-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 04

Feisbuke meluojama, neva dėl G.Floydo mirties kaltas JAV komikas

Socialiniame tinkle skelbiama sąmokslo teorija, neva George'ą Floydą nužudė ne JAV policijos pareigūnas, o komikas. Taip pat aiškinama, kad nužudyti prispaudus kaklą keliu – neįmanoma. Tai nėra tiesa.
JAV tęsiasi protestai dėl George'o Floydo nužudymo
JAV tęsiasi protestai dėl George'o Floydo nužudymo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Viskas puikiai surežisuota – baltaodis nužudo juodaodį. Plius faras.
Bet įsigilinus, neįmanoma nužudyti „užsmaugiant“ aukai gulint ant pilvo ir spaudžiant kaklo viršutinę dalį. Manau bet koks teismo ekspertas tai patvirtins“, – skelbiama socialinio tinklo grupėje „Q-ANON Lithuania, WWG1WGALT“.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Įrašą lydi nuotrauka, kurioje pateikiama Jungtinėse Valstijose žinomo komiko Bernardo Jay Bailey fotografija greta G.Floydo žmogžudyste įtariamo Dereko Chauvino fotografijos.

Tiek įrašo teiginiai, tiek ir pateikiama nuotrauka neturi nieko bendra su realybe.

Autopsija atlikta

Įrašo skelbimo dieną G.Floydo kūno autopsija jau buvo. Nepriklausomi medicinos ekspertai konstatavo, kad vyras buvo nužudytas uždusinant. Naujienų agentūra „Reuters“ apie tai pranešė dar birželio 1 d.

Tuo metu įrašą lydinčioje nuotraukoje keliama prielaida, esą dėl G.Floydo mirties kaltas komikas, – neturi pagrindo. Nuotraukoje bandoma įrodyti, kad B.Bailey ir G.Floydo nužudymu kaltinamas D.Chauvinas yra tas pats asmuo.

15min.lt koliažas/Benjaminas Bailey (kairėje) ir Derekas Chauvinas (dešinėje)
15min.lt koliažas/Benjaminas Bailey (kairėje) ir Derekas Chauvinas (dešinėje)

Tačiau palyginus geresnės kokybes abiejų vyrų nuotraukas nesunku įžvelgti, kad tai nėra tas pats žmogus. Skiriasi akių spalvos, ausų ir nosies formos, veido struktūra.

Dar daugiau – D.Chauvinas šiuo metu yra sulaikytas, o B.Bailey aktyviai reiškiasi tviteryje, dalijasi naujais vaizdo įrašais su savo pasirodymais, bendrauja su publika.

15min vertinimu, tiek nuotraukoje, tiek ir įraše išsakyti teiginiai yra klaidinantys. Dėl G.Floydo nužudymo įtariamas D.Chauvinas, buvęs Mineapolio policijos pareigūnas, kuris šiuo metu suimtas. Mirusiojo autopsija rodo, kad uždusinti žmogų vis dėlto galima.

Sąmokslo teorijų žavesys

Nors tokio pobūdžio įrašas iš pažiūros veikiau primena pokštą nei argumentuotą nuomonę, taip gali atrodyti todėl, kad tai „QAnon“ sąmokslo teorijos dalis.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Šiai prijaučiantieji dievina Donaldą Trumpą, kuris turi išgelbėti pasaulį nuo jį valdančių Rotschildų, Rockefellerių, iliuminatų, žydų ir Saudo Arabijos šeichų.

Dėl šios priežasties įraše neatsitiktinai minimas ir verslininkas George'as Sorosas. Ultradešiniųjų gretose jis – vienas didžiausių priešų. Naujausia sąmokslo teorija skelbia, kad protestai JAV pakurstyti būtent G.Soroso, taip siekiant užkirsti kelią D.Trumpo perrinkimui.

„QAnon“ šalininkų idėjos neapleidžia ir kai kurių mūsų šalies aktyvistų. Todėl Astra Genovaitė Astrauskaitė nuplėšė žmogaus teisių aktyvistų greta JAV ambasados Vilniuje padėtus plakatus, skirtus išreikšti solidarumą su protestuotojais JAV.

„Čia „Antifa“ skatina, sorošistai. Ir, iš tikrųjų, čia į šiukšlynus reikia nunešti ir nepalikti“, – vaizdo įraše skelbė plakatus nuiminėjanti moteris.

„Negaliu kvėpuoti“

Praėjusios savaitės pirmadienį Mineapolio policija gavo pranešimą, kad parduotuvės „Cup Foods“ lankytojas – afroamerikietis G.Floydas – už pirkinius bandė susimokėti nebegaliojančia 20 dolerių kupiūra.

Nors iki šiol neaišku, ar G.Floydas apskritai žinojo, kad su savimi turėjo būtent tokią kupiūrą, už kurią nusipirko cigarečių, parduotuvės darbuotojai, nuėję prie automobilio, kuriame sėdėjo vyras ir dar du asmenys, pareikalavo grąžinti rūkalų pakelį.

Kai G.Floydas atsisakė, jie iškvietė policiją. Vyras nepanoro sėsti į pareigūnų automobilį – jis pareiškė, kad yra klaustrofobas ir kad jam sunku kvėpuoti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Chauvinas keliu spaudžia G.Floydo kaklą prie žemės
AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Chauvinas keliu spaudžia G.Floydo kaklą prie žemės

Kilus sąmyšiui, bandyta G.Floydą įgrūsti į policijos automobilį, tačiau vyras iš jo iškrito ant žemės, o pareigūnas D.Chauvinas daugiau nei 9 minutes keliu spaudė vyro kaklą.

G.Floydas mažiau nei per penkias minutes 16 kartų pasakė: „Negaliu kvėpuoti.“ Jis taip pat šaukėsi mamos, maldavo policininkų jo nenužudyti.

D.Chauvinas vyro kaklą keliu spaudė, net kai šis nustojo reaguoti į aplinką, o „Cup Foods“ darbuotojai bei keli praeiviai, kurie filmavo incidentą, pareigūnų prašė paleisti nesipriešinantį vyrą.

D.Chauvinas G.Floydą prie žemės spaudė jam jau nutilus ir jau atvykus medikams. Į ligoninę išvežto vyro atgaivinti nepavyko – po valandos buvo konstatuota jo mirtis.

Šio incidento vaizdo įrašas Niujorke, Los Andžele ir dešimtyse kitų Amerikos miestų išprovokavo didžiausius pilietinius neramumus per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius