Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06 13 /10:18

G.Nausėda: Vyriausybė gali dirbti, M.Navickienei jau siūloma pamaina

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia pasirašysiantis premjerės Ingridos Šimonytės teikimą iš pareigų atleisti atsistatydinančią socialinės apsaugos ir darbo ministrę Moniką Navickienę.

„Premjerė netrukus pateiks teikimą atleisti Moniką Navickienę iš ministrės pareigų. Šį teikimą aš nedelsdamas pasirašysiu“, – po susitikimo su premjere žurnalistams ketvirtadienį sakė G.Nausėda.

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia ketinantis pasirašyti socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės atsistatydinimo prašymą ir pareiškė, kad Vyriausybė gali dirbti toliau.

„Premjerė netrukus pateiks teikimą atleisti Moniką Navickienę iš ministrės pareigų. Šį teikimą aš nedelsdamas pasirašysiu“, – po susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte žurnalistams ketvirtadienį sakė G.Nausėda.

Pasak jo, Vyriausybė gali tęsti darbą, tačiau valdantieji prisiima atsakomybę „už įvykius, kurie šiuo metu dominuoja mūsų viešojoje erdvėje“.

Šalies vadovas taip pat patvirtino su premjere aptaręs du galimus kandidatus į švietimo ministro pareigas, kurias laikinai užėmė M.Navickienė, ir vieną kandidatą į socialinės apsaugos ir darbo ministro pareigas.

„Į pirmąją poziciją yra du kandidatai, yra antrąją – vienas. Pavardžių minėti kol kas negaliu, nes tai dar nėra oficialiai pateikta“, – kalbėjo G.Nausėda.

Šalies vadovas teigė manantis, kad ir už Lietuvos saugumą atsakančioms tarnyboms dėl M.Navickienės situacijos „yra apie ką pagalvoti.“

Apie atsistatydinimą M.Navickienė paskelbė trečiadienio vakarą feisbuko paskyroje. Tai ji padarė viešojoje erdvėje kylant vis daugiau abejonių dėl jos pačios ir sutuoktinio Mindaugo Navicko ryšių su įmone „Foxpay“ bei bendrovės savininke Ieva Trinkūnaite ir jos sugyventiniu, anksčiau už finansinius nusikaltimus kalėjusiu Vilhelmu Germanu.

Ministrė trauktis apsisprendė, kai prisipažino 15min skridusi privačiu lėktuvu atostogų į Dubajų drauge su I.Trinkūnaite ir V.Germanu, bet nežinanti, kas sumokėjo už skrydį.

M.Navickienė ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad skrydis į Dubajų prieš daugiau nei metus su už finansinius nusikaltimus anksčiau kalėjusiu V.Germanu buvo žmogiška klaida.

Tuo metu prezidentas tokią klaidą vadino prabangia.

Yra dvi klaidų rūšys: paprastos klaidos ir prabangios klaidos, tai Monika Navickienė pasirinko prabangių klaidų kelią ir už tai privalo atsakyti

„Aš nežinau, ar šitas žodis (pažeidžiama – BNS) yra tikslus. Manau, kad čia jau nebe pažeidžiama, o čia iš tikrųjų turinti labai rimtų problemų. Jeigu ministrė apeliuoja į tai, kad yra žmogiškos klaidos, tai aš sakyčiau taip – yra dvi klaidų rūšys: paprastos klaidos ir prabangios klaidos, tai Monika Navickienė pasirinko prabangių klaidų kelią ir už tai privalo atsakyti“, – sakė G. Nausėda.

Apie ministrės skrydį su V.Germanu ir I.Trinkūnaite trečiadienį pranešė 15min. Portalas taip pat pranešė, kad V.Germanas pernai taip pat kurį laiką dirbo M.Navickienės sutuoktinio Mindaugo Navicko valdomoje įmonėje „Litlab“.

Iškilus informacijai apie įmonę, M.Navickas iš jos pasitraukė

Naujienų portalas „Delfi“ anksčiau skelbė, kad finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ 2022 metais laimėjo Informacinės visuomenės plėtros komiteto konkursą aptarnauti atsiskaitymus per Valstybės informacinių išteklių sąveikumo platformą, mokant 34 centus (be PVM) už vieną transakciją (apie 72 tūkst. transakcijų per mėnesį). Portalo šaltinių teigimu, tokios paslaugos verslui įkainis yra 7 centai už transakciją, jei jų per mėnesį atliekama daugiau nei 50 tūkstančių.

„Foxpay“ įmonės vadovo Sauliaus Galatilčio teigimu, bendrovė 2022 metais skelbtame Informacinės visuomenės plėtros komiteto konkurse dalyvavo ir sutartį vykdo pagal visus reikalavimus, o konkrečių paslaugų kainodara yra pagrįsta. Be to, iki tol komiteto teiktos mokėjimų tarpininko paslaugos kainavo daugiau nei pasiūlė „Foxpay“.

Įmonei trumpai vadovavo bei jos valdyboje dirbo M.Navickas, tačiau į viešumą iškilus informacijai apie įmonės atžvilgiu atliekamus tyrimus, praėjusią savaitę jis nutarė iš bendrovės pasitraukti.

M.Navickienė anksčiau tikino, kad įmonė, kurioje dirbo jos sutuoktinis, nėra dalyvavusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viešuosiuose pirkimuose.

Šią savaitę ėmė ryškėti ir daugiau aplinkybių apie M.Navickienės šeimos verslo ryšius.

„Foxpay“ akcininkė šiemet I.Trinkūnaitė bandė įsigyti M.Navicko įmonę „Litlab“, tačiau atsisakė šių ketinimų svarstant šį sandorį vyriausybinėje strateginių įmonių sandorius tikrinančioje komisijoje.

Nepaisant to, kad Finansinių paslaugų technologijų grupės „ISun“ steigėja ir valdybos pirmininkė I.Trinkūnaitė atsisakė ketinimų įsigyti „Litlab“, patikrinimas tęstas pačios komisijos iniciatyva.

Patikrinimo metu nustatyta I.Trinkūnaitės kaip galimos strateginės investuotojos neatitiktis nacionalinio saugumo interesams.

I.Trinkūnaitė yra M.Navickienės sutuoktinio brolio žmonos sesuo. Ministrė anksčiau tikino su „Foxpay“ savininke bendraujanti „itin retai“ bei nežinojusi apie rizikas, susijusias su V.Germanu.

VIDEO: Monika Navickienė atsistatydino: atsakė, kur jos vyras, su kuriuo nesusisiekia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito