma kurių susijusios su tariamai sustiprėsiančiomis PSO galiomis.

Socialiniuose tinkluose ir įvairiuose tinklalapiuose aiškinama, esą organizacijai bus suteikta neribota valdžia kontroliuoti atskirų šalių politiką pandemijos metu, įskaitant skiepijimą, karantinus, mokyklų uždarymus, žmonių stebėjimą, kaukes ir pan., o sutartis būsianti viršesnė už konstitucijas.

Nei sutarties projekte, nei paraleliai svarstomuose Tarptautinių sveikatos priežiūros taisyklių papildymuose nesiūloma valstybių suverenumą paaukoti dėl PSO.

Ekrano nuotr. iš apps.who.int/Sutarties projekto ištrauka, pabrėžianti atskirų šalių suverenitetą.
Ekrano nuotr. iš apps.who.int/Sutarties projekto ištrauka, pabrėžianti atskirų šalių suverenitetą.

Priešingai, atkreipė dėmesį portalas „Times of Malta“, – jau pirmajame įvadinio skyriaus punkte pabrėžiamas šalių suverenitetas nustatyti savo sveikatos priežiūros politiką ir spręsti „visuomenės sveikatos klausimus, ypač pandemijų prevenciją, pasirengimą joms ie reagavimą bei sveikatos sistemų atkūrimą“.

Tą patį teigė ir naujienų agentūra „Reuters“, ir pripažintas medicinos žurnalas „The Lancet“ – derybų metu suverenumo principas nuolat pabrėžiamas.

Naujienų agentūros AP teigimu, savanoriška sutartis (kurią dar gali reikėti ratifikuoti visoms 194 valstybėms narėms) nebūtų viršesnė už atskirų šalių teisę įgyvendinti savus su pandemija susijusius sprendimus. 30 puslapių dokumente norima išdėstyti bendresnio pobūdžio rekomendacijas, susijusias su tarptautiniu bendradarbiavimu siekiant užkirsti kelią pandemijoms, joms ruoštis ir į jas atsakyti.

Deryboms vadovauja PSO, bet ji nebūtų sutarties signatarė. Dokumentas yra susitarimas tarp atskirų šalių – organizacijos narių, o ne su PSO. Taigi turinys turėtų būti parengtas ne jos, o pačių valstybių.

Ir pokalbiai vyksta ne už uždarų durų, kaip kartais teigiama. Visas procesas dokumentuojamas Tarpvyriausybinės derybų grupės tinklalapyje. Susitikimai yra transliuojami ir įrašomi, reguliariai skelbiamos jų ataskaitos.

Susiejo su pasikėsinimu į R.Fico

Melagieną apie PSO viršenybę ir žmogaus teisių pažeidimus, jei sutartis įsigaliotų, aktyviai platina kraštutinių dešiniųjų partijos, pavyzdžiui, Slovakijos ekstremistinis judėjimas „Republika“. Dar daugiau – pats šios šalies, kurioje būta neefektyvaus tvarkymosi su pandemija, premjeras Robertas Fico priešinosi dokumentui.

„Slovakija sako „ne“ PSO: vyriausybė nepalaikys dabartinės PSO sutarties dėl pandemijos versijos, – džiaugėsi viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos. – Šalies Sveikatos apsaugos ministerija pažymėjo, kad jie nepalaikys jokių dokumentų, silpninančių Slovakijos, kaip suverenios valstybės, pozicijas.“

Tie, kurie garsiai priešinosi kovos su COVID-19 priemonėms – kaukėms, vakcinavimui ir kt., kartais ir pradėjo nuo to politinę karjerą, dabar aktyviai kritikuoja PSO sutartį. Jie aiškina, esą dokumentas įtvirtins organizacijos diktatą ir pamins žmogaus teises, kad organizaciją kontroliuoja filantropas Billas Gatesas.

JAV Atstovų Rūmų narė respublikonė Marjorie Taylor Greene po pasikėsinimo į R.Fico iškėlė keistą versiją – esą tai įvyko dėl jo priešinimosi „pandemijos sutarčiai“.

15min verdiktas: iš dalies melas. Internete klaidingai aiškinama, esą vadinamoji „pandemijos sutartis“ padidins PSO galias. Projekte pabrėžiamas atskirų šalių suverenitetas ir teisę nustatyti savo sveikatos priežiūros politiką.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus