Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 07 26

Elektroninis mokinio pažymėjimas: viena kortelė – viskam

Šį rudenį Lietuvos mokyklas pasieks pirmieji e. mokinio pažymėjimai – kortelės su mikroprocesoriumi. Naujasis e. pažymėjimas bus ne tik dokumentas, bet ir, pavyzdžiui, viešojo transporto bilietas, bibliotekos skaitytojo pažymėjimas, nuolaidų kortelė ar net piniginė.
/ Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

2012-ųjų gegužės 25 d. švietimo ir mokslo ministro įsakymu formaliai įteisinta e. mokinio pažymėjimo galimybė. Šiuo metu jau apie 100 mokyklų pradėjo naujo pažymėjimo įsivedimo procesą.

Mokyklos apsisprendžia pačios

E. mokinio pažymėjimas nėra privalomas – sprendimą jį įsivesti priima mokyklų tarybos, taigi, tiek mokyklos administracija, tiek mokinių tėvai turi pasakyti, ar jiems reikia šios naujovės. „Mes matėme, kad tas kelias, kai mes nevertėme rinktis elektroninio dienyno, veikia geriausiai, nes buvo mažiausias pasipriešinimas ir geriausias rezultatas. E. pažymėjimas nėra būtinybė, išlieka popierinis – kam jo pakanka, tas gali naudotis“, – teigia švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys.

Pačių kortelių pagaminimu rūpinasi Švietimo aprūpinimo centras, tačiau įsigyti pažymėjimus mokyklos gali ne tik iš jo, bet ir iš kitų tiekėjų – jų šiuo metu yra du. Tokiu atveju mokykloms nebereikia rūpintis papildomų funkcijų, tokių kaip e. bilietas, įvedimu. Kiekviena mokykla taip pat gali pasirinkti tas paslaugas, kurios jai bus reikalingos.

Vilniaus savivaldybė kartu su septyniomis Vilniaus mokyklomis įgyvendina pilotinį e. mokyklos projektą ir šiuo metu yra paskelbusi viešųjų pirkimų konkursą. Funkcijos, kurias numato savivaldybė – analogiškos kitų tiekėjų siūlomoms. Tai e. bilietas, bibliotekos sistema, atsiskaitymai valgykloje ir įėjimo į mokyklą kortelė.

Tiesiogiai į Švietimo aprūpinimo centrą kol kas nesikreipė nei viena mokykla, tačiau tokia galimybė yra. Tiesa, tokiu atveju mokyklai reikėtų pačiai pasirūpinti informacinėmis sistemomis, įsigyti reikiamą techniką (kortelių skaitytuvus ir pan.) ir, jei reikia, susiderinti su viešojo transporto bei kitų paslaugų tiekėjais.

„Mes elgiamės su pažymėjimu panašiai kaip su e. dienynu. Numatome tam tikras kryptis, bet nereguliuojame, ką mokyklos turėtų užsisakyti – čia taip pat nereguliuojame, kokios paslaugos turi būti“, – analogiją su e. dienynu toliau brėžė viceministras.

Mokyklai įsivedus e. mokinio pažymėjimus, popierinių joje neturėtų likti, nes, pasak V. Bacio, tokiu atveju būtų sudėtinga vesti pažymėjimų apskaitą. Tačiau patys tiekėjai teigia, kad tai gali būti įmanoma, be to, popierinis dokumentas tarnautų kaip elektroninio pakaitalas pametus e. pažymėjimą ir laukiant, kol bus pagamintas naujas.

Skatins akademinius pasiekimus

E. mokinio pažymėjimą šiuo metu įsigyti siūlo dvi privačios bendrovės – UAB „NEVDA“, sukūrusi e. dienyno sistemą „Tavo Mokykla“ (TAMO) ir UAB „ID4S“ su VšĮ „E2K“.

Abiejų tiekėjų siūlomos paslaugos panašios – e. bilietas, atsiskaitymas mokyklos valgyklose ir kitur, bibliotekos sistema, įėjimo į mokyklą kortelė. Papildomų funkcijų – visa aibė, ir jų žadama dar daugiau ateityje.

Štai TAMO pažymėjimą įsigijusios mokyklos jau nuo rudens galės naudotis elektronine „Mokipay“ pinigine ir akademinio pasiekimo skatinimo programa – TAMO taškais. „Mūsų idėja – skatinti mokinius gerai mokytis, gerai lankyti pamokas ir už tai gauti TAMO taškus, kuriuos jie galėtų panaudoti ir, tarkim, gauti nuolaidas knygyne, pigiau ar nemokamai pasižiūrėti filmą kino teatre „Forum Cinemas“. „Mokipay“ turi apie 300 atsiskaitymo vietų, tas ratas plečiamas ir ieškoma partnerių, kurie norėtų dirbti kartu“, – teigia TAMO projekto vadovė Viktorija Burlinskaitė.

Kitos paslaugos turėtų atsirasti vėliau. Be jau minėtų, TAMO siūlo ir socialinio maitinimo apskaitą.

Pažymėjime – ir medicininė informacija

Agnė Zalanskaitė, UAB „ID4S“ direktorė, tikina, kad jų mokinio pažymėjimai mokyklas pasieks iki lapkričio 15 d. ir juose jau bus integruoti e. bilietai (Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje), nuolaidų programa ir galimybė susieti pažymėjimą su bendrovės „Tele2“ kortele „Pildyk“.

Vėliau žadama įdiegti mokyklų ir mokinių poreikiams pritaikytų programų „Pienas vaikams“ ir „Vaisiai vaikams“, neformalaus ugdymo užsiėmimų lankymo apskaitos sistemas, taip pat pavėžėjimų apskaitos sistemą pritaikytą toms savivaldybėms, kurios neturi e. bilieto ir kuriose didelė dalis mokinių gyvena toli nuo mokyklos ir naudojasi tarpmiestiniu transportu.

„Elektroninio mokinio pažymėjimo turėtojams taip pat pasiūlysime specializuotą nuolaidų programą. Jau esame pasirinkę partnerius, kurių kompetencija pasitikime ir kartu su jais kuriame būtent mokiniams pritaikytą nuolaidų programą, orientuotą į jų mokimosi, tobulėjimo, pažinimo, laisvalaikio poreikius“, – teigia A. Zalanskaitė.

Dar tolimesnėje ateityje „ID4S“ ketina įdiegti įėjimo į mokyklą kontrolės sistemas, bibliotekos (ne tik mokyklos, bet ir apskritai visų viešųjų Lietuvos bibliotekų) abonementą.

„Mąstome ir apie svarbiausios mokinio sveikatos informacijos užfiksavimą jo pažymėjime. Nesitikime šios funkcijos įgyvendinti per ateinančius metus ar dvejus, tačiau analizuojame kitose valstybėse įgyvendintus pavyzdžius. Įdiegus šią funkcija įvykusios nelaimės atveju medicinos darbuotojai nesudėtingai ir itin operatyviai gautų svarbiausią informaciją apie mokinio sveikatos būklę, istoriją“, – idėjomis ateičiai dalijasi A. Zalanskaitė.

Ar mokėsime naudotis naujomis galimybėmis?

V. Burlinskaitė sutiko, kad šį rudenį mokyklose gali kilti nemažai chaoso – iki rugsėjo liko nedaug laiko, šiuo metu dauguma mokyklų administracijų atostogauja. Perėjimas prie e. pažymėjimų tiek mokyklų administracijoms, tiek mokiniams ir jų tėvams gali būti sudėtingas. Reikia turėti omenyje, kad kažkokių – ar popierinių, ar elektroninių – pažymėjimų mokiniams reikės jau rugsėjo pradžioje, kai pasibaigs senųjų galiojimas.

Kitas sudėtingas klausimas – kompiuterinis mokinių ir jų tėvų raštingumas. Ypač vyresnės kartos tėvams gali kilti įvairių sunkumų registruojantis prie sistemos, išnaudojant įvairias pažymėjimo funkcijas. V. Burlinskaitė patikino, kad yra ruošiama mokomoji medžiaga mokiniams ir jų tėvams.

Tačiau, jos nuomone, neturėtų kilti per daug sunkumų: „TAMO siūlomas pažymėjimas yra susietas su TAMO sistema, turinčia 400 tūkst. vartotojų, tarp jų – 150 tūkst. tėvų, kuriems sistema jau yra pažįstama. Tie įgūdžiai, kuriuos jie jau turi, turėtų jiems padėti naudotis ir pažymėjimo teikiamomis galimybėmis.“

A. Zalanskaitės teigimu, jei tėvai nemokės naudotis sistema, jiems padės jų vaikai, tačiau sistemos pristatymus UAB „ID4S“ ketina organizuoti.

TAMO sistemoje jau užsiregistravo 13 mokyklų, su UAB „ID4S“ sutartis pasirašė 72, ketinimo protokolus – virš 100 mokyklų. Švietimo ministerija šiuo metu yra užsakiusi pagaminti 90 tūkst. kortelių. Iš viso 1278 Lietuvos mokyklose mokosi apie 390 tūkst. mokinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas