-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 09 23

I.Šimonytė atsakė R.Karbauskiui: tai ne aš teikiu kokias nors privilegijas, o jūs reikalaujate išskirtinių sąlygų

Premjerė Ingrida Šimonytė atsakė Lietuvos valstiečių Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkui Ramūnui Karbauskiui po to, kai šis laišku į ją kreipėsi antrąkart. I.Šimonytė pabrėžė, jog ne ji teikia kokia nors privilegijas, o R.Karbauskis reikalauja išskirtinių sąlygų.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kreipiuosi į Jus dar kartą prašydamas užtikrinti sklandų Lietuvos Respublikos Vyriausybės darbą, vykdyti įstatymu Jums suteiktas funkcijas ir atsisakyti valstybės instituciją žeminančio požiūrio į piliečius ir jiems atstovaujančius politikus, skirstant politikus į „vertus“ Jūsų atsakymo ir bendradarbiavimo bei „nevertus”.

Toks skirstymas yra akivaizdus matant aukščiau nurodytą Vyriausybės bei atskirų ministerijų elgesį, kada dėl Jūsų politinių ambicijų nesilaikoma šalies įstatymų. Atskirų visuomenės grupių segregacija, kuri tapo Jūsų Vyriausybės skiriamuoju ženklu, yra piktybiška ir jau tampa žalinga valstybei, nacionaliniams interesams bei visiems Lietuvos piliečiams.

Kartu, naudodamasis proga, primenu, jog LVŽS Taryba 2021 m. rugsėjo 17 d. posėdyje priėmė sprendimą, kuriuo kreipiasi į Jus su ultimatumu: pirma, atsisakyti planų apkrauti mokesčiais piliečius, juos priešinti ir skaldyti šeimos politikos klausimais, antra, keisti COVID-19 valdymo ir vakcinacijos strategiją, trečia, racionaliai naudoti valstybės resursus valdant nelegalios migracijos krizę, nes jie dabar, kaip teigiama viešojoje erdvėje, yra švaistomi ir leidžiami neracionaliai.

Jei šių reikalavimų, kurie atspindi ir daugelio Lietuvos žmonių nuomonę, bus nepaisoma, sieksime interpeliacijos Jūsų kabinetui inicijavimo. Nelinkime, kad Jūsų partijos suburta Vyriausybė į šalies politikos istoriją jau antrą kartą pakliūtų kaip ta, kuri negirdėjo Tautos, neieškojo sprendimų jos naudai. Dar turite laiko ištaisyti klaidas ir pradėti dirbti kitaip, nei tai darėte pastaruosius metus. Mes esame pasirengę konstruktyviai pagalbai bei tvariam dialogui“, – rašoma LVŽS frakcijos laiške.

Apie tai, kad I.Šimonytės Vyriausybė ignoravo oficialią korespondenciją ir susidariusią situaciją, raštu bus informuotas ir Lietuvos Respublikos Seimo kontrolierius, tiriantis biurokratizmo, kada nepagrįstai atsisakoma spręsti pareigūno kompetencijai priklausančius klausimus, atvejus, pranešė LVŽS.

Vyriausybė iš 12 teiktų dokumentų sureagavo tik į vieną, kuriam atsakymą parengė Aplinkos ministerija.

I.Šimonytė sureagavo į R.Karbauskio kreipimąsi ir pažymėjo, jog jis reikalauja išskirtinių sąlygų.

„Atsakydama į Jūsų 2021 m. rugsėjo 23 d. raštą norėčiau pastebėti, kad tai ne aš teikiu kokias nors privilegijas kokiems nors politikams ar jų grupėms, o Jūs reikalaujate išskirtinių sąlygų savo susikurtam dariniui, kurį vadinate šešėline Vyriausybe, nors tai neatitinka nei Konstitucijos, nei Seimo Statuto. Norėčiau pabrėžti, kad tais atvejais, kai mano buvo organizuojami kokie nors susitikimai su Seime atstovaujamomis politinėmis jėgomis, Jūsų vadovaujamos partijos frakcijos seniūnė buvo maloniai į juos kviečiama. Profesorius E. Jovaiša labai daug prisidėjo rengiant Partijų susitarimą dėl švietimo ir už jo milžinišką ir konstruktyvų indėlį esu jam labai dėkinga, kaip ir kitų dalyvavusių parlamentinių partijų atstovams."

Anot premjerės, Vyriausybė yra ataskaitinga R.Karbauskiui, kaip ir bet kokiam kitam Lietuvos Respublikos piliečiui.

„Nors pasaulio parlamentarizmo tradicijose šešėlinės opozicinės vyriausybės yra puiki priemonė demokratijai stiprinti, Jūsų veikla, švelniai tariant, tos tradicijos nelabai atitinka. Tokie formatai paprastai veikia parlamentų ribose, kur veikiančiam Ministrui Pirmininkui oponuoja didžiausios opozicinės politinės grupės lyderis, pateikdamas alternatyvius sprendimų projektus ar klausimus. Jūs savo noru atsisakėte Seimo nario mandato ir Jūsų įsitikinimas, kad toks Statute nenumatytas darinys, kaip Jūsų pasiskelbta už Seimo ribų veikianti bendraminčių grupė, turi kokias nors ypatingas teises neatitinka jokių demokratinės atskaitomybės principų. Vyriausybė yra atskaitinga Jums taip pat, kaip ir bet kokiam kitam Lietuvos Respublikos piliečiui – per Seimo Statute numatytas procedūras ir parlamentinę kontrolę, atliekamą tautos atstovų Seime, per savo veiklos viešinimą ir informacijos sklaidą.“

Jūs savo noru atsisakėte Seimo nario mandato.

Pasak Premjerės, į visus konstruktyvius siūlymus yra atsižvelgiama, tačiau nederėtų siųsti Vyriausybei ultimatumų.

„Tiek Vyriausybės kanceliarija, tiek ministerijos gauna ne vieną pluoštą pasiūlymų iš įvairių interesų grupių ar organizacijų – tiek formalių, tiek ir ne. Visus šiuos siūlymus vertiname ir pagal galimybes į juos atsižvelgiame, kai tik jie yra konstruktyvūs. Esame susipažinę ir su Jūsų persiųstais įvairiais nutariamojo pobūdžio dokumentais, tačiau pabrėžčiau, kad Jūsų rašto teiginys, jog mano vadovaujami kabineto nariai „nepajėgia spręsti problemų ir tik jas gilina“ yra vertintinas, kaip Jūsų nuomonė, su kuria ginčytis nėra jokio tikslo, nes nėra konstruktyvaus ginčo objekto. Bet kurio Vyriausybės nario, kaip ir visos Vyriausybės in corpore veiklai vertinti yra Seimo Statuto nustatytos procedūros ir jeigu Jūsų vadovaujamos politinės jėgos frakcijai atrodo, kad turima pagrindo jas inicijuoti, tai ir turėtų būti daroma, užuot siuntus Vyriausybei ultimatumus. Kalbant apie Jūsų paskutinį ultimatumą norėčiau pabrėžti, kad Vyriausybė neturi planų „apkrauti mokesčiais piliečių, juos priešinti ir skaldyti šeimos politikos klausimais“.

„Visiškai priešingai, Vyriausybė siekia, kad viešasis sektorius, prie kurio išlaidų didėjimo nemenkai prisidėjo ir Jūsų politinės jėgos suformuota Vyriausybė 2016-2020 m., veiktų ne skolos didėjimo, o tvaraus finansavimo sąlygomis, o nepagrįstų mokesčių lengvatų, kaip tik priešinančių ir skaldančių piliečius, būtų atsisakoma vardan sąžiningesnės mokesčių sistemos. Žaliasis kursas, siekiantis reikšmingai sumažinti ir ilgainiui panaikinti CO2 emisijas, yra ne Vyriausybės užgaida, o jau ne pirmus metus visos Europos Sąjungos puoselėjama kryptis, sprendimuose dėl kurios ambicingumo, dalyvavo ir ankstesnės Vyriausybės“, – savo atsakyme rašo I.Šimonytė.

Premjerė pažymi, jog Vyriausybė bus dėkinga visoms politinėms jėgoms, kurios palaikys kokybiško švietimo idėją.

„Šeimos politikos klausimu Vyriausybė išlieka nuosekliai įsitikinusi, kad šeimoms svarbūs ne abstraktūs ginčai, ar Jūsų ar mano šeima atitinka kieno nors įsivaizdavimą, o reali pagalba ir saugi aplinka sprendžiant vaikų auginimo, neįgaliųjų ar senyvų šeimos narių poreikių problemas. Kokybiškas švietimas, susitarimą dėl kurio pasirašėte ir Jūs, yra nepalyginamai svarbesnis vaikus auginančioms šeimoms, nei ginčai, kuriuose bandoma tiksliai apibrėžti tai, kas nėra tiksliai apibrėžiama dėl pačių žmonių skirtingumo. Todėl Vyriausybė bus dėkinga visoms politinėms jėgoms, kurios toliau bendradarbiaus siekiant, kad vaikų starto galimybės priklausytų nuo pastangų ir darbo, o ne aplinkos, kurioje teko gimti.“

Todėl Vyriausybė bus dėkinga visoms politinėms jėgoms, kurios toliau bendradarbiaus siekiant, kad vaikų starto galimybės priklausytų nuo pastangų ir darbo.

I.Šimonytė pabrėžė, jog su LVŽS diskutuojama įvairiais klausimais, tačiau Premjerė negailėjo ir kritikos, anot jos R.Karbauskio frakcijos nariai turėtų prisiimti atsakomybę „už melą apie pandeminę situaciją.“

„Tiek COVID pandemijos, tiek nelegalios migracijos klausimais turime galimybę diskutuoti nuolat ir su Jūsų vadovaujamai politinei jėgai priklausančiais Seimo nariais. Yra Jūsų partijos frakcijai priklausančių Seimo narių iniciatyvų, kurioms Vyriausybė, o vėliau ir visas Seimas pritarė. Noriu priminti, kad buvusios kadencijos Seime tokių atvejų praktiškai nepasitaikydavo, nes praktiškai visi tuometinės opozicijos siūlymai būdavo tiesiog atmetami. Realiai alternatyvių šių problemų sprendimo būdų tose diskusijose išgirsti neteko. Dar daugiau, norėčiau pabrėžti, kad Jūsų vadovaujamos partijos frakcijos nariai, skleidžiantys melą apie pandemiją ir vakcinas, turėtų prisiminti savo atsakomybę prieš viešąjį gėrį, kuriuo yra visuomenės sveikata.“

I.Šimonytė savo atsakyme R. Karbauskiui pažymi, jog vis dėlto vertina konstrukyvius siūlymus ir į juos žada atsižvelgti, jei tik tie siūlymai turėtų teisinį pagrindą.

„Nesiimu vertinti, kokio didumo „daugelio žmonių“ vardu kalbate, tačiau šiuo metu ir po vieną kai kas imasi kalbėti tautos vardu. Jūsų teisė kritikuoti, naudoti Jūsų partijai priklausančių politikų Seime mandato teikiamas galimybes Statuto numatytoms procedūroms inicijuoti. Gili pagarba Konstitucijai ir Statutui verčia mane būti visada šiems demokratiniams procesams pasiruošus. Tačiau Jūsų vadovaujamos ir šešėline Vyriausybe vadinamos bendraminčių grupės, neturinčios atskiro teisinio statuso, siūlymus vertinsime kitų gaunamų siūlymų kontekste, nes išskirtinės reikšmės jiems suteikti nebūtų pagrindo. Tačiau už konstruktyvius siūlymus būsime dėkingi ir pagal galimybes į juos atsižvelgsime ir toliau.“

Tačiau už konstruktyvius siūlymus būsime dėkingi ir pagal galimybes į juos atsižvelgsime ir toliau.

15min primena, kad praėjusią savaitę LVŽS paragino Vyriausybę per tris savaites atsiriboti nuo mokestinę naštą gyventojams didinančios mokestinės reformos, pakeisti COVID-19 pandemijos valdymo bei vakcinacijos strategiją, viešai atsiskaityti visuomenei už migrantų krizės valdymo kaštus, paviešinti sukurtus, jei tokie yra, migrantų grąžinimo planus.

Jei šie reikalavimai nebus vykdomi, LVŽS Taryba pareiškė įpareigosianti LVŽS šešėlinę Vyriausybę kartu su LVŽS frakcija Seime premjerei rengti interpeliaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius